'B ve C planı hepimizi altında bırakacak bir faciayı Türkiye'ye getirir'

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Başbakan Erdoğan'ın 'B ve C planı devreye girer' sözlerine göndermede bulunarak, B planının da, C planının da herkesi altında bırakacak bir faciayı, bir iç savaşı Türkiye'ye getireceğini söyledi. Baluken,...

Google Haberlere Abone ol
'B ve C planı hepimizi altında bırakacak bir faciayı Türkiye'ye getirir'

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Başbakan Erdoğan'ın 'B ve C planı devreye girer' sözlerine göndermede bulunarak, B planının da, C planının da herkesi altında bırakacak bir faciayı, bir iç savaşı Türkiye'ye getireceğini söyledi. Baluken, "En başta da siz altında çökersiniz, açık söyleyelim bunu. Bu işler böyle çocuk oyuncağı değil arkadaşlar, barışı savunmaktan korkmayın, korkmayın." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 97. birleşimi saat 14.00'te yoklama yapılmaksızın açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Sadık Yakut yönetiyor. Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın birinci bölümü görüşülüyor.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Yargıyla ilgili bütün düzenlemeleri Türkiye'nin demokratikleşmesi ve Türkiye'deki hukuk, adalet sistemi açısından son derece önemsediklerini vurguladı. "Şu anda Adalet Bakanı burada değil, Spor Bakanı burada ama burada spor olsun diye konuşmuyoruz Sayın Bakanım. Bunları not alıp Adalet Bakanı'na iletirseniz seviniriz." diye konuştu.

Meclis'in bu saat itibarıyla Türkiye'deki köklü meselelerin çözümü ve demokratikleşmeyle ilgili düzenlemeler yapması gerektiğini belirten Baluken, çözüm ve barış sürecinden bahsedildiğini ve bir buçuk yılı aşkın bir süredir karşılıklı çatışmadan kaynaklı olarak can kaybı yaşanmadığını hatırlattı.

"TMK'YI KALDIRIN BAKIN GENÇLERİN YÖNÜ DAĞA MI DEMOKRATİK SİYASETE Mİ OLUR?"

"Bir siyasetçi olarak ben siyasette yapabileceğim en güzel işin, en ahlaklı işin bu olduğunu düşünüyorum." diyen Baluken, "Binlerce gencin, bırakın binlerce genci, bir tek gencin yaşamını yitirmesine engel olan bir çalışmada katkı sağlamışsam bunu kendi açımdan büyük bir onur olarak addederim. Hepimizin böyle yapması lazım, hepimizin bu süreci destekleyen yasaları bir an önce buraya getirip kalıcı barışı sağlamayla ilgili Meclis'in sorumluluğunu yerine getirmemiz lazım. Yapıyor muyuz? Yapmıyoruz. Bir süreçten bahsediyoruz, hâlâ o sürecin yasal bir zemini yok, yasal bir statüsü yok. Geçenlerde getirmiş olduğunuz MİT Yasası'yla bu işlerle uğraşan MİT elemanlarına güvence getirdiniz ama yarın öbür gün bir savcı istediği zaman, ya da bir hükûmet değişikliği olduğu zaman, ya da hükûmet, Başbakanınızın dediği gibi B ve C planlarına geçtiği zaman bu süreci suç unsuru olmaktan çıkarmış tek bir yasal düzenleme yapmış değil. Böyle bir şey olur mu arkadaşlar? Bu saat itibarıyla tartışıyorsak Terörle Mücadele Kanunu'nu kaldırmamız lazım. Günlerdir istismar ediyorsunuz, bu çocukların dağa gidişi meselesi var ya, işte çocukları dağa gönderen kanun Terörle Mücadele Kanunu'dur. Biz, bu Terörle Mücadele Kanunu'na 'gençleri dağa gönderen kanun' diyoruz. Niye bunu kaldırmıyoruz? Niye bunu kaldırmıyorsunuz? Terörle Mücadele Kanunu'nu kaldırın, bakın ondan sonra gençlerin yönü dağa mı olur, demokratik siyasete mi olur. Demokratikleşmeden korkan bir anlayış olur mu? Demokratik siyasetin önündeki engelleri kaldırmaktan, düşünce, ifade, örgütlenme özgürlüğü önündeki engelleri kaldırmaktan, basın özgürlüğü önündeki engelleri kaldırmaktan korkan bir anlayış olur mu? Böyle bir iktidar anlayışı olur mu arkadaşlar?" şeklinde konuştu.

