Bakan İslam: Çocuklara yönelik suçlarla ilgili yeni yaptırımlar getirilecek

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, son günlerde yaşanan çocuklara yönelik cinsel istismar ve cinayetlerle ile ilgili açıklamalarda bulundu. “Bu faciaları ortaya çıkaran failler bizim ülkemize uzaydan gelmiyorlar. Bu toplumdan...

Google Haberlere Abone ol
Bakan İslam: Çocuklara yönelik suçlarla ilgili yeni yaptırımlar getirilecek

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, son günlerde yaşanan çocuklara yönelik cinsel istismar ve cinayetlerle ile ilgili açıklamalarda bulundu. “Bu faciaları ortaya çıkaran failler bizim ülkemize uzaydan gelmiyorlar. Bu toplumdan yetişiyorlar. Bu nasıl oluyor? Bizim toplumumuz bu insan tipini nasıl oluyor da yaratıyor?” diyen İslam, Çocuk istismarı ve suçlarına yönelik yasanın yeniden ele alındığını ve en kısa zamanda Meclis’e getireceklerini ifade etti. Bakan İslam, çocuk suçlarındaki cezaların arttırılacağının sinyallerini verirken suçu işleyen faillerin ise topluma yeniden kazandırmak için ilaçla ya da psikiyatrik tedavi yöntemlerinin uygulanacağını söyledi.

Bakan İslam, erken ve zorla evliliklerle mücadele ile çocuklara yönelik Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yapılacağı çalışmalara ilişkin Bakanlıkta basın toplantısı yaptı. Toplantıya son günlerde yaşanan çocuk cinayetleri ile ilgili değerlendirmeler yaparak başlayan Bakan İslam, bu konuda herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini ifade etti. Kayıp çocuk ve işlenen suçlarla ilgili tek bir Bakanlığın çabalarının yetersiz olduğuna değinen İslam, “Son günlerle gündemimizi işgal eden çok sayıda çocuk suçu hadisesi cereyan etti. Ben bu konuda acı çekmiş bütün ailelerimize başsağlığı ve sabırlar diliyorum. Pamir’e, Mert’e, Umut’a, Gizem’e ve bunun gibi şiddete kurban olmuş çocuklarımıza Allah’tan rahmet diliyorum.” açıklamasında bulundu.

"BU FAİLLER ÜLKEMİZE UZAYDAN GELMİYOR"

Bu sorunların ortadan kalkması için topyekün hareket ederek mücadele edilmesi gerektiğine vurgu yapan İslam, “Sevgi adına hareket ettiğini iddia eden bir genç adam, sevdiği kızın kardeşini hunharca öldürebiliyor. Babasıyla iş ilişkisi olduğu bir çocuğu ıssız bir yere götürüyor ve işkence ile öldürülüyor. Başka çocuklar kaçırılıyor, şiddete ve işkenceye maruz kalıyor ve öldürülüyorlar. Şu soruyu sormamız gerekiyor. Bizim gibi insani değerleri yüksek olduğunu, dini inançlarının yüksek olduğunu düşünen, aile kurumunun gelişmiş olduğunu düşünen bir toplumda bu tür facialar nasıl yaşanıyor? Bu faciaları ortaya çıkaran failler bizim ülkemize uzaydan gelmiyorlar. Bu toplumdan yetişiyorlar. Bu nasıl oluyor? Bizim toplumumuz bu insan tipini nasıl oluyor da yaratıyor? Aslında düşünmemiz gereken soru temelinde bu. Bu soruyu hep beraber düşünmemiz gerekiyor. Bu soruyu bizim felsefecilerimizin, sosyologlarımızın, din adamlarımızın, ailelerin düşünmesi gerekiyor. Biz bu insan tipini nasıl yaratıyoruz bu toplumda. Bu sorunun cevabını çok acilen bulmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

KANUN DEĞİŞİKLİĞİNİ TBMM'YE GETİRİYORUZ

Bakanlık olarak görevlerinin bu tür olaylar olmadan önce gereken tedbirleri almak olduğunu söyleyen Bakan İslam, aileleri bu tür şiddet olaylarına karşı bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. İslam, söz konusu bilinçlendirmeyi yaparken ülkede bir panik ortamının oluşturulmaması gerektiğini ifade etti.

