Bakan Yıldız, petrol arayacak Sismik-1 ve Sismik-2 ekiplerini uğurladı

Türkiye Petrolleri Genel Müdürlüğü tarafından 2014 yılı sondaj öncesi arama faaliyetleri için hazırlanan ekipler Denizli ve Manisa’ya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından uğurlandı.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yıldız, petrol arayacak Sismik-1 ve Sismik-2 ekiplerini uğurladı

Türkiye Petrolleri Genel Müdürlüğü tarafından 2014 yılı sondaj öncesi arama faaliyetleri için hazırlanan ekipler Denizli ve Manisa’ya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından uğurlandı.

Türkiye’nin birçok bölgesinde petrol ve doğalgaz potansiyelinin tespit edilmesi, yeni sahaların keşfedilmesi amacıyla yapılacak arama faaliyetlerine yönelik sondaj öncesi veri toplamak için Türkiye Petrolleri Genel Müdürlüğü tarafından iki ayrı ekip oluşturuldu. 2014 yılı içerisinde Denizli, Manisa, Diyarbakır, Batman ve Adana illerinde araştırmalar yapacak olan Sismik-1 ve Sismik-2 ekipleri toplam bin 277 kilometre iki boyutlu, 761 kilometrekare üç boyutlu sismik veri toplamayı planlıyor.

Türkiye Petrolleri Gölbaşı Jeofizik Operasyonlar Müdürlüğü’nde yapılan uğurlama törenine katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’da, Türkiye’nin son yıllarda petrol ve doğalgaz arama noktasında önemli bir seviye kat ettiğini söyledi. Ekiplerin çalışacakları bölgelerde öncelikle petrol olup olmadığını tespit edeceğini belirten Yıldız, “TPO’nun sismiklerini yapacak, nerede petrol olabilir onunla alakalı araştırmalarını yapacak ve Türkiye’nin geleceğine hep beraber katkı koymaya yola çıkacaklar. Arama faaliyetlerimiz son 10 yıl içerisinde yaklaşık 11 katına çıktı. Bazı yerlerde hatta bütçelemeleri 13,5 katına çıkarttığımız oldu. 2002 yılında 21 arama şirketi varken, 2014 yılına kadar bu sayı 46’ya çıktı. 2002 yılında 35 kuyu açılmışken, bugün 173 kuyu açıldı. Bütün bunlar TPO’nun ve özel sektörün yaptığı sismikleri ve sondajlar vesilesiyle oluyor. 10 bin kişinin istihdam ettiği bir sektörde bugün uğurlayacağımız mühendislerimiz, tekniker ve teknisyenlerimiz için Denizli, Şanlıurfa, Manisa, Adıyaman, Şırnak buralar en önemli iştigal sahanız olacak. Sadece petrol ve doğalgaz değil, jeotermal kaynaklar aramalar da görev alanınızda bulunacak.” dedi.

Petrol arama gemisi Barbaros Hayrettin Paşa’nın da Kıbrıs’ın Antalya açıklarında sismik çalışmalar yaptığına değinen Yıldız, “Bir yandan da orada faaliyetlerine devam ediyor. Gerek karada, gerekse denizde. Bununla biz petrol bulmuş olacak mıyız? Bununla beraber petrol ve doğalgaz bulmuş olmayacağız ancak onun haberlerini almış olacağız. Araziden gelen bilgiler değerlendirilecek ve onun sonucunda burada olabilir denilen yere sondaj vurulacak.” ifadelerini kullandı.

Bakan Yıldız, daha sonra arazide petrol arayacak ekiple tek tek selamlaştı. Araçlarına binerek Bakan Yıldız ve protokolün önünden geçen ekipler, görev sahalarına doğru yola çıktı.
CİHAN

Yorumlar