Bakan Zeybekci: 2009’dan itibaren milli gelirde 9-10 bin dolar arasına sıkıştık

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2009’dan itibaren ihracatta 140-150 milyar dolar, kişi başı milli gelirde de 9-10 bin dolar arasına sıkışıldığını söyledi. Zeybekci, AK Parti Denizli İl Danışma Toplantısı sonrası Denizli Valiliği’nde...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Zeybekci: 2009’dan itibaren milli gelirde 9-10 bin dolar arasına sıkıştık

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2009’dan itibaren ihracatta 140-150 milyar dolar, kişi başı milli gelirde de 9-10 bin dolar arasına sıkışıldığını söyledi.

Zeybekci, AK Parti Denizli İl Danışma Toplantısı sonrası Denizli Valiliği’nde basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda Avrupa Birliği Merkez Bankasının faizleri 0.25’den 0.15’e düşürerek 400 milyar avroluk bir parasal genişlemeden bahsettiğini belirten Zeybekci, "Bunu uygulamaya koyacağını söylemesi gerek Türkiye’de gerekse dünya ekonomisinde çok önemli bir şekilde yer aldı. Türkiye’de ekonomik gelişmelerle ilgili gündem de olan faizi tartışıyor. Faizin inmesi, faizin düşmesi, faizlerin enflasyona etkisi, faizlerin enflasyonda birkaç puanın ne kadar etki yaptığı şeyleri tartışıyor. Aslolan tabi faizlerin ekonomiyi yavaşlattığı, yatırımları yavaşlattığı büyümeyi istihdamı üretimin önünde faizin engel olduğu, bunu hemen hemen herkes tespit ediyor ve teslim ediyor." dedi.

"AB MERKEZ BANKASI'NIN AÇIKLAMALARI AMERİKAN MERKEZ BANKASI’NIN AÇIKLAMALARINI NÖTRALİZE ETTİ"

Faizin Türkiye’de aşağıya doğru istediği hızla inmesinin önünde en önemli etkenlerden bir tanesi Amerikan Merkez Bankası’nın 2015 Hazirandan itibaren faizlerde yavaş yavaş arttırmaya başlayacağı yönde bir açıklaması olduğunu vurgulayan Zeybekci, "Bu Türkiye’de faizlerin gelecek yıl ile beklentisinde bir nebze endişe yaratan unsurdu. Ama geçen hafta AB merkez bankasının 400 milyar avro parasal genişlemeden ve bunu uygulamaya koymaktan bahsettiği andan itibaren Türkiye’nin Amerikan federal önümüzdeki 2015’den itibaren faiz artışı ile ilgili endişelerini nötralize eden bir açıklamaydı. Yani şu andan itibaren Türkiye’nin 2015 ABD merkez bankasının faiz artırımına gideceğinden kaynaklanan herhangi bir Türkiye’deki faizlerin yukarıya gidişine sebep olabilecek bir sebebi ortadan kaldırmış durumdadır. Dolayısıyla Türkiye ekonomik anlamda Türkiye’de parasal piyasaların dengeleri anlamında şu andan itibaren bütün gelişmeler istediğimiz yönde devam ediyor." diye konuştu.

"MERKEZ BANKASI FAİZDEKİ BU AŞAĞI YÖNELİŞİNİ DESTEKLEYECEK KARARLAR ALACAK"

Bu haftadan itibaren Türkiye’deki piyasadaki faizlerin beklentilerin üzerinde aşağı yönde seyir izleyeceğine İnandığını belirten Zeybekci, "Eminim Merkez Bankamızda en kısa sürede piyasaların faiz yönünde faizdeki bu aşağı yönelişini destekleyecek kararlar alacaktır. Türkiye çok kısa bir sürede tekrar 2013 yılındaki ekonomiyi coşturan yatırımları arttıran ihracatı arttıran üretimi artıran istihdamı destekleyen faiz seviyelerini tekrar ulaşacaktır." şeklinde konuştu.

2009’dan itibaren milli gelirde bir artışın olmaması konusunda bir soruyu ise Zeybekci, ihracatta 140-150 milyar dolar milli gelirde de 9-10 bin dolar arasında bir sıkışmada kaldıklarını anlattı. Zeybekci şunları kaydetti: "Bu ekonomide orta gelir seviyesini aşamada zorlanan bütün ülkeler bu şekilde zorlandı burada. Kore zorlandı, gelişmiş ülkelerin hemen hemen tamamı burada zorlandı. İnşallah bu sene Türkiye olarak biz 2014’ün sonunda11 bin 500’leri de aşacağız. Toplam kişi başına düşen milli gelirde. 11 bin 500’ü aştığımız zaman bu dediğimiz sıkıntılardan kurtulmuş olacağız. İhracatta 170 milyar dolara dokunuyor olacağız en azından Türkiye seven 2009’den itibaren bu sevide biraz oyalandı. Bu seviyede oyalanmayı da inşallah 2014 yılı itibarıyla o daireyi kırarak düz yol haline inşallah getireceğiz." CİHAN

Yorumlar