Bakan Avcı, eğitim kampüslerine ‘mahalle’ önerisi getirdi

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bakanlık bünyesinde açılan ‘Eğitim Kampüsleri Ulusal Mimari Proje Yarışması’nın ödül törene katıldı.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Avcı, eğitim kampüslerine ‘mahalle’ önerisi getirdi

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bakanlık bünyesinde açılan ‘Eğitim Kampüsleri Ulusal Mimari Proje Yarışması’nın ödül törene katıldı. En iyi mimari proje seçilen Adana Kürkçüler Sarıçam Eğitim Kampüsü, ödülünü Bakan Nabi Avcı’nın elinden aldı. Avcı, geleceğin okulları olacak olan eğitim kampüslerinin içinde geçen kampüs kelimesi yerine mahalle kelimesinin kullanılmasını önerdi. Avcı, “Kampüs aslında Latince kökenli bir söz. Bildiğim kadarıyla ordugâhtan geliyor. Dolayısıyla, çatışmayı ima eden bir tarafı var. Oysa dilimizde yerleşmiş olan Arapça kökenli olan ve Türkçeleşmiş mahalle kelimesi var. Eğitim mahallesi tabiri, bana hiç uzak gelmiyor.” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kampüsleri Ulusal Mimari Proje Yarışması'nın sonuçları açıklandı. Adana Kürkçüler Sarıçam Eğitim Kampüsü Projesi'nde Kaan ve Hatice Özer tarafından hazırlanan proje birinciliğin sahibi oldu. MEB Şura Salonu’nda düzenlenen törende birinci proje ödülünü Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'dan aldı. Törende konuşan Bakan Nabi Avcı, kampus okul projesinin hem Milli Eğitim Bakanlığı’nın alt yapı ihtiyaçlarını çözecek bir girişim olduğunu hem de ülkedeki mimari kirlenmenin önünde geçmek için ve iyi örnekleri sunması için de bir fırsat olarak gördüklerini ifade etti.

Projenin ismi konusunda bir öneri getiren Bakan Avcı, “Kampüs kelimesi hakkında bir öneride bulunmak istiyorum. Kampüs aslında Latince kökenli bir söz. Bildiğim kadarıyla ordugahtan geliyor. Dolayısıyla çatışmayı ima eden bir tarafı var. Oysa dilimizde yerleşmiş olan Arapça kökenli olan ve Türkçeleşmiş mahalle kelimesi var. Eğitim mahallesi tabiri bana hiç uzak gelmiyor. Mahalle sözcüğü halletmek, çözmek ile alakalıymış. Kervanlar belli bir yerde konakladıkları zaman, denklerini indirirler ve hallederlermiş. Denklerin indirilip, çözüldüğü yer olarak, mahalle buradan geliyormuş. Dolayısıyla bununla alakalı, böyle bir kavramsallaştırma bu işin niteliği için daha uygundur.” ifadelerini kullandı.

BOŞALAN BİNALAR SADECE EĞİTİM İÇİN KULLANILACAK

Şehir içinde boşalacak lise binalarının daha sonradan hangi amaçla kullanılacağına da açıklık getiren Bakan Avcı, “Okulların boşaltılmasından sonra ilkokul ve ortaokul öğrencileri için kullanılacak. Eğitim amacıyla yapılmış olan hiçbir binamız başka bir amaçla değerlendirilemeyecek. Daha önce 20 mahallenin mimarisini tamamlamıştık. Şimdi bunu 33’e tamamlamış bulunuyoruz.” dedi.

Projenin ilk başlandığı anda yapılan çalışmalarda 10 bin kişilik olarak belirlediklerini ancak daha sonra bu sayısı düşürdüklerini ifade eden Avcı, “Bunun rasyonel olmayacağı düşüncesiyle öngörülen koşullarda herhangi bir kısıtlamaya gidilmeksizin hedef kitleyi 5 bine düşürdük. Öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz ferah mekânlarda eğitim yapma imkanı bulacaklar.” diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar