Bakan İslam: Soma’da 432 çocuk babasız kaldı

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Soma’da yaşanan ve 301 kişinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili AFAD koordinesinde çalışmaların devam ettiğini söyledi. İslam, Soma’da...

Google Haberlere Abone ol
Bakan İslam: Soma’da 432 çocuk babasız kaldı

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Soma’da yaşanan ve 301 kişinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili AFAD koordinesinde çalışmaların devam ettiğini söyledi. İslam, Soma’da 432 çocuğun babasız kaldığını açıkladı.

“Ailelerin babalarını, eşlerini, çocuklarını geri getiremeyiz ama geride kalanların bundan sonraki hayatları için çalışıyoruz.” diyen Başbakan Yardımcısı Atalay, bölgede şehit madencilerin ailelerinin durum tespitinin yapıldığına değindi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ise faciada hayatını kaybeden madencilerin aileleri hakkında bilgiler aktardı. İslam, “Ailelerle ilgili çalışmalarımızı ilk günden itibaren yaptık. Ailelerin sosyal durumu ile ilgili bir tablo ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Şu ana kadar 289 aileye ulaştık. Ulaşamayanlar da defin işlemleri için şehir dışına çıkmış kişiler. Şehit olanlarda 255 kişi evli, bekar olanlar ise 46 kişi. Çocuğu olmayanların sayısı 84, olanların sayısı ise 217. 432 çocuk babasız kalmış durumda. Bu çocukların yaş ortalaması 10. Bizim için önemli olan bu aileleri ayakta tutmak ve hayatlarına devam etmelerini sağlamak.” dedi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan (AFAD) sorumlu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam düzenledikleri basın toplantısında 301 kişinin hayatını kaybettiği Soma’daki maden faciasına ilişkin yapılan çalışmaları kamuoyu ile paylaştı. Başbakan Yardımcısı Atalay, AFAD tarafından başlatılan yardım kampanyası başta olmak üzere bağış ve yardımlara ilişkin son bilgileri aktardı. Devlet ve millet olarak büyük bir acı yaşadıklarını ve bu acıyı geriye dönük sebeplerinin araştırılması devam etmesinin yanında bundan sonrası için neler yapılabileceğinin çalışmasını yaptıklarına değinen Atalay, “Ailelerle ilgili yakın tespit yapılıyor. Her aile tekrar ziyaret ediliyor. Her ailenin durumu, çocukların ve durumlarının tespiti. ‘Talepleriniz ne olabilir diye görüşleri de alınıyor.’ Bunların yakın zamanda tamamlanmasını planlıyoruz.” açıklamasını yaptı.

'YARDIMLAR AFAD’DA TOPLANACAK'

AFAD koordinesinde başlatılan yardım kampanyalarının da devam ettiğine değinen Atalay, tüm yardımların AFAD bünyesinde toplanıp, dağıtımının yapılacağını ifade etti. Başbakan Yardımcısı Atalay, şöle konuştu: "Bu hesaplara nakdi yardımı gönderiliyor. Bir de SMS göndermek kaydıyla bu yardımlara hesaba katılabiliyor. Bu çerçevede değişik kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları da bazı yardım kampanyaları başlattılar. Onlarla irtibat kurduk ve kendi çalışmalarını yürütecekler. Bütün bu yardımlar belli kayıtlar içinde AFAD’da toplanacak. TOBB belli bir miktar açıkladı. İstanbul ve Ankara Ticaret Odaları gibi kurumların yardımları için hepsiyle irtibat kuruldu. Bu yardımları AFAD’da birleştireceğiz. Firmaların arayarak ‘Şehitlere konut desteği, çocukların eğitim masraflarını karşılamak istiyoruz. ’diyenler için de kayıtlarımızı alıyoruz. İhtiyaçlar tespit ediliyor. Toplanan yardımlar sadece kaza sonrası hayatta kalan aileler için kullanılacak. Bu toplanan da ilan edilecek."

'BOSNA VE SIRBİSTAN’A YARDIMLARIMIZ DEVAM EDİYOR'

Ayrıca son dönemde aşırı yağışların sebep olduğu nehir taşkınları ve seller nedeniyle zor günler yaşayan başta Bosna Hersek ve Sırbistan olmak üzere afetten etkilenen Batı Balkanlara AFAD koordinesinde gönderilen insanı yardımlar ve afet bölgesinde yürütülen çalışmalarla ilgili bilgilendirmede bulunan Atalay, "Balkanlarla Türkiye’nin irtibatı onlar bizim gönül coğrafyamız. Onlar bizden yardım bekliyorlar. İlk akşam Bosna Hersek bizden bazı istekleri oldu. Daha çok kum torbası istendi. Hemen arkadaşlarımız çalıştılar. 125 bin kum torbası hazırlandı ve Genelkurmay Başkanlığı’nın uçağı hazır. Jeneratör ve pompa sistemleri eklenerek o akşam gönderildi. Özellikle Bosna Hersek ve Sırbistan’a mali destek de gönderdik. Onlarla irtibatımız halen devam ediyor. Ülkemiz en duyarlı şekilde desteklerini sürdürüyor. Bunun da koordinasyonunu yürütüyoruz." ifadelerini kullandı.

İSLAM: 432 ÇOCUK BABASIZ KALDI

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Soma’da hayatını kaybeden şehit madenciler hakkında istatistiki bilgiler aktardı: "Ailelerle ilgili çalışmalarımızı ilk günden itibaren yaptık. Ailelerin sosyal durumu ile ilgili bir tablo ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Şu ana kadar 289 aileye ulaştık. Ulaşamayanlar da defin işlemleri için şehir dışına çıkmış kişiler. Şehit olanlar da 255 kişi evli, bekar olanlar ise 46 kişi. Çocuğu olamayanların sayısı 84, olanların sayısı ise 217. 432 çocuk babasız kalmış durumda. Bu çocukların yaş ortalaması 10. Bizim için önemli olan bu aileleri ayakta tutmak ve hayatlarına devam etmelerini sağlamak.”

'TAZMİNATLAR KONUSUNDA YASAL HAKLAR KORUNACAK'

Konuşmaların ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Atalay, bugün bir gazetede yer alan, ‘Kamu eliyle toplanan maddi yardımları ödemesinin yükümlü olduğu tazminatın içinde sayacak.’ şeklindeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Atalay, "Öyle bir şey yok. Bunlar ayrı şeyler. Bunların zaten yasal hakları vardır. Bizim topladığımız insanların yardımlarıdır. Bunlar ayrı bir şekilde değerlendirilecek." açıklamasında bulundu.

'ÇÖZÜM SÜRECİ KONUSUNDA GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR'

Çözüm süreci kapsamında HDP ile yapılan görüşmelerin sorulması üzerine Atalay, "Bugünlerde görüşmelerimiz oldu. Diyalog mekanizmalarımız kesilmiyor. Yaptığımız ve yapacağımız çalışmalarla ilgili çok çalışmalar var. Çözüm sürecini önemli görüyoruz. 19 Mayıs günü geniş bir değerlendirme yaptık. Siyaset kısmıyla zaman zaman görüşüyoruz. Oradan kesin yorumlar çıkıyor ama bir kısmı insanların kendi yorumlarıdır. Her zamanki rutin toplantılardan biriydi. Yeni paket diye bir şeyimiz yok. Ama bu konularda daima yeni çalışmalar yapılacak. Süreç yürüyor ve o sürecin sağlıklı yürümesi önemli." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar