Avukatlar soruşturma dosyasını göremeyecek

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na verilen 'Ceza Muhakemesi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi', Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Teklife göre avukatlar,...

Google Haberlere Abone ol
Avukatlar soruşturma dosyasını göremeyecek

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na verilen 'Ceza Muhakemesi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi', Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Teklife göre avukatlar, soruşturma dosyasını görmeyecek. AK Parti'nin 4,5 ay önce kaldırılan düzenlemeyi tekrar getirmek istemesine tepki gösteren muhalefet partileri, cemaate yönelik operasyonun dosyasını gizlemek için kanun değiştirildiğini söyledi.

    Komisyonda konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, teklifi müzakere etmenin kendisi için de kolay olmadığını ifade etti. "Çünkü birkaç ay önce kaldırdığımız bir konuyu aynen getirmek benim açımdan da zor." diyen Bozdağ, konuyla ilgili talebin savcılardan geldiğini, soruşturma dosyalarında gizliliğin kalmadığını iddia etti.

    Pek çok konuda delillerin toplanmasının neredeyse imkansız bir noktaya geldiğini savunan Bozdağ, "Savcıların herhangi bir gizli soruşturma yapma imkanı kalmadı. İstemeyerek de olsa suç ve suçluların cezasız kalmaması, delillerin sağlıklı toplanması bakımından bir zaruretten dolayı huzurundayız." diye konuştu. Bakan Bozdağ, teklif Meclis Genel Kurulu'nda görüşülürken gizlilik kararı verilecek dosyalar ve gizliliğin ne zaman kalkacağına ilişkin değişiklik yapılabileceğini söyledi.

    Kanun teklifinin sahibi AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can ise "Kısa bir süre önce burada bir değişiklik yaptık ve bunu da bir reform olarak niteledik. Ben de bu görüşteydim ama gelinen noktada biraz acele ettiğimiz kanaatindeyim." değerlendirmesinde bulundu.

    Avukat olan Can'ın savunma hakkını kısıtlayan önergesi, diğer avukat kökenli muhalefet partilerine mensup milletvekillerinin tepkisini yol açtı. Can da "Gizlilik savcının en önemli silahıdır. Savcının ilerleyebilmesi için delillerin karartılmaması lazım. Suç isnadını bilemiyoruz endişesi de doğru bir endişe değil. Çünkü ifade alınırken ve sorguda suç anlatılacak." diyerek kendini savundu.

    CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, Ramazan Can'a "Kanun uygulamaya geçeli 3 ay oldu. Uygulamadan kaynaklanan sorunlar nedeniyle değişiklik yaptığınızı söylüyorsunuz, 3 ayda ne uygulamada ne oldu, hangi soruşturma deşifre oldu da bunu getirdiniz. Somut bir örnek verebilir misiniz?" diye sordu.

    Can ise "Soruşturma gizlidir, gerekçemi anlattım, somut örnek vermek istemiyorum." karşılığını verdi. Gök de "Demek ki somut bir örnek yok, yani uygulamadan kaynaklanan bir sorun yok. Ramazan Can, 'silahların eşitliğine gerek yok' dedi. 30 yıllık avukatım, kendisi Adalet Komisyonu'nda üye olamaz, burada oturamaz. Bina temelden gitti, bu sözü geri alsın. Savunma hakkı kısıtlanamaz. Savunmayı, avukatlığı bitiriyorsunuz. Yarın avukatlığa döneceğiz, yarın hepimize lazım olacak bu haklar." dedi.

    CHP'li Turgut Dibek, adliyeden, barolardan, üniversite veya yargı çevresinden bu kanun teklifiyle ilgili bir talep gelmediğini vurgulayarak kanun teklifinin 'uygulamada yaşanan sorunlarla hiç alakasının olmadığının altını çizdi. "17 Aralık ve 25 Aralık operasyonu sonrasında yaşanan panikle, 'soruşturmalarda ne var ne yok bakalım, bizden gizlenmesin' diye düzenleme yapmıştınız." diyen Dibek, "Bu düzenleme amacına ulaştı, 'onu savuşturduk, bu saatten sonra cemaate operasyon yapacağız, her türlü hazırlığımız var' diyorsunuz. O gün bu düzenleme işinize geliyordu, yaptınız. Bugün 'cemaat dosyaları görmesin, operasyon yapacağız, cemaat avukatları dosyaları görmesin' istiyorsunuz. Meclis'i bu duruma getirmek gerçekten üzücü. Hukuku silah gibi kullanmak doğru değil." şeklinde konuştu.

