"Ayakkabı kutularında milyon dolarları saklıyorsunuz, yüzünüz bile kızarmıyor"

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 45'inci Birleşimi açıldı. Oturumu Meral Akşener yönetiyor.

Google Haberlere Abone ol
"Ayakkabı kutularında milyon dolarları saklıyorsunuz, yüzünüz bile kızarmıyor"

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 45'inci Birleşimi açıldı. Oturumu Meral Akşener yönetiyor. MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Rüşvet ve yolsuzluğun ilk çağlardan beri toplumları içten içe kemiren bir yara olduğuna dikkat çekti.

Binlerce yıl önce Sümer ülkesinde yaşayıp da çocuk okutan ailelerin bugünkü gibi yaratıcı yöntemlere başvurduklarını dile getiren Türkkan, "Örneğin, öğretmenlere, rüşvet teklif ediliyormuş. Rüşvetin ilk belgesi, milattan önce 4000 yıllarına ait bir Sümer tabletinde bulunmuş. 'Sümer Okul Günleri' adını taşıyan bu tablette, okulunda başarısız bir öğrenciden söz ediliyor. Bu öğrencinin ailesi, çocuklarının derslerinde başarılı olmasını istiyor. Bu amaçla öğretmeni evlerine davet ediyorlar, onu yedirip içirip her türlü hediyeyi veriyorlar. Sonra ne mi oluyor? Başarısız öğrenci birden. sınıfın en başarılı öğrencisi hâline geliyor, sınıfın şefi yani başkanı yapılıyor." dedi.

Peygamberimiz Hazreti Muhammed'in (s.a.v) rüşvetle ilgili "Rüşvet verene de, alana da, ikisi arasında vasıta olanlara da Allah lanet etsin." dediğini hatırlatan Türkkan, rüşvetin haram olduğunu, rüşvet alan hükümdar bile olsa durumun değişmeyeceğini kaydetti.

"İlk İslam yöneticileri de hediye kabul etmediler. Hazreti Ebu Bekir, memurların da aldıkları tüm hediyeleri, hazineye yani beytülmala vermesini bizzat emretti." diyen Türkkan, şöyle devam etti: "Hazreti Ömer de, rüşvete çok karşıydı. Rüşveti büyük haram saydı Hazreti Ömer. 'Haramın iki kapısı vardır; birisi rüşvet kapısıdır, diğeri de zina yapan kadınların aldığı paradır.' demişti. Osmanlı'da da rüşvete iyi bakılmadı, ancak ilk rüşvet de Orhan Gazi döneminde daha devletin temelleri atılırken gerçekleşti. Rüşvet alan kişi Bursa Kadısı Çandarlı Kara Halil Paşa'ydı. Askerî örgütün ilk adımı sayılan yaya sınıfını, yani Yeniçeriler Ocağı'nı kurarken rüşvet aldığı söylenir Çandarlı Halil'in. Söylenir diyoruz çünkü, o zaman da rüşvetin belgesi yoktu. O döneme ait sadece şöyle bir cümle var 'Padişah hizmetinde olalım deyü, çok kişiler kadıya rüşvet verdiler, virüb yalvardılar, beni yaz' didiler.' diyor. Kanuni'nin son dönemlerinde ise rüşvetin devletin bütün mekanizmalarına hâkim olduğu söylenebilir. 19'uncu yüzyıl dâhil rüşvet hep devam etmiş. Tabii, Osmanlı döneminde rüşvet, şimdiki gibi alanın ve verenin yanına kâr olmamış. Görevden almaktan tutun da, idama kadar çeşitli cezalar verilmiş yani kelleler alınmış."

"Ayakkabı kutularında milyon dolarları saklıyorsunuz, yüzünüz bile kızarmıyor." diyen Türkkan, "Komplo diyorsunuz, tezgâh diyorsunuz, küresel güçlerin oyunu diyorsunuz. Bakın, Rıza Sarraf diye bir adam türedi. Bu adamı herkes altın, sarraf, tüccar zannediyordu ama çıkan resimler gösterdi ki Rıza Sarraf bütün kabinenin, bakanların, Başbakan'ın âdeta yaşam koçu. Her resimde Rıza Sarraf var ve hepsinde gülen çehreler var. Sizleri güldürecek neler yaptı Rıza Sarraf? Bütün resimlere bakın, bakanların yanında Rıza Sarraf, Başbakan'ın eşi hanımefendinin yanında Rıza Sarraf, sofralarda Rıza Sarraf. Bir yaşam koçu gibi peşinizden ayrılmamış bugüne kadar. Siz rüşvetin kelime anlamını da genişlettiniz. Artık sadece hediye ve para da almıyorsunuz, umreye gidiyorsunuz. Bir bakan danışmanı, kiraladığı jetle ailesini günübirlik umreye götürebiliyor, 40 bin dolarlık faturayı da bakanlığa iş yapan müteahhide ödetiyor. Güya dinî bütün, rüşvetçi umreye gidiyor. Aralarında Tayland'ta âlem yapmaya gidenler de var, milyon dolarları cebe indirenler de var. Allah sizlerden bu memleketi bir an önce kurtarsın diye niyazım bu." diye konuştu.

Türkkan, "Öncelikle Türkiye bu rüşveti ve yolsuzluğu önleyecek sağlam bir yasal çerçeve oluşturmalı, aksi hâlde bu rüşvetçiler, bu yolsuzluk yapanlar, burada samimi, ihlas içerisinde memlekete hizmet etmek için gelen bu arkadaşlarımızı da zan altında bırakacaklardır. Bu mücadeleyi bizimle beraber sizin de vermeniz gerektiğine inanıyorum. Bana cevap vermek yerine, oradaki yolsuzluk yapanları, rüşvetleri gidin kendiniz ayıklayın, diyorum." ifadelerini kullandı.


CİHAN

Yorumlar