Adalet Bakanlığı ile birlikte yürütülen çocuk istismarları konusunda yürütülen kanun değişikliği konusunda da değerlendirmelerde bulunan İslam, bu yasanın gündemde olduğunu ve kısa zaman içerisinde Meclis’e getireceklerine değindi. İslam şöyle devam etti: “Bu yasa gündemde, Başbakanımız ve Adalet Bakanımız ile görüştük. Yasayı bir an önce Meclis gündemine sokmak üzere harekete geçtik. Cinsel saldırı ve suçları ile ilgili kanun maddelerini düzenleyen bir tasarı. Bu daha önce TBMM’de kanun teklifi olarak çalışılmış bir konuydu. Adalet Bakanlığı geçtiğimiz dönemlerde bunu kabullendi ve kendi gündemine aldı. Bunun için bir kararlık gösteriyoruz. Önümüzdeki haftalarda gündeme alınacağını düşünüyoruz.”

"SUÇU İŞLEYEN FAİL TEDAVİ GÖRECEK"

Söz konusu kanun değişikliğinde ceza oranlarında artış olacağına da değinen Bakan İslam, “Bu kanunda, çocuk ve yetişkinlere karşı cinsel suçlarda ceza oranları nisbi olarak arttırıyor. Her türlü cinsel suçun karşısında teklif edilen ceza oranında belli oranda artırım var. Kamu vicdanını yaralayan bir konu olan ‘Tacize ve tecavüze uğramış çocuğun ruh sağlığı bozuldu mu?’ diye defalarca muayene edilmesi söz konusu. Bu tür saldırıya uğrayan çocuğun ruh sağlığı bozulmuştur yargısından hareket ediyor yasa. Cinsel suç işleyen failin gerekirse tedavi edilmesini getiriyor. Bu bir kastrasyon cezası uygulaması değil. Bir tedavi uygulaması. Eğer fail hasta olduğu için bu eylemi uyguluyorsa bu tedavi edilmesi gerekir. Yasa bunu düzenliyor. Yasada suçu işleyen failin sonraki hayatında çocuklara yaklaşmasının engellenmesi söz konusu. Çocuklarla ilgili kurum ve kuruluşlarla bir daha çalışamayacağı gibi düzenlemeler getiriliyor.” diye konuştu.

"ZORLA EVLENDİRMEYE CEZA GELİYOR"

Yasada evlenme yaşına gelmiş olduğu kabul edilen insanların zorla evlendirilmesini de suç olarak görüldüğünü ifade eden İslam, ayrıca yakın akrabanın cinsel saldırısına yönelik suçlara ciddi arttırımlar yapılacağının sinyallerini verdi. İslam şöyle dedi: “Bizim yasalarımıza göre 17 yaşını bitirmiş ve 18’den gün almış çocuklar reşit sayılırlar. Ama bazı özel durumlara bu yaş sınırı 17 ve 16’ya indirilebiliyor. Bu özel durumlar dolayısıyla 17 ve 16 yaşındaki çocuklarından evlenme yaşına gelmiş olabileceği kabul edilebiliyor. Bu tür durumlarda çocukların kendilerine karşı suç işlemiş kişilerle evlendirilmesi gündeme gelebiliyor. Bu zorla evlendirmelerinde suç kapsamına alınması yasada bir madde olarak düzenleniyor. Koruyucu ve akrabaların çocuklara karşı işlediği cinsel suçlarda yeni düzenlemeyle son derece şiddetlendiriliyor. Kendi koruması altında, kendi evinde yaşayan çocuklara karşı cinsel suç işleyen kişilerin ve faillerin ceza oranları daha şiddetli bir biçimde arttırılıyor.”

"MÜEBBET CEZALARI GÜNDEMİMİZDE"

Bakan İslam, basın mensuplarının Kastrasyon cezasına ilişkin sorularına ise, “Kastrasyon bir operasyon. Bu yok. İlaç ile tedavi ya da psikiyatrik tedavi var. Bu tür hastalığı olanların topluma yeniden kazandırılması için tedavi sistemi uygulanacak. Yasa bu tür suçları işleyen kişilerin tedaviye yönlendirmeye teşvik ediyor. Alt mevzuat daha sonra tanımlanacak. Ceza sisteminde en üst sınırı müebbet. Hangi suçun müebbetle yargılanacağını söyleyemeyiz. Yasanın tümündeki en üst yargılama haddi müebbet.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar