Bakan Çavuşoğlu: İnternet düzenlemesi AİHM'e uygun

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, internet düzenlemesinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) verdiği karara uygun olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Çavuşoğlu: İnternet düzenlemesi AİHM'e uygun

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, internet düzenlemesinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) verdiği karara uygun olduğunu söyledi.

Mevlüt Çavuşoğlu, partisinin belediye başkan adayları tanıtım toplantısı için geldiği Tokat’ta gazetecilerin sorularını cevapladı. Aday tanıtım toplantısı için Bakan Çavuşoğlu'na, Ak Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan, AB Bakan Yardımcısı Alaattin Büyükkaya da eşlik etti. AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu’nu Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, Ak Parti Tokat Milletvekilleri Şükrü Ayalan, Dilek Yüksel ve partililer karşıladı.

Basın açıklaması sırasında bir gazetecinin internet düzenlemeleri ile ilgili AB'den tepki geldiği yönündeki sorusuna Bakan Çavuşoğlu, "Bizim yaptığımız düzenleme aslında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği karara uygun. Aynı şekilde en temel insan hakkı olan özel hayatın gizliliği konusunda düzenlemeler yapan bir yasadır. Türkiye daha önceden olumsuz bir şey olduğu zaman herhangi bir servis sağlayıcı, Youtube başta olmak üzere tamamen mahkeme kararı ile kapatıyordu. Şimdi ise herhangi bir olumsuz durum olduğu zaman servis sağlayıcı değil, sadece o içerik kapatılıyor. Ama bu içeriğin kapatılmasının yetkisi de sadece bu kuruluşun başkanına bağlı değil. Burada çok yanlış yorumlar var. Özel hayatın gizliliği dediğimiz, özellikle çocukların cinsel istismarı ile ilgili ya da herhangi bir pornografik içerik olduğu zaman kişi bu kuruluşa başvurduğu zaman kuruluş yada başkanı bunu engelliyor. Ne zamana kadar engelliyor? 24 saat içerisinde kişinin mahkemeye başvurması lazım. Mahkemede 48 saat içersinde bu kararın doğru olup olmadığı yönünde karar vermesi gerekiyor. Eğer mahkemeye başvurmaz ise engellemede ortadan kalkmış oluyor. Ya da mahkeme hangi yönde karar verirse ona uyuluyor. Ama Türkiye bu konuda çok acı tecrübeler yaşadı. Sürekli hatırlatmak için söylemiyorum ama örneğin; Sayın Baykal'la ilgili internette yayınlanan, siz adına video derseniz ne derseniz deyin son derece ahlaksızca kaydedilip yayınlanan bir içerik, o akşam biz de Meclis'te idik. Hatta Sayın Başbakanımız da çok üzüldü, 'bir an evvel kaldırılsın böyle şey olamaz' dedi. Ama kaç gün sürdü. Şimdi Türkiye'de çocukların cinsel istismarı ile ilgili birisi bir şey koyuyor. O çocukla ilgili içeriğin orada devam etmesi kabul edilecek bir şey mi? Dünya neresinde kabul edilebilir. Buna benzer birçok tehditler, özellikle kadına yönelik şeyler oluyor. Kişilik haklarını korumak için ve özel hayatın gizliliğini korumak, bu en temel hak ve özgürlüktür." diye konuştu.

"ÜLKEMİZİN DIŞARIYA ŞİKAYET EDİLMESİ BU GÜNLERDE ARTTI"

Bugünlerde Türkiye'yi dışarıya şikayet etme meraklısının arttığını ifade eden Bakan Çavuşoğlu, "Daha önce muhalefet partisi tırnak içinde söylüyorum, çok güzel yapıyordu. Ama şimdi bakıyoruz bazı medya kuruluşları, yapılar Türkiye'yi karalamak, küçültmek ve zarar vermek için hedefleri iktidar ve Başbakanımız. Ama esas yaptıkları şey Türkiye'nin itibarını zedelemek. Bunun sayısı arttı. Buralardan bilgi gelebilir. Bakanlığa geldiğimizden itibaren çok samimi bir diyalog ortamı oluşturduk. Komiser Füle ile hem AB Parlamentosu'ndaki parti başkanlarıyla samimi diyalog ortamı. Telefonla görüşüyoruz. Yani herhangi bir yerle ilgili gelişmeyle ilgili bize sorsunlar. Bir kaç kez bu anlamda yaptığım çağrıyı yineliyorum." ifadelerini kullandı.

"BAZI AVRUPA ÜLKELERİNDE SADECE BAKAN VEYA KRAL ATIYOR"

Bir gazetecinin "İnternette yapılan düzenleme ile ilgili Türkiye'nin örnek aldığı bir ülke var mı?" şeklindeki sorusu üzerine Bakan Çavuşoğlu şunları söyledi: "Bu konuda Avrupa'da değişik uygulamalara baktık işin doğrusu. Burada tek bir yapı yok. HSYK ile ilgili de şu anda askıya alındığı için tekrar ona dönmek istemiyorum. Ama o zaman da inceledik. AB ülkelerinde ne böyle belirlediği bir standart var, ne de AB ülkelerinde tek bir standart içinde yasa veya uygulama yok. Bazı ülkelere bakıyorsunuz tamamını bakan atıyor, bazı ülkelerde bakan öneriyor kral atıyor, bakan atıyor cumhurbaşkanı atıyor. Bazen Meclis seçiyor karma oluyor. Mesela Danimarka'da bakan HSYK'yı feshedebiliyor. Hollanda'da hepsini bakan atıyor. Böyle tek bir uygulama yasa yok. İnternetle ilgili de aynı şekilde tek bir uygulama yok. Biz değişik örneklere baktık ama burada temel aldığımız ilke kişilerin özel hayatının korunması. Özel hayatın gizliliğinin mahremiyetinin korunması. Burada bir kişi suç işlemişse veya bir içerik varsa o içeriğin engellenmesi ama birçok insanın kullandığı servis sağlayıcının yayına devam ederek mahrum etmemek gibi son derece titiz hazırlanmış bir yasa.”

Yapılan açıklamalarının arından Vali Mustafa Taşkesen, Bakan Çavuşoğlu'na günün anısına Tokat’a has ceviz sandık takdim etti. CİHAN

Yorumlar