Bakan Eroğlu: Türkiye'nin 2050 yılına kadar içme suyu problemini çözdük

İstanbul’un 100 günlük suyu kaldığı yönündeki açıklamaları değerlendiren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “İstanbul’da muhteşem bir entegre sistem var. İstanbul’u susuz bırakmayacağız. Barajlardaki su seviyesini hesap...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Eroğlu: Türkiye'nin 2050 yılına kadar içme suyu problemini çözdük

İstanbul’un 100 günlük suyu kaldığı yönündeki açıklamaları değerlendiren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “İstanbul’da muhteşem bir entegre sistem var. İstanbul’u susuz bırakmayacağız. Barajlardaki su seviyesini hesap edenler şunu hesap etmiyorlar, şu anda İstanbul’a Melen’in suyu akıyor. Günde bir nehir, 670 bin metreküp su Melen’den akıyor, Yeşil Çay'dan akıyor, Istranca’dan akıyor. Dolayısıyla bu işi bilmeyenler, sadece barajlardaki seviyeye bakıyor. Kaldı ki barajlar da boş değil, yüzde 28 dolu.” dedi.

Aydın’ın Buharkent ilçesinde muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla kahvaltıda buluşan Bakan Eroğlu, bütün Türkiye’nin 2040-2050 yıllarına kadar içme suyu problemini çözdüklerini vurguladı. Eroğlu, “Bu arada yağmurlar da geliyor. Şu anda Aydın’da da barajlarımız dolu. Cumadan çarşambaya kadar yağış var. Bazı bölgelerde, İstanbul’da perşembeden itibaren yağış var. Biz şu ana kadar hiçbir şehri susuz bırakmadık, çünkü tam 76 tane dev içme suyu barajı, isale hattı, artıma tesisi, 76 şehrin bütün altyapı çalışmalarını tamamladık. Her ay toplantı yapıyoruz. Su meselesini çözdük. İzmir içi de problem yok. Aydın için su fazla. Şu anda Türkiye’de elbette kuraklık var. Geçen yıl 1 Ekim'den bugüne kadar yağışlarda yüzde 28 azalma var. Gördes Barajı’ndan dev borularla su getirmeseydik İzmir susuzdu. İkizdere Barajı'nı yapmasaydık Aydın da susuzdu.” şeklinde konuştu.

Aydın ile Muğla sınırında bulunan ve kirlilikle gündeme gelen Bafa Gölü için de açıklama yapan Veysel Eroğlu, “Bafa Gölü’nü kurtaran biziz. Tamamen bitmek üzereydi, su seviyesi 25 santimetreye kadar inmişti. Bafa Gölü’nde şu anda 240 santimetre su seviyesi var, normalde 2 metredir. Bafa Gölü’nde olan hadise, ilkbahar ve sonbahar aylarında gölde bir karışım meydana gelir, dolayısıyla alttaki çökelen maddeler yüzeye çıkar. Bunlar yosunlardır. Bu zehirlenme değil, iklimle ilgili bir hadisedir. Her yıl da mevsime ve sıcaklığa bağlı olarak değişik zamanlar ama mutlaka olur.” dedi.

Bakan Eroğlu’na Aydın Valisi Erol Ayyıldız, AK Parti Aydın milletvekilleri, muhtarlar ve diğer partililer eşlik etti. Eroğlu, basına kapalı olarak muhtar ve diğer kurum temsilcileriyle görüştükten sonra 1 Haziran 2014'te Buharkent’te tekrar yapılacak yerel seçimlerde AK Parti adayı Mehmet Eroğlu’na destek için ilçe merkezine gitti. Eroğlu, Aydın'ın 11 milyar lirayla en çok yatırım yaptıkları yedinci il olduğunu sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar