Bakan Yıldız: 2.5 milyar dolar değer kaybı oluştu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, son 15 günde Halk Bankası'yla ilgili 2.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yıldız: 2.5 milyar dolar değer kaybı oluştu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, son 15 günde Halk Bankası'yla ilgili 2.5 milyar dolar bir değer kaybı meydana geldiğini, halka açık şirketlerde ise 20 milyar değer kaybeden bir yapı oluştuğunu söyledi.

Bakan Yıldız, Eskişehir’in Seyitgazi ilçesi Kırka beldesindeki Eti Maden İşletmesinde işçilerle akşam yemeği yedi. Burada konuşan Bakan Yıldız, son günlerde yaşanan olayların ekonomiye ve Halk Bankası'na yansımasına değindi. Bakan Yıldız, "Kısaca değinmek istiyorum. Şu anda halka açık şirketlerde 20 milyar değer kaybeden bir yapı oluştu. Son 15 gün içerisinde yine üzerinde çok fazla konuşulan Halk Bankası'yla alakalı yaklaşık 2.5 milyar dolar bir değer kaybı meydana geldi. Bizler tek hedef doğrultusunda 76 milyon ülkemizin gelişimi için caba koymak, bu gayretlerimizi artırmak zorundayız." diye konuştu.

"Halk Bankası deyince aklıma geldi. Biz Irak’ta bir anlaşma, Kuzey Irak'ta da bir sözleşme yapıyoruz." ifadesini kullanan Bakan Yıldız, şunları söyledi: "Oradan oluşabilecek günlük 300- 400 bin varillik petrolü Türkiye üzerinden dünya pazarlarına aktarmak istiyoruz. Buradan elde edilecek cironun da, gelirinde öncelikle Türkiye'deki bir kamu bankası, diyelim ki Halk Bankası aracılığıyla toplanmasını ön görüyoruz. İlk anda yıllık 12 milyar dolarlardan bahsediyoruz. Şimdi biz bunun Türkiye’de olmasını istemez miyiz? Böyle bir teklifi Türkiye adına değerlendirmeliyiz. Bu ilerleyen zamanlarda 30 – 35 milyar dolarlık bir ciroya ulaşacak. Her birimizin bu yapıya dikkat etmesi lazım. Türkiye'nin siyasi, ekonomik istikrarını hep beraber koruya bilmememiz, aynı hedefe doğru ülkemizin gelişmesi hedefine doğru katkı koymamız gerekiyor."

"Dolar fiyatları arttı. Döviz fiyatları yükseldi." diyen Bakan Yıldız, "Bunun bir yıl sürüyor olmasını düşünün. 2014 yılında bu şekilde devam ediyor olmasını düşünün. Bizim yalnızca enerji kalemlerinde 7 milyar dolarlık bir açığımız oluşuyor. Biz bunu vatandaşımıza işçimize, sanayicimize yansıtmamak için özellikle kendi içimizde bir fedakârlık yapmaya gayret ediyoruz. O yüzden ekonomik istikrara da çok fazla dikkat etmemiz lazım. Bizim çok büyük değerlerimiz var. Özelleştireceğimiz kaynaklar var, özelleştirmeyeceğimiz kaynaklar var. Ben size açıkça bir şey ifade edeyim. 11 yıllık iktidarımızda bor madenini özelleştirmeyi düşünmedik, bundan sonra da düşünmüyoruz arkadaşlar." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar