Bakan Çavuşoğlu: Kırım Tatarlarına kapımız her zaman açık

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde yaşayan Kırım Tatarlarına kapıyı hiçbir zaman kapatmayacağını belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Çavuşoğlu: Kırım Tatarlarına kapımız her zaman açık

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde yaşayan Kırım Tatarlarına kapıyı hiçbir zaman kapatmayacağını belirtti. Çavuşoğlu, "En kötü senaryoda Türkiye'ye gelmek durumunda kaldıkları zaman bizim kardeşlerimize, Kırım Tatarlarına kapımız her zaman açık." dedi.

Başmüzakereci Çavuşoğlu, bazı ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere geldiği Balıkesir'de Vali Ahmet Turhan'ı makamında ziyaret etti. Çavuşoğlu, yaptığı konuşmada son günlerde Ukrayna ve Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde meydana gelen gelişmelere değindi.
Ukrayna halkının, devletlerinin Batı'ya açılmasını istediğini belirten Bakan Çavuşoğlu, aynı zamanda Rusya ile ekonomik, siyasi iş birliğinin pekişmesini istediğini vurguladı. Kırım Tatarlarının, en başından beri Ukrayna'nın batıyla entegre olmasını istediğini ve bunu açıkça söylediğini ifade eden Çavuşoğlu, buna rağmen ülkede her şeyin karıştığını aktardı.

Meclislerin aldığı kararlar, referandumlar ve meşruiyetin tartışılır hale geldiğine işaret eden Bakan Çavuşoğlu, "Karmaşa içinde kimin ne karar aldığı da bunların uygulanıp uygulanmayacağı da belli değil. Ukrayna'nın böyle bir duruma düşmemesi gerekirdi. Hem Batı hem Rusya, Ukrayna'nın hem sınır bütünlüğü hem istikrarı için daha yapıcı olmalı, daha sağduyulu yaklaşmalı ve büyük Avrupa'nın gerçekleri çerçevesinde bu konuyu değerlendirmelidir. Rusya ve Avrupalı dostlarımıza bu düşüncelerimizi aktarıyoruz. Umarım Ukrayna'daki kriz, Kırım dahil sınır bütünlüğü içinde bir an önce aşılır, oralara istikrar ve barış gelir. Kırım Tatarlarını hiçbir zaman yalnız bırakmadık. Onlar, Stalin döneminde sürgüne gönderilen milletlerden biridir, Ahıska Türkleri de öyle. Ahıska Türklerinin geri dönmesi için Gürcistan'a yasa çıkarması için çok telkinde bulunduk ve yasa çıktı. Kırım Tatarları da dönerken onlara yeni evler aldık, evlerini, okullarını, camilerini yapıyoruz, restore ediyoruz. Kırım Tatarlarını yalnız bırakmıyoruz." diye konuştu.

Türkiye'ye gelen Ahıska Türklerine yasayla vatandaşlık verildiğini hatırlatan Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, daha sonra gelenlere oturma izni verildiğini dile getirdi. Türkiye'nin en kötü senaryoda, Kırım Tatarlarına kapının her zaman açık olduğunu ve kapıyı hiçbir zaman kapatmayacağına işaret etti.

Ziyaretin sonunda Vali Turhan, konuk Bakan Çavuşoğlu'na Balıkesir'in meşhur Yağcıbedir halısı, zeytinyağı ve kolonya hediye etti. Bakan Çavuşoğlu, Balıkesir temasları kapsamında daha sonra Güney Marmara Kalkınma Ajansı'na (GMKA) gitti. Burada düzenlenen "AB Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurulu" toplantıya katılarak bir konuşma yaptı. Konuşmasında AB'ye giriş süreci, fasıllar ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Ardından Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Genç Girişimciler Topluluğu üyeleriyle bir araya geldi. CİHAN

Yorumlar