Bakan Yıldız: Dinlemelerle ilgili suç duyurusuna hazırlanıyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yasa dışı dinlemelere ilişkin suç duyurusunda bulunmaya hazırlandıklarını belirterek, "Bu, Türkiye'nin genel bir problemi haline gelmiştir.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yıldız: Dinlemelerle ilgili suç duyurusuna hazırlanıyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yasa dışı dinlemelere ilişkin suç duyurusunda bulunmaya hazırlandıklarını belirterek, "Bu, Türkiye'nin genel bir problemi haline gelmiştir. Türkiye'de bir ‘kaydedenler kulübü’ oluşmuştur. Ülkenin dört bir yanına, devletin kurumlarına kadar dinlenme tesisleri kurulmuştur. Kaydedenler kulübü ve dinlenme tesislerine alınacak tavır yalnızca bir grubun alacağı tavrı değil, toplumun bütün kesimlerinin alması gereken bir tavırdır." dedi.

Bakan Yıldız, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ve BP Türkiye işbirliğinde TEPAV'da düzenlenen '3. TEPAV-BP Enerji Forumu'nda gazetecilerin sorularını cevapladı.

“YASA DIŞI DİNLEMELER TÜRKİYE’NİN SORUNU HALİNE GELMİŞTİR”

Yasadışı dinlemelere ilişkin bir soru üzerine de Bakan Yıldız, şu cevabı verdi: "Bu, Türkiye'nin genel bir problemi haline gelmiştir. Türkiye'de bir kaydedenler kulübü oluşmuştur. Ülkenin dört bir yanına devletin kurumlarına kadar dinlenme tesisleri kurulmuştur. Biz, dinlenme tesislerini normalde otobüslerin bulunduğu yerler olarak geçerdik. Literatürde şu anda farklı bir gelişme var. Türkiye'de dinlenme tesisleri kuruldu. Arkadaşlarımın bir kısmı bana mesaj atıyor, 'Bu kadar dinlenmişsiniz buna rağmen yorgun görünüyorsunuz' diye. Bu Türkiye'de oluşturulmak istenen bir paranoya durumudur.

"BU, YALNIZCA AK PARTİ'NİN SORUNU DEĞİL"

Bir ülkenin bakanının, birçok enerji projeleriyle alakalı, her bir arkadaşım kendi sektörüyle alakalı çok ciddi şeyler yapıyorlar. Bir ülkenin enerji bakanını 2,5 yıl resmi olarak dinliyorsunuz, ben onun hangi gerekçeyle orada olduğunu bilmiyorum. Bir örgüt adı söylüyorsunuz, o örgütün ne iş yaptığını, ben dinlendiğimi açıkladıklarında biliyorum. O yüzden, bu yalnızca AK Parti'nin, iktidar partisinin değil.

"KAYDEDENLEN KULÜBÜ İLE ALAKALI BÜTÜN KESİMLER TAVIR ALMALI"

CHP'nin genel merkezi dinlendi. CHP'nin bununla alakalı hem kurumsal kimliği hem de Türkiye açısından kendi seçmenine bir mesaj iletmesi lazım. Bu mesaj kendi seçmeni tarafından da henüz alınmamıştır. O yüzden, bu dinlenmeyle alakalı, kaydedenler kulübü ve dinlenme tesislerine alınacak tavır yalnızca bir grubun alacağı tavır değil, toplumun bütün kesimlerinin alması gereken bir tavırdır.

'SİYASİ İSTİKRARIN BOZULMASI İSTEYENLERİN YAPTIĞI İŞLEMDİR"

Sonuç, hangi gerekçeyle olursa olsun makul bir sonuç olamaz. Türkiye'de siyasi istikrarın bozulmasını isteyenlerin yaptığı işlemlerdir. O açıdan Türkiye'nin 17 Aralık, devletin kurumsal hafızasının hükümetlerin reflekslerinin bundan sonra daha farklı değerlendirileceği bir siyaset tarihine giriyoruz. Bu siyaset tarihi bu manada önemli bir dönüm noktası haline gelmiştir. Kurumsal hafıza bazı yerlerde reset edilmiş, bazı yerlerde aşırı yüklenmiştir. Bunların kontrolü bir yapının içerisinde denetlenmekte, bu doğru bir şey değildir."

“SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMAYA HAZIRLANIYORUZ”

"Yasadışı dinlemelerle ilgili suç duyurusunda bulundunuz mu?" sorusuna da Yıldız, şöyle cevap verdi:

"Hazırlıklarımızı yapıyoruz. Çok sıkıntılı bir durum olarak görüyorum, ironik bir hale geldi. Ülkenin yapacağı ciddi işler var. Biz, gücünü şeffaflıktan alan bakanlık ve hükümet olarak çalışıyoruz. Bazı kendi aleyhimize konuştuğumuz noktalar da var. Ayrı bir ajandamız olmaz. Bu yapılanları ülkemize bir hakaret olarak kabul ediyorum. Her zaman yalnızca ekonomisiyle değil, idaresi, sosyal hayatıyla değil, beyni ve zihniyle büyüyen bir yapıyız. Bu manada büyük resmi kaçırmayalım."

“ŞİFRELEMELER DOĞRU ELLERLE YAPILMALI"

“Yasadışı dinlemeleri önlemek için teknolojik yönden hükümetin düşündüğü bir yöntem var mı?” sorusuna da Yıldız, "Bir şifreleme varsa hemen yanı başında deşifreleme de vardır ama, bunun doğru ellerle yapılması lazım. Hiç tahmin etmediğimiz bir yapıydı bu. Bu aldanmış duygusu atıldı, bunun yerine ülkenin refleksleri, gerek kriptolamayla, gerekse önlemlerin kişisel hak ve özgürlüğü sınırlandırmadan yapılacağını söyleyebilirim. Tek taraflı yapılan bir yapı bizim politikalarımızın dışında olacaktır. Bunu tekrar doğru bir zemine oturtmak bu ülkenin geleceği için de önemlidir." biçiminde cevap verdi.

“TEDARİK DOĞALGAZIN FİYATI KADAR ÖNEMLİDİR”

İran'la tahkim sürecinin hangi aşamada olduğunun sorulması üzerine Bakan Yıldız, "Tabii ki bununla alakalı yeni doğalgaz kaynaklarını birçok ülkeyle beraber değerlendiriyoruz. Bize gelen teklif bundan sonra artırılacak miktarlar da dahil tekliflerin beklentileri karşılanmadığı ile alakalıdır. İran'ın bize verdiği teklif, şu anda beklentilerimizi karşılamamaktadır. İki katına çıkartmak bile İran'ın teklifidir. Bunun gerçekleştirilmesi, fiyat mekanizmaları bizim için önemli. Bizim için tedarik kadar fiyatın kendisi de önemlidir. 5 ayrı ülkeden alıyoruz ama fiyat bizim için son derece önemlidir. İki haftalık süreç içinde gelen rakamlar bizi tatmin etmedi, beklentilerimizi karşılamadı. Bundan sonra gelecek teklif varsa değerlendireceğiz." diye cevap verdi.

“ERBİL VE BAĞDAT ARASINMDA DALGALI BİR GÖRÜŞME TRAFİĞİ VAR”

Kuzey Irak petrolünün Türkiye üzerinden aktarılması konusunda, Erbil-Bağdat arasında yapılan görüşmelerin hangi aşamada olduğu sorusuna da Bakan Yıldız, “Çok dalgalı bir görüşme trafiği var. Orada komite oluşturuldu. Bu manada neler yapılacağını izliyoruz. Top onlarda.” şeklinde karşılık verdi.
CİHAN

Yorumlar