"SÜREÇ BAŞBAKANIN İKİ DUDAĞI ARASINDADIR"

Belirttiği hususlardan dolayı şu anda sürecin Başbakanın iki dudağı arasında olduğunu dile getiren Baluken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, PKK tarafından kaçırılan çocuklar için kullandığı ''B ve C planı devreye girer'' sözlerine göndermede bulundu. HDP'li Baluken şöyle devam etti: "İstediği zaman B planına geçer, istediği zaman C planına geçer, B planı da, C planı da açık söyleyelim hepimizi altında bırakacak bir faciayı, bir iç savaşı Türkiye'ye getirir, Türkiye'ye taşır. En başta da siz altında çökersiniz, açık söyleyelim bunu. Bu işler böyle çocuk oyuncağı değil arkadaşlar, barışı savunmaktan korkmayın, korkmayın. Dünya örneklerini inceleyin, dünya örneklerinin tamamında barışla ilgili çalışma yapanlar barışın yasanını da yapar, kadrosunu da yapar, belgesini de imzalar, gelir bunu halkına göğsünü gere gere de açıklar ve tarihe geçer. Açık yüreklilikle, şeffaf bir şekilde cesur bir süreci örmek gerekiyor."

"17 VE 25 ARALIK TARİHLERİNDE KAPIYA SIKIŞMIŞ KUYRUĞU KURTARABİLMEK İÇİN"

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal ise "Ben sayamadım bunun kaçıncı yargı paketi olduğunu ama üzerinde çalışmaya başlayınca basına düşen rakamı itibarıyla 'Beşinci yargı paketi' dediler. Ben de oradan başladım, beşinci yargı paketi diye. Hâlbuki bundan önceki 2 tane paket beşinci yargı paketi olarak işlem görmüş. Demek ki bir şaşkınlık var burada. Bizim oralarda bir laf vardır: Adam şaşırdığı zaman karısına 'Bacanak' diye hitap edermiş. Hanımefendi de itiraz edermiş, 'Herif, sen bana bacanak diyorsun, o zaman benim baldızım kim?' Bu aynen şaşkınlığın bir ifadesi olarak yargı paketlerine yansımış durumda." şeklinde konuştu.

"Niyetin halis olmaması sebebiyle de 'Niçin?' sorusuna cevap arıyorum." diyen Bal, şunları söyledi: "2 tane cevap bulabildim, bunlardan bir tanesi; Adım adım tek parti, tek adam yönetime doğru giderken ucube bir başkanlık sisteminin yargı içerisindeki basamaklarını örüyorsunuz. Başkanlık sistemi içerisinde oluşturulacak eyaletlere yargı organları oluşturuyorsunuz, getirdiğiniz düzenleme bundan ibarettir. Diğeri ise, istiklal mücadelesi verdiğiniz ve yargıyı böylece siyasallaştırdığınız paralel yapıdan kurtulmak; 17 ve 25 Aralık tarihlerinde kapıya sıkışmış kuyruğu kurtarabilmek için yargıyı başka bir renkte siyasallaştırmak, yargıyı başka bir renkte oluşturmak. İşte, bu kanun tasarısının özü budur. Dolayısıyla bu, Anayasa'nın üniter devlet yapısına, millet bütünlüğüne, hukuk devleti ilkesine, yargının bağımsızlığına, hâkimin tarafsızlığına ve eşitlik ilkesine ilişkin hükümlerine aykırıdır." CİHAN

Yorumlar