Bakan Işık: Ekmeleddin İhsanoğlu'nu aday göstererek bir taşla iki kuş vurdular

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kılıçdaroğlu ve Bahçeli’nin Ekmeleddin İhsanoğlu'nu aday göstermesini," Kendileri aday olduğunda genel seçimdeki oyu alamayacakları endişesi mevcut, bu onları adaylıktan geri durmaya sevk etti....

Google Haberlere Abone ol
Bakan Işık: Ekmeleddin İhsanoğlu'nu aday göstererek bir taşla iki kuş vurdular

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kılıçdaroğlu ve Bahçeli’nin Ekmeleddin İhsanoğlu'nu aday göstermesini," Kendileri aday olduğunda genel seçimdeki oyu alamayacakları endişesi mevcut, bu onları adaylıktan geri durmaya sevk etti. Ayrıca parti içinden başka bir ismi de aday göstermiş olsalar, kazanamayacakları gibi genel başkanlık için kendilerine ciddi bir rakip ortaya çıkacaktı. Bunun da önüne geçmenin yolu parti dışından bir ismin aday gösterilmesiydi. Ekmeleddin İhsanoğlu'yla, kendi açılarından bir taşta iki kuş vurmuş oldular." dedi.

Türk Traktör Fabrikası’nın temel atma törenine katılmak için Sakarya’ya gelen Bakan Işık, Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş'u ziyaret etti. Işık, burada gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. ‘Muhalefetin Ekmeleddin İhsahoğlu’nu aday göstermesini nasıl değerlendiriyorsunuz, AK Parti kendi adayını ne zaman açıklayacak’ şeklindeki soruya Bakan Işık şöyle cevap verdi: "İsimden ziyade tarzı değerlendirmekte fayda var. Muhalefet hala cumhurbaşkanını halkın seçeceğinin farkında değilmiş gibi bir görüntü veriyor. Cumhurbaşkanı Meclis'te seçilmiş olsaydı bugün gösterdikleri çatı adayı tipi bir aday uygun düşebilirdi. Cumhurbaşkanını artık halk seçecek. Eski Türkiye’ye özgün bir tarzla siz yeni Türkiye’yi ne okuyabilirsiniz ne de anlayabilirsiniz. Muhalefetin temel açmazı bu. Onlar hala eski Türkiye’nin kodlarıyla hareket ediyorlar. Halbuki Türkiye’de çok şey değişti. Cumhurbaşkanını halk seçecek. Bunu Kılıçdaroğlu’na, Bahçeli’ye hatırlatmak gerekiyor. 10 Ağustos’ta ilk tur seçim yapılacak. Belli ki haberleri yok. Bu açıdan, aday profilinin doğru olmadığı kanaatindeyim. Kişiyle ilgili bir değerlendirme de bulunmam doğru değil. Ama belli ki, şimdiden belli tartışmalar kendi içlerinde başlamış. Burada benim özellikle üzerinde durmak istediğim nokta adayın isminden veya kişiliğinden ziyade adayın belirlenme biçimi, tamamen eski Türkiye’ye ait bir tarz. Adayın ismi eski Türkiye’yi yansıtan bir tarz.” diye konuştu.

“ADAY OLMAYA CESARET EDEMEDİLER”

Muhalefetin Ekmeleddin İhsanoğlu’nu aday göstermesinin parti liderlerinin kendilerinin aday olmaya cesaret edememesinden kaynaklandığını ileri süren Bakan Işık, anayasada cumhurbaşkanın çok geniş yetkilere sahip olduğunu, geniş yetkilere sahip bir cumhurbaşkanının halkın doğrudan oyu ile seçilirse önemli bir güce de sahip olacağını da kaydetti. Eğer bir yerde hem yetki hem güç varsa orada normal olanın, doğru olanın liderlerin adaylığı olduğunu vurgulayan Işık, açıklamasını şöyle sürdürdü: “ Normal olan, doğru olan AK Parti lideri Tayyip Erdoğan’ın aday olmasıdır. CHP’den Sayın Kılıçdaroğlu’nun, MHP’den de Sayın Bahçeli’nin aday olması. Normal olan ve doğru olan budur. Ancak muhtemelen iki handikapla karşı karşıyalar. Bir tanesi kendileri aday olduğunda kendi partilerinin genel seçimde aldığı oyu alamayacakları endişesi, onları adaylıktan geri durmaya sevk etti. Bu genel başkan için parti içinde ciddi bir handikap. Muhtemelen kendi adaylarına cesaret edememelerinin altında bu yatıyor.”

Apolitik bir ismi Türkiye’nin Başkomutanlığı’na , Türkiye’nin pek çok siyasi kararında etkili olacak konuma önermelerine sebep olan ikinci endişenin de Kılıçdaroğlu’nun CHP içinden, Bahçeli’nin de de MHP içinden bir isim önermesi durumunda muhtemelen her ikisinin de kazanamayacağını savunan Işık, “ Ama her ikisi de cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra genel başkanlık için ciddi iddiada bulunacaklar. Bunun da önüne geçmenin yolu parti dışından bir ismin aday gösterilmesiydi. Kendi açılarından bir taşta iki kuş vurmuş oldular. Ama siyaset kurumuna ve siyasetin sivil, sivil siyasetin güçlenmesine hizmet edecek bir anlayışı göstermediler. Artık herkesin bilmesi gereken şey cumhurbaşkanını halk seçecek. Doğrudan kendi oyuyla seçecek. Böyle bir dönemi algılayamayan siyasetçiler muhtemelen seçimin ilk turunda bu gerçekle yüzleşecekler.” şeklinde konuştu.

Işık, AK Parti’nin adayını ne zaman açıklayacağına ilişkin soruya ise seçim sürecinin 28 Haziran’da başladığını belirterek, “ 3 Temmuz’da da adaylık süreci sona eriyor. Bu takvimin içerisinde genel merkezimiz bir kara verir ve adayını açıklar.” dedi.

CİHAN

Yorumlar