Bakan Çelik: Enerji ve madencilik politikaları mutlak suretle masaya yatırılmalı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, enerji ve madencilikle ilgili politikaların mutlak suretle masaya yatırılması gerektiğini belirterek, hükümet olarak taşeronlaşma üzerindeki çalışmayı tamamladıklarını söyledi. Bakan Çelik,...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Çelik: Enerji ve madencilik politikaları mutlak suretle masaya yatırılmalı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, enerji ve madencilikle ilgili politikaların mutlak suretle masaya yatırılması gerektiğini belirterek, hükümet olarak taşeronlaşma üzerindeki çalışmayı tamamladıklarını söyledi. Bakan Çelik, "Bu araştırma önergesi çok önem arz ediyor, tabi ki önemli tespitler ortaya çıkacak. Suçlu kimse, en ufak şüpheniz olmasın, teftiş kurulları bu olayın nereden kaynaklandığını ortaya çıkartacaklar." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 91. birleşimi saat 14.00'te yoklama yapılmaksızın müşahede ile açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Sadık Yakut yönetiyor. Sayıştay'da boş bulunan beş üyelik için seçim yapıldı. Fikret Çöker, Ahmet Tezcan, Mehmet Şimşek, Haydar Kulaksız, Kadir Çelik Sayıştay üyesi seçildi.

Ardından ise AK Parti, CHP, MHP ve HDP tarafından Manisa Soma'da 301 işçinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan maden faciasıyla ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına yönelik verilen birleştirilmiş önergelerin görüşülmesine başlandı.

Manisa Soma'da yaşanan maden kazasının araştırılmasına ilişkin 11 önergenin birlikte yapılan görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Soma'ya ilk başta gitmemesine açıklık getirdi. "Daha önce programlanmış, tetkikin yapılması gereken bir tedavi süreci ile ilgili hastanede bulunurken, o tedavi sürecinin de üçüncü şahıslarla temasını engelleyen bir tablo arz etmesinden dolayı perşembe günü saat 12.00'ye kadar orada kalmam dolayısıyla yaşanan bazı spekülatif değerlendirmeler oldu. Belki benim birinci dakikadan itibaren bir açıklama yapmam doğru olurdu ama bu açıklama yaşanan hadisenin büyüklüğü karşısında doğrusu dilimin, elimin varmadığı bir olaydı. Kişisel bir durumu böyle büyük facianın önüne çıkartma gibi bir talihsizliğe de düşmek istemediğimden dolayı bu açıklamanın gelmeyişi bazı spekülatif değerlendirmelere neden oldu. Çok şükür sağlığımız yerinde, yapılan tetkikler olumlu değerlendirildi. Bu ve benzeri olaylarda sorumlu siyasetçi ve insanlar olarak olay anında orada olmanın sorumluluğu ile hareket edeceğimizden kimsenin endişesi olmaması gerektiğini belirtmek istiyorum."

Soma'daki maden ocağına ilişkin 8 kez programlı teftiş yapıldığını anlatan Çelik, 8 kez ise şikayet üzerine teftiş yapıldığını ve eksikliklerin giderildiğini söyledi. Teftişin anlık bir olay olduğunu dile getiren Çelik, bunların rapor haline getirildiğini kaydetti. "Şikayetini yap, müfettişler sabah yerindedir." diyen Çelik, "Yapısal sorunlar var. 160 yıllık Zonguldak'ta maden ocakları var; 300 kilometre alanda. Bu nedenle yapısal sorunlarımız var. Çalışma koşulları açısından ciddi sıkıntılarımız var." dedi.

Teftiş Kurulu'nun bu olayın nerden kaynaklandığını araştırdığını anlatan Çelik, peşinen arkadaşlarının itibarsızlaştırma durumuna gitmemesi gerektiğini vurguladı. İş sağlığı güvenliğinin 76 milyonu ilgilendiren bir konu başlığı olduğunu dile getiren Bakan Çelik, iş sağlığı ile ilgili müstakil bir yasanın Parlamento'dan geçtiğini hatırlattı.

"İş sağlığı güvenliği konusunu sürekli gündemde tutma gerekliliğini hissettik." diyen Çelik, sözlerine şöyle devam etti: "Magazin haberlerine gösterilen ilginin ne kadar iş sağlığı güvenliğine gösterildiğini bütün kesimlerin kendisine sorması gerekiyor. AB ve İLO standartlarında çıkarttığımız bu yasa bütün çalışanları kapsam altına alıyor, risk değerlendirme zorunluluğu getiriyor, acil durum planları getiriyor, bütün çalışanlar iş sağlığı güvence eğitiminden geçecek. Tehlike ve çok tehlikeli işlerde mutlak suretle çalışanların eğitim zorunluluğu var. İş yeri hekimliği uygulaması bu dönemde geldi. 2010 yılından itibaren özellikle madenlerle ilgili yeni bir teftiş politikasını hayata geçirdik. Yeraltı kömür madenlerinin her yıl 2 defa denetimlerini yapıyoruz. 160 maden ocağı her yıl 2 defa teftiş yapılıyor, ihbar üzerine, şikayet üzerine yapılan teftişler var. Ocakta ikinci çıkış yolu yoksa burası durdurulur, mekanik havalandırma yoksa işletme kapatılır, yedek enerji kaynağı yoksa kapatılır, yedek havalandırma sistemi yok, kullanılan ekipman standartlara uygun değilse o işyeri kapatılır. 2011 yılında 53 maden işyerinin faaliyeti durduruldu, 2012 yılında 58, 2013 yılında 54, 2014 yılında 7 madenin kapatılması gerçekleştirilmiş."

"Teftiş anlık bir hadise, geliyor, olmazsa olmazlar değerlendiriliyor ve bunlar rapor haline getiriliyor." diyen Çelik, "Eksikler belirleniyor ama ocak canlı bir organizma, 1 saat sonra, 1 gün sonra ne olacağını bilemiyorsunuz. Bunun için yasa iş yerinde iş güvenliği uzmanı ve iş hekimini bulundurma zorunluluğunu getiriyor. Kimin nerede ne ihmali var bunlar çok net ortaya çıkacak. 80 milyon ton kömür çıkartıyoruz, 106 milyon ton bizim kömüre ihtiyacımız var, 990 megavat santralleri besliyoruz bu kömürlerle, bir taraftan tabi ki çalışan güvenliği. Bu araştırma önergesi çok önem arz ediyor, tabi ki önemli tespitler ortaya çıkacak. Suçlu kimse, en ufak şüpheniz olmasın, teftiş kurulları bu olayın nereden kaynaklandığını ortaya çıkartacaklar. O denetimlerin denetlenmesi ile düğmeye bastık. Bir yanlışlık varsa o yanlışın ortaya çıkartılmasına çalışmamız gerekiyor. Taşeron denilen emeğin sömürüsü, hükümet nezdinde de son aşamaya getirdiğimiz uygulamalar maalesef bu sistem içinde var. Enerji ve madencilikle ilgili politikalar mutlak suretle masaya yatırılmalı, taşeronlaşmanın hükümet olarak üzerinde çalışmamızı tamamladık." şeklinde konuştu.

Önemli olanın birlikte beklenen çözümleri üretebilmek olduğunu belirten Çelik, bu meselenin birlikte çözülmesi gereken mesele olduğunu vurguladı. Bakan Çelik'e CHP sıralarından "İstifa etmeyi düşünüyor musunuz?" sorusu yöneltildi. Ancak Çelik, bu soruya bir karşılık vermedi. CİHAN

Yorumlar