Bağış: Üç yıl sonra AB’ye vizesiz seyahat edilecek

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, 3 yıl sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm vatandaşlarının AB üyesi ülkelere vizesiz seyahat edebileceklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Bağış: Üç yıl sonra AB’ye vizesiz seyahat edilecek

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, 3 yıl sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm vatandaşlarının AB üyesi ülkelere vizesiz seyahat edebileceklerini söyledi.

Egemen Bağış ve beraberindeki heyet resmi temaslarda bulunmak üzere Düsseldorf’a gitmek için Atatürk Havalimanı’na geldi. VIP salonunda açıklama yapan Bağış, AB Yunanistan dönem başkanlığı ve AB vizesi konularında açıklama yaptı.

1 Ocak'tan itibaren Yunanistan'ın AB dönem başkanlığını üstlenecek olmasını değerlendiren Bağış, Yunanistan’ın dost ve müttefik bir ülke olduğunu ifade etti. Türkiye’nin Yunanistan’la NATO’da birlikte olduğunu, Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkiler de olduğunu kaydeden Bağış, “Bundan 2 ay evvel Yunanistan’ı ziyaret ettim. Dönem başkanlığı öncesinde kendileriyle önümüzdeki süreci ve onların dönem başkanlığında Türkiye’nin AB sürecinde olası gelişmeleri değerlendirme imkanım oldu. Yunanistan bugüne kadar Türkiye’nin AB üyeliğini kendi güvenlik poliçesi açısından da önemsemiştir. Komşusunun AB standartlarında olmasını kendi çıkarları açısından da son derece faydalı bulduğunu hep vurgulamıştır. Yunanistan dönem başkanlığında AB sürecinde önemli gelişmeler olacağına inanıyorum.” dedi.

'BAŞBAKAN FARKLI BİR AVRUPA TURUNA ÇIKACAK'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın pazartesi yapacağı toplantı ve onun huzurunda atılacak imzaların önümüzdeki döneme yönelik önemli bir sürecin işaretçisi olacağını belirten Bağış, “Onun dışında başbakanımız Yunan dönem başkanlığında farklı bir Avrupa turuna çıkacak. Önce 21 Ocakta Brüksel’e gidecek orada AB’nin komisyon, konsey ve parlamento başkanıyla ayrı ayrı görüşecek ardından üçüyle eş zamanlı bir zirve gerçekleştirecek. Ayın 26’sında Fransa’nın Cumhurbaşkanı Ankara’da ağırlayacak. Sayın Cumhurbaşkanımız da ayın 28’inde İtalya başkenti Roma’ya bir ziyaret düzenleyecek. Türkiye Yunanistan dönem başkanlığında da AB ilişkilerinde farklı bir boyuta taşımış olacak. Yunanistan’la da Yunan dönem başkanlığı içerisinde her iki ülkeden de geçen seferlerde olduğu gibi 13-15 bakanın katılacağı yüksek düzeyli istişare toplantısı yapılması söz konusudur.” diye konuştu.

'ÇOCUKLARIMIZ AVRUPA’YA GİDERKEN VİZE KUYRUĞUNU BİLMEYECEK'

“Pazartesi günü atılacak imza ne anlama geliyor?” şeklinde bir soru üzerine Bakan Bağış, “Çocuklarımızın Avrupa’ya giderken vize kuyruğu kavramını bilmemeleri anlamına geliyor.” karşılığını verdi.

“Bizi etkilemiyor mu?” sorusu üzerine Bağış, 3-3,5 yıl sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm vatandaşlarının AB üyesi ülkelere vizesiz seyahat edebileceğini dile getirdi. Bağış sözlerini şöyle tamamladı: “Çocuklarımızdan kastımı özellikle vurgulamak istiyorum. Ben çocukken babam ‘mum ışığında ödev yapardık siz rahatlıkla elektrik ışığında dersinize çalışabiliyorsunuz’ derdi. Biz şimdi çocuklarımıza diyoruz ki ‘bizim zamanımızda okullarda bir tek bilgisayar vardı, hepimiz o bilgisayarı paylaşırdık. Şimdi her çocuğun bilgisayarı var.' Bizim çocuklarımız da kendi çocuklarına 'biz eskiden Avrupa’ya gitmek için vize kuyruğuna girerdik bakın siz ne olduğunu bilmiyorsunuz istediğiniz yere gidebiliyorsunuz.’ diyecekler. O espriyi sizlerle paylaşmak istedim.”
CİHAN

Yorumlar