Bakan Yıldız: Bir afet, doğal afet değil ve tabi afet değilse orada kusur var

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, eğer bir afet doğal afet değil ve tabi afet değilse orada kusur bulunduğunu belirterek "Oradaki afet doğal afetse oradaki kusur tartışılır. Buradaki kusur kesinlikle tartışılmaz. Bunun paydaşları...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yıldız: Bir afet, doğal afet değil ve tabi afet değilse orada kusur var

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, eğer bir afet doğal afet değil ve tabi afet değilse orada kusur bulunduğunu belirterek "Oradaki afet doğal afetse oradaki kusur tartışılır. Buradaki kusur kesinlikle tartışılmaz. Bunun paydaşları kim ve hangi kuruluş olursa olsun bununla alakalı yapacağımız çalışmaya inanmanızı isterim." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun Salı günlü 90. birleşimi saat 15.00'te yoklama yapılmaksızın müşahede ile açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Sadık Yakut yönetiyor. Manisa Soma'daki maden faciasıyla ilgili konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti başka olmak üzere bütün muhalefet partilerine verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.

Kaza ve sonrasında yapılanlar hakkında bilgi veren Yıldız, 2 bin 600 kişi ile krizin yönetilmeye çalışıldığını söyledi. Kazanın ocağa temiz hava taşıyan ana galeride meydana geldiği için karbonmonoksit gazının bütün ocağı kapladığını anlatan Yıldız, "Krizin doğru yönetilmesinin en önemli gerekçelerinden bir tanesi koordinasyonun tek yerden yapılıyor olmasıdır." ifadelerini kullandı.

Yıldız, şöyle devam etti: "Çok büyük bir kriz, derin bir üzüntü ve her birimizin derinden yaralandığı bir maden kazası oldu. Cumartesi günü çalışmaları bitirdik, 486 işçimiz kurtarıldı, 301 işçimiz de hayatını kaybetti. Kazanın ardından ailelere manevi desteğin yanı sıra maddi desteğin sağlanmasına başlandı. Bu acının siyaset üstü olduğuna hep beraber inanmıştık ve sendikalar, STK'lar, vakıflar, sanat ve spor dünyasının temsilcileri de oradaydılar. Bütün STK'lara teşekkür ediyorum. Eğer bir afet doğal afet değil ve tabii afet değilse orada kusur vardır. Oradaki afet doğal afetse oradaki kusur tartışılır. Buradaki kusur kesinlikle tartışılmaz. Bunun paydaşları kim ve hangi kuruluş olursa olsun bununla alakalı yapacağımız çalışmaya inanmanızı isterim. Burada insani, siyasi, idari, adli, hukuki, teknik, denetimler açısından ve birçok yönden bu konunun irdelenmesi lazım. Üretim faaliyetleri o ocakta durdu. Üretiminin durdurulması ile ocağın kapatılmasının ayrı şeylerdir."

Bu kazayı çok önemli bir tehdit olarak gördüklerini belirten Yıldız, şimdiye kadar yapılan denetimlerin, soruşturmaların ötesinde ayrı bir boyut getirmek durumunda olduklarını vurguladı. "Kimse istemez böyle bir kazanın olduğunu. Bu kaza olduğuna göre mutlaka daha farklı bir şey var." diyen Yıldız, "Hepsi yargıya intikal ettiği için detaylarına girmemiz doğru olmaz. Bizim bununla alakalı yaptığımız bütün denetimlerin, çalışmaların üzerine bazı şeyler daha eklememiz gerekiyor." diye konuştu.

Maden kazasında hayatını kaybeden işçilerin çocuklarının eğitimleri ile alakalı yapılacak çalışmaların sonuna kadar takipçisi olacaklarını vurgulayan Yıldız, onların bundan sonra bir nebze olsun sıkıntılarını hafifletecek bir yapıyı kurgulayacaklarını ifade etti. CİHAN

Yorumlar