Bakan Yıldız'a 'zorla sayaç değiştirme' soruları

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a Başkent Doğalgaz’ın kartlı doğalgaz sayaçlarını değiştirmeye zorlanması iddialarını sordu. TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Aylin Nazlıaka,...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yıldız'a 'zorla sayaç değiştirme' soruları

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a Başkent Doğalgaz’ın kartlı doğalgaz sayaçlarını değiştirmeye zorlanması iddialarını sordu.

TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Aylin Nazlıaka, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli ve karlı iştiraklerinden biri olan Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ’nin (Başkent Gaz) özelleştirilerek ihaleyi kazanan Torunlar Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ’ye devredildiğini, Başkent Gaz’ın özelleştirilmesinden sonra yılın belli aylarında gaz satışına getirilen sınırlama başta olmak üzere çeşitli sorunlar yaşanmaya başlandığını kaydetti. CHP’li Nazlıaka, bu sorunlardan birisinin de şirket tarafından vatandaşların 1996 yılından bu yana kullandığı kartlı doğalgaz saatlerini değiştirmeye zorlanmaları ve bunun karşılığında abonelerden yüksek sayaç bedeli talep etmesi olduğunu ifade ederek,"Ankara’da doğalgaz aboneleri elektronik (kartlı) ve mekanik (faturalı) doğalgaz sayacı kullanmaktadırlar. Başkent Gaz verilerine göre Ankara’da toplam 1 milyon 515 bin 650 abone bulunmaktadır. Bu abonelerden 516 bin 097’si mekanik, 999 bin 553’ü elektronik (kartlı) sayaç kullanmaktadır. Vatandaşlarımızın kullandıkları gazı bütçelerine göre planlama olanağı bulduğu elektronik kartlı sayaç, Torunlar Aş tarafından ömrünü tamamladığı gerekçesiyle değiştirilmek istenmektedir. Vatandaşlara elektronik sayaçları alırken ödedikleri 300 Dolar, hizmet ve sayaç bedeli sayılarak geri iade edilmezken; yeni sayaç için de 406 TL bedel talep edilmektedir. Başkent Gaz’ı arayan abonelere elektronik kartların 20 gün içinde değişmesi gerektiği aksi takdirde abonelere 78TL ceza uygulanacağı bilgisi verildiği iddia edilmektedir." açıklamasını yaptı.

"SÖZLEŞME İMZALATILIYOR"

Sayacını değiştirmek için başvuran abonelere "Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca tespit edilen güvence bedelini taksitle ödeyeceğim” (İlk taksiti peşin olmak üzere 33 TL x11: 406 TL.) taksitlerimi ödemediğim halde Başkent Doğalgaz’ın her türlü hukuki tasarruflarını şimdiden kabul ve taahhüt ediyorum” ibaresi bulunan bir sözleşme imzalatıldığına işaret eden Nazlıaka, şunları söyledi: "Doğalgaz abonelik sözleşmesi adı altında imzalatılan sözleşmede ise; ‘Özel şartlarda abone bağlantı bedeli geri ödenmez, aboneliğe ait yıl içerisinde kullanılan cihazlarda yapılacak ya da yapılan değişiklikleri Başkent A.Ş.’nin ilgili birimine bilgi vererek doğacak güvence bedeli farkını kabul ediyorum’ ibaresi yer almaktadır. Böylece sayaçlar için ödenen bedelin geri iadesinin önü kesilirken, sayaçlarda oluşacak arızalar da aboneye yüklenmektedir. Bilindiği üzere yeni alınan elektronik ya da mekanik araçlarda en az 3 yıl garanti verilmektedir. 30-40 dolarlık doğalgaz saatini asgari ücretin yarısına yakın bir bedelle ve de zorla satan anlayış özelleştirmelerin faturasının halka ödetildiğini gösteren acı bir örnektir. Bu uygulamayla, keyfi olarak, Ankaralıların cebinden yaklaşık 405 milyon 818 bin 518 TL’nın Başkent Gaz’ın kasasına aktarılacağı tahmin edilmektedir. İşyerlerinden işçilik dahil olmak üzere ortalama 1.500 TL sayaç değiştirme, 5.000 TL hizmet ve sayaç bedeli istendiği düşünüldüğünde bu miktar çok daha yukarılara çıkacaktır."

BAKAN YILDIZ’A BAŞKENTGAZ SORULARI

Nazlıaka, bu bağlamda Bakan Yıldız’a şu soruları yöneltti:

"Elektronik sayaçların zorunlu değişime tabi tutulduğu ve bunun karşılığında abonelerden değiştirilecek sayaç başına 406-TL alındığı doğru mudur?

Yaklaşık bir milyon doğalgaz abonesinin doğalgaz sayaçları hangi gerekçeyle değiştirilmektedir? Vatandaşlarımıza zorla imzalatılan, imzalanması zorunlu tutulan taahhütname ve abonelik sözleşmesindeki tamamen tüketicinin aleyhine olan hükümler tüketici haklarına aykırı değil midir?

Başkent Gaz’ın doğalgaz saatlerinin faturalı olmasındaki ısrarının nedeni nedir?

Başkent Gaz halihazırda kullanılan kartlı doğalgaz saatlerini hangi tarihe kadar değiştirilmesini zorunlu tutmuştur? Böyle bir uygulama varsa bunun sebebi nedir?

Başkent Gaz el değiştirdikten sonra kaç abonenin kartlı doğalgaz sayacı değiştirilmiştir? Bu sayaçlar için ödedikleri 300 dolar bedel geri ödenmiş midir? Ödenmediyse gerekçesi nedir? Ödenecek midir?

Kartlı doğalgaz sayacını değiştirecek işletme ve ticarethaneler için proje, sayaç değiştirme bedeli ve güvence bedeli nedir? Nasıl ve neye göre belirlenmiştir? Kanuni dayanağı nedir?

Başkent Gaz’ı arayan abonelere elektronik kartların 20 gün içinde ve belli tarihe kadar değişmesi gerektiği aksi takdirde abonelere 78-TL. ceza uygulanacağı bilgisi verildiği iddia edilmektedir. Bu iddia doğru mudur? Bu hukuka uygun mudur?

Doğalgaz abonelik sözleşmesi adı altında imzalatılan sözleşmede “Özel şartlarda abone bağlantı bedeli geri ödenmez, aboneliğe ait yıl içerisinde kullanılan cihazlarda yapılacak ya da yapılan değişiklikleri Başkent A.Ş.’nin ilgili birimine bilgi vererek doğacak güvence bedeli farkını kabul ediyorum” ibaresi ile sayaç arızaları vatandaşın sırtına yüklenmiyor mu? Bu uygulamanın kanuni dayanağı nedir? Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanuna aykırı değil midir?

Vatandaşa 406-TL’den satılan sayaçların gerçek maliyeti ve piyasa değeri nedir?

Aboneliğini sonlandıran vatandaşlarımıza ödedikleri 406-TL iade edilecek midir? Bu tutara şirketin kasasında bulunduğu süre içerisinde faiz işletilecek midir? Bu faiz kamu kurumlarının uyguladığı gibi her ay faiz ana para üzerine eklenerek mi hesaplanacaktır?

Doğal Gaz Piyasası Dağıtım Ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tüketiciyi Başkent Gaz’ın insafına terk etmiştir. Bu yönetmelik vatandaşlarımızın haklarını koruyacak şekilde yeniden düzenlenecek midir? Yoksa yaşanan bu soyguna göz mü yumulacaktır?"

CİHAN

Yorumlar