Atatürk Orman Çiftliği’ndeki yeni Başbakanlık inşaatına yargı iptali

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, Atatürk Orman Çiftliği’ndeki (AOÇ) Başbakanlık Sarayı inşaatına yargıdan iptal geldiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Atatürk Orman Çiftliği’ndeki yeni Başbakanlık inşaatına yargı iptali

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, Atatürk Orman Çiftliği’ndeki (AOÇ) Başbakanlık Sarayı inşaatına yargıdan iptal geldiğini söyledi.

Günaydın konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, Peyzaj Mimarları Odası, Çevre Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası’nın açmış olduğu davayı gören Ankara 11.İdare Mahkemesi, Atatürk Orman Çiftliği’nin 7 hektarlık alanının tarihi sit statüsünün kaldırılmasına ilişkin Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 03.02.2012 tarihli kararının iptaline hükmetmiştir. Ankara 11.İdare Mahkemesi tarafından verilen iptal kararının gerekçesinde '…idarece gerekli ve yeterli inceleme yapılmadan, salt uyuşmazlık konusu alanın tarihi açıdan bir özellik ve nitelik taşımadığı; AOÇ içerisinde yer alan yaklaşık 7 hektarlık alanın Tarihi Sit statüsünün kaldırılmasına ilişkin işlemde hukuka uygunluk bulunmamıştır.' ifadeleri yer almaktadır.” bilgisini verdi.

“AOÇ’Yİ TEKRAR ANKARALILARA TESLİM ET”

Söz konusu yargı kararı ile birlikte, Başkanlık Sarayı’nın da içerisinde bulunduğu AOÇ arazisinin ‘tarihi niteliği’ne yeniden kavuştuğunu belirten Günaydın, “Başkanlık Sarayı’nın hukuksuz yapısı ise ortaya konulmuştur. AOÇ’nin Ankara kentinin ‘hava koridoru’ olma özelliğini hiçe sayan, tarihi ve doğal niteliklerini görmezden gelerek yapılaşmaya açan, bölgeyi Atatürk’ün vasiyetine aykırı bir şekilde ve amaç dışı kullanan AKP Hükümeti'nin, yargı kararı ile birlikte 'kaçak' duruma düşen ‘Başkanlık Sarayı’nı ivedilikle mühürlemesi ve akabinde yıkması gerekmektedir. Türkiye’nin taşını toprağını talan eden; doğayı, çevreyi ve tüm yaşam alanlarımızı ‘günü kurtarma’ çabasıyla yandaşa peşkeş çeken AKP’ye çağrımızdır: 91 yıllık Cumhuriyet tarihimiz boyunca Ankaralı’nın olan Atatürk Orman Çiftliği’ni, tekrar Ankaralılara teslim et.” dedi. CİHAN

Yorumlar