    CHP'li Ali Rıza Öztürk, yeni bir operasyon yapılacağını ve o operasyonda sanık avukatlarının dosyadaki bilgileri öğrenmemesi için bu düzenlemenin getirildiğini vurguladı. Öztürk, şöyle devam etti: "Başbakan her gittiği yerde 'cemaatle hesaplaşacağım' diyor, hesaplaşsın, itirazımız yok, ama hukuk kuralları içinde bunu yapsın. 2 ay önce reform dediğiniz şeyleri 2 ay sonra kaldırarak reform yapamazsınız. Operasyon yapacaklarsa yapsınlar, ama mevcut hukuk kurulları içinde yapsınlar. Bu düzenleme Fethullah Gülen cemaatine yapılacak operasyonlar nedeniyle getiriliyor. Avukatlar bu operasyonların dosyalarını alamayacak."

    MHP İstanbul Milletvekili ve Eski İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu, kanun teklifinin önce Plan ve Bütçe Komisyonu'nda torba kanun tasarısına eklenmek istendiğini ancak MHP'li Mehmet Günal ve Erkan Akçay'ın mücadelesi ile geri çekildiğini hatırlattı.

    Başesgioğlu, "Şimdi Adalet Komisyonu'na getirildi. 3-4 ay önce kaldırılan düzenleme tekrar getiriliyor. Üstelik bu durum artık sıradanlaştı, sorgulanması gereken bir konu. Meclis'in ve komisyonların çalışma usullerini zorluyorsunuz." dedi.

    MHP'li Oktay Öztürk ise "17 ve 25 Aralık operasyonlarının akabinde bu soruşturmaların içeriğine vakıf olunması için 21 Şubat 2014'te düzenleme yapmıştınız. Yolsuzluk operasyonları olmasaydı bu madde kaldırılmazdı. Soruşturmaların kapsamı bilinmediği için kanun değiştirildi ve amaca ulaşıldı. Amacına ulaşan iktidar şimdi bu düzenlemeyi geri getiriyor. İktidar adaletle bu kadar keyfi olarak oynarsa adalet adalet olmaktan çıkar. Kanunlara itimat kalmaz. Bu kadar keyfi davranmaya hakkınız yok." ifadelerini kullandı.

    Barolar Birliği temsilcisi avukat Ergun Ekim de teklife karşı çıkarak, savunma hakkının kısıtlandığını vurguladı. Ekim, "Bu düzenleme ile savunma, delilleri öğrenemeyecek. 4 ay önce kaldırılan sisteme geriye dönülüyor. İnsanlar yıllarca tutuklu kalınıyor ama neyle suçlandığını bilemiyor." şeklinde konuştu.

    CHP'li Ömer Süha Aldan da "Hukuk bir gün herkese lazımdır, sözü artık anlamını yitirdi. Artık bugün hukuk egemene lazım. Bu değişiklikler bunu gösteriyor. Konjonktüre, kişiye, siyasal yapı ve gruba göre yasa çıkarma anlayışı 2007'den bu yana geleneksel hale geldi. Türkiye'de hukuk sistemi artık çökmüştür. Savunma herkese lazım." değerlendirmesinde bulundu.

    CHP'li Dilek Akagün Yılmaz, bugün yapılanın ertesi gün bozulduğunu belirterek "Artık çoğunluğun gerçekten diktatöryası var yasama faaliyetinde. Çoğunluk ne isterse anlık günlük değişiklikler yapıyor. Yasama faaliyeti açısından bir mantığı da aranmıyor. Meclis'in itibarı açısından da doğru değil. Sıradan bir trafik kazasında bile gizlilik kararı alınabiliyor. Savunma makamının neyle suçlandığını, delillerin ne olduğunu bile bilmiyoruz." diye konuştu.

    Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya, AK Parti'li Hakkı Köylü ve Şuay Alpay ise teklife destek vermekle birlikte 'tutuklamaya sevk edildiği veya iddianamenin mahkemeye gönderildiği anda dosyadaki gizliliğin kalkması' gerektiğini dile getirdi. Muhalefet partileri de 'hiç olmazsa bu kadarı olsun' diyerek AK Partililerin bu isteklerine destek verdi. Ancak komisyonda madde üzerinde bu yönde bir düzenleme yapılmadı ve Genel Kurul'da değişiklik yapılabileceği belirtildi. CİHAN

Yorumlar