Bağımsız milletvekili İdris Bal: Devlet kurumları üzerinde ciddi baskı var

Kütahya Bağımsız Milletvekili Prof. Dr. İdris Bal, insanların, siyasetçilerin, başbakanların ve cumhurbaşkanlarının gelip geçtiğini, devletin daim olması gerektiğini söyledi. Devlet kurumlarının saygın olması ve vatandaşın devlet kurumlarına...

Google Haberlere Abone ol
Bağımsız milletvekili İdris Bal: Devlet kurumları üzerinde ciddi baskı var

Kütahya Bağımsız Milletvekili Prof. Dr. İdris Bal, insanların, siyasetçilerin, başbakanların ve cumhurbaşkanlarının gelip geçtiğini, devletin daim olması gerektiğini söyledi. Devlet kurumlarının saygın olması ve vatandaşın devlet kurumlarına güvenmesi gerektiğini belirten Bal, “Vatandaş yargıya, polise güvenmezse, kendi yargısına adaletini vermeye kalkışır, kendi polisi olursa kaos olur, mafya olur, istikrarsızlık olur, ekonomik kriz olur. Dış dünyada itibarımız sarsılır. Ülke barışı sarsılır. Devlet kurumları geçmişte olmadığı kadar baskı altında kalmaya başladı. TÜBİTAK’tan 300 civarında insan işinden oluyor, Atatürk Orman Çiftliği'nden biri TÜBİTAK’a yönetici olarak atanıyor. İstediği gibi rapor vermediği için başkan yardımcısı istifa ediyor. 30 bin polis sürülüyor. Yargıya baskı yapılıyor, HSYK düzenlemesi yapılıyor. Devlet kurumları üzerinde ciddi baskı var.” şeklinde konuştu.

Aralarında Türkmen Yörük Dernekleri Konfederasyonu, Türk Milli Merkezi-Düşünce Topluluğu, Türkiye Barolar Birliği ve Türk Aydınlar Vakfı gibi 26 Sivil Toplum Kuruluşu’nun oluşturduğu Türkiye Sivil Toplum Birliği (TÜRKBİR) ‘'Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve Sandık Güvenliği’ konulu panel düzenledi. Türkiye Barolar Birliği Salonu’nda düzenlenen ve başkanlığını Türk Dil Kurumu eski başkanlarından Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun’ın yaptığı panelin konuşmacıları Kütahya Bağımsız Milletvekili Prof. Dr. İdris Bal, CHP eski Ankara Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Tomanbay, İzmir Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Dikmen Caniklioğlu ve SONAR Araştırma Şirketi Başkanı Hakan Bayrakçı katıldı.

Panelde ilk konuşmayı Kütahya Bağımsız Milletvekili Prof. Dr. İdris Bal yaptı. Parlamenter sistemde cumhurbaşkanlığının sembolik bir makam olduğunu söyleyen Bal, “Cumhurbaşkanı milletin milletin, devletin varlığını, birliğini, bütünlüğünü ve uyumu sembolize ve temsil eder. Bu cumhurbaşkanı seçimi çok konuşuluyor, tartışılıyor ve yeni özellikleri var. Yeni özelliğinin başta gelen farklılığı, ilk kez halkımız seçecek. İkincisi önemli bir dönemden geçiyoruz. Bizim milletimiz darbe dendiği zaman, aklına hep cuma günü marşların çalması ve tankların yürümesi, askerlerin koşturması ve birilerinin tutuklanması gelir. Darbe meşru olmayan yollarla gücün elde edilmesidir. Bunun birçok şekli vardır. Sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Meclis'in çoğunluğu ve yürütme, hak etmediği bir şekilde devlet kurumları üzerinde baskı yapmakta, iş dünyası ve medya üzerinde, hatta STK ve bireyler üzerinde baskı yapmakta. Türkiye’nin normalleşmeye ihtiyacı olduğu bir dönemde gerçekleşiyor bu seçimi.” diye konuştu.

Dünyanın neresinde olursa olsun korkuları ve meşruiyet sorunu olanların her zaman demokrasi, eşitlik, kardeşlik, çoğulculuk ve hukukun üstünlüğü gibi hepimizin 'yüzde 100 tamam' diyeceği güzel laflar ettiğini anlatan Bal, “Ama sabırlı olmak ve beklemek gerekiyor. Bu lafları edenler korkularından kurtulduktan sonra aynı lafları edip, buna uygun icraatlar söylemler ve eylemler ortaya koyuyor mu? Buna bakılmalı.” dedi.

VATANDAŞ YARGIYA GÜVENMEZSE KAOS OLUR, MAFYA OLUR

İnsanlar, siyasetçiler, başbakanlar ve cumhurbaşkanlarının gelip geçtiğini ama devletin daim olması gerektiğini vurgulayan Bal, “Kurumları saygın olmalı, vatandaş devlet kurumlarına güvenmeli. Vatandaş yargıya, polise güvenmezse kendi yargısına adaletini vermeye kalkışır, kendi polisi olursa kaos olur, mafya olur, istikrarsızlık olur, ekonomik kriz olur, dış dünyada itibarımız sarsılır. Ülke barışı sarsılır. Devlet kurumları geçmişte olmadığı kadar baskı altında kalmaya başladı. TÜBİTAK’tan 300 civarında insan işinden oluyor, Atatürk Orman Çiftliğinden biri TÜBİTAK’a yönetici olarak atanıyor. İstediği gibi rapor vermediği için başkan yardımcısı istifa ediyor. 30 bin polis sürülüyor. Yargıya baskı yapılıyor, HSYK düzenlemesi yapılıyor.Devlet kurumları üzerinde ciddi baskı var.” Şeklinde konuştu.

Türkiye Sivil Toplum Birliği (TÜRKBİR) oluşturan STK’lar şunlar: Milli Düşünce Merkezi Derneği, Şehit Aileleri Konfederasyonu, Türkiye Barolar Birliği, Ankara Barosu,Azerbaycan Kültür derneği,Türk Veteriner Hekimleri Birliği, Türk Telekomcular Derneği,Türk Kardeşlik Merkezi, Orman Mühendisleri Birliği,Toplumsal Düşünce Derneği, Türkiye-Türkmenistan Dostluk Derneği,Dünya kargın Türkmenleri Derneği,Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Derneği,Cem vakfı, Yör-Türk Vakfı,Hukukun Egemenliği Derneği,Türk Aydınlar Vakfı, Türkmen Yörük Dernekleri Konfederasyonu ve Türk Milli Merkezi-Düşünce Topluluğu .

CİHAN

Yorumlar