Bakan Zeybekçi: Twitter'in kapatılması pozitif birşey değil, ekonomiyi etkilemez

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kendisinin de Twitter'in kapatılmasını istemediğini ancak yapılan hareketin doğru olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Zeybekçi: Twitter'in kapatılması pozitif birşey değil, ekonomiyi etkilemez

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kendisinin de Twitter'in kapatılmasını istemediğini ancak yapılan hareketin doğru olduğunu söyledi. Zeybekçi, Twitter’ın kapatılmasının ekonomiye yansımasıyla ilgile de şöyle konuştu: "Dünyada nasıl verildiğine bakmak lazım. Pozitif bir şey değil tabi. Onu söyleyeyim ama ekonomiyi de etkilemez. Öyle bir şey olacağını da zannetmiyorum ama yani negatif bir algı olmasını da niye isteyelim ki."

Bakan Zeybekci, Denizli Tarihi Kaleiçi Çarşısı’nda esnaflarla yaptığı kahvaltı öncesi gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Twitter’ın kapatılmasıyla ilgili bir soruya Zeybekci, bunun yasaklama ve kapatma değil, mahkeme kararının uygulanması olduğunu savundu. Zeybekci, “Türkiye’de veya dünyanın hiçbir yerinde yasak veya kapatma gibi bir kelimenin sempatik olduğunu söylemem mümkün değil ama bunun bir mahkeme kararı olması yani kişi hak ve özgürlüklerinin zedelenmesi, insanların özel hayatlarının burada söz konusu olması, bunların korunması ile ilgili kişi hak ve özgürlüklerinin korunması, özel hayatın korunması ile ilgili mahkeme kararları var ortada ve bu mahkeme kararları doğrultusunda da adı geçen kuruluşa yani Twitter’e bu mağduriyetlerin giderilmesi için tebligatta bulunuluyor. Nasıl sizler basın yayın kuruluşlarıysanız birinin hakkını zedelediğiniz zaman nasıl ki bunun tekziple ilgili bir kurum var ve vatandaş bir cevap hakkı kullanıyor, cevap hakkını kullanıyor, Twitter'da mahkeme kararını dikkate almaması söz konusu burada. Cevap dahi vermiyor Türkiye’ye. Bu mağdur ettiği insanların korunması ile ilgili. Bunun telafi edilmesi ile ilgili cevap dahi vermiyor. Onun üzerine Türkiye Cumhuriyeti bağımsız mahkemeleri, yargı organları kapatılması ile ilgili bir karar alıyor.” dedi.

Kapatmanın idari bir yasaklamadan kaynaklanmadığını iddia eden Zeybekci, “Mahkeme kararı. Ona rağmen inşallah en kısa sürede mahkeme kararı yani mahkemenin Twitter’den istemiş olduğu mahkeme talimatı yerine getirilir. Mahkeme talimatı da yerine getirildiği zaman da derhal açılır diye düşünüyorum. Çünkü biz hükümet mensupları olarak AK Parti grubu olarak, AK Partililer olarak veyahutta bütün vatandaşlarımız olarak Twitter’ı en yoğun kullanan, en üst seviyede kullanan insanlarız. Kapatılmasını veyahutta susmasını bende istemiyorum.” diye konuştu.

‘TWİTTER’IN KAPATILMASI EKONOMİYİ ETKİLEMEZ’

Twitter’ın kapatılmasının ekonomiyi etkilemeyeceğini öne süren Zeybekci, “Tabi dünyada nasıl verildiğine bakmak lazım. Pozitif bir şey değil tabi. Onu söyleyeyim ama ekonomiyi de etkilemez. Öyle bir şey olacağını da zannetmiyorum ama yani negatif bir algı olmasını da niye isteyelim ki. Türkiye olarak biz Twitter, Facebook veya diğer bu tarz iletişim organlarını kapatmayı niye isteyelim ki? Ortada kişi hak ve özgürlükleri ile ilgili müdahale vardır, bir ihlal vardır, insanların özel hayatlarını rahatsız eden bir durum vardır ve bununla ilgili alınmış olan bir mahkeme kararı vardır. Mahkeme kararına uyulsaydı, o insanların hakları zedelenmeseydi, o insanların mahrumiyetleri veyahutta mağduriyetleri giderilseydi, mahkeme de böyle bir karar vermezdi. Sonuçta bu mahkeme kararıdır yani bunu başka ülkelerdeki yasaklamalarla karıştırmamak lazım. Yani idari yasakla karıştırmamak lazım. Burada bir Başbakan’ın talimatı ile bilmem nesi ile değil ama sonuçta alınan mahkeme kararlarının uygulanmaması yani Türk yargısının mahkeme kararlarının uygulanmaması, bu ülkenin de egemenliğine bir saldırıdır. Egemenliğini tanımamak demektir ve buna da hep beraber tepki göstereceğiz sayın Başbakanımızın gösterdiği tepki de doğrudur.” şeklinde konuştu

Kendisinin 17 Aralık sonrası mahkeme kararlarını eleştirdiği gibi Twitter kapatılmasını da eleştirecek misiniz? Sorusuna Zeybekci, “Bu seni beni herhangi birini özel hayatıyla ilgili, iş hayatıyla ilgili, ne bileyim çok farklı şeyle ilgili geri dönülmeyecek telafisi mümkün olmayan zararlar verecek bir uygulamayı Twitter'de birisi yapıyor. Kişi haklarıyla ilgili de devlet haklarıyla da ilgili de, hassas olacağız. Ama bir Ahmet’in, Mehmet’in Fatma’nın özel hayatı, aile hayatını ortadan kaldırıcı uygulamayı, birisi orada pervasızca yapacak ve susacağız hep beraber, yok böyle bir şey. Herkes kurala uymak kaydıyla, kişi hak ve özgürlüklerini kişi mahremiyetini, aile mahremiyetini korumak, kayıt ve şartıyla bence iletişim ve haberleşme özgürlüğü sonuna kadar olmalı ama başkalarının haklarını tecavüz etmemeli. Twitter’i en çok kullanan insanlardan birisiyiz. Tabi ki bunun kapatılmasını bende istemem ama yapılan hareket doğrudur. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yaptığı hareket doğrudur. Bir an önce o mahkeme kararlarının gereğinin yerine getirilmesi lazım. Twitter'in açılması lazım.” diye cevap verdi.


CİHAN

Yorumlar