Atalay: Türkmenler için yeni kamp alanları kuruyoruz

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye'nin AFAD, TİKA ve Kızılay bünyesinde Irak, Filistin ve Suriye'ye yaptığı yardımlar hakkında açıklamalarda bulundu. Atalay, Iraklı Türkmenlere yardım gönderilmediğine ilişkin haberlerin doğru...

Google Haberlere Abone ol
Atalay: Türkmenler için yeni kamp alanları kuruyoruz

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye'nin AFAD, TİKA ve Kızılay bünyesinde Irak, Filistin ve Suriye'ye yaptığı yardımlar hakkında açıklamalarda bulundu. Atalay, Iraklı Türkmenlere yardım gönderilmediğine ilişkin haberlerin doğru olmadığını söyledi. Bölgeden kaçan Türkmenler için yeni kamp alanları oluşturduklarını ifade eden Atalay, “Telafer tamamen Türkmen şehridir. Buradan en büyük göç Sincar ve Dohuk’a olmuştur. Son incelemelerde Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin sınırları içerinde Nişabur’da bir Türkmen kampı kuruyoruz. Yerini tespit ettik ve Türkmen kampını kurarak oranın yönetimine teslim edeceğiz.” dedi.

Başbakan Yardımcısı Atalay, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nda (AFAD) düzenlenen basın toplantısında Irak’taki Türkmenlere yapılan yardımlar konusunda açıklamalarda bulundu. “IŞİD olarak adlandırılan örgütün Irak içerisinde yoğunlaşan faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan insani kriz malumdur.” ifadesini kullanan Atalay, 10 Haziran’da Musul’un IŞİD tarafından ele geçirilmesinin ardından büyük bir nüfusun bölgeyi terk ettiğini, 16 Haziran’da da Telafer’in de IŞİD’in eline geçmesiyle birlikte Sincar’a doğru göç hareketi başladığına değindi. Yaşanan göçün ardından Türkiye olarak yaraların sarılması için çalışmalara başladıklarını ifade eden Atalay, “Musul, Kerkük, Telafer, Selahattin eyaletleri çatışmalardan en çok etkilenen vilayetlerdir. Musul’un düşmesinden sonra yaşananlar dahil bugüne kadar toplam 1 milyon 200 bin Iraklı yerlerinden edilmiştir. Haziran ayında Musul’un düşmesiyle önemli bölümü Türkmenlerden oluşan 375 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştır. Son bir buçuk aydır Kuzey Irak’a 90 TIR'lık insani yardım ulaşmıştır. Yardımlar yerlerinden edilenlerin yoğunlaştığı Sincar, Dohuk, Kerkük ve Telafer’e odaklanmıştır. Son bir buçuk aydır Kuzey Irak’a 90 TIR'lık insani yardım ulaşmıştır. Yardımlar yerlerinden edilenlerin yoğunlaştığı Sincar, Dohuk, Kerkük ve Telafer’e odaklanmıştır. Yardımlar, Irak Türkmen Cephesi’yle koordineli olarak dağıtılmıştır. Irak Türkmen Cephesi’nin lideriyle irtibatlı olarak nereye gideceği belirleniyor ve teslimi yapılıyor.” diye konuştu.

“NİŞABUR’DA YENİ BİR KAMP KURULUYOR”

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi içerisinde bulunan Nişabur’da bir Türkmen kampı kuracaklarının bilgisini veren Atalay, “Telafer tamamen Türkmen şehridir. Buradan en büyük göç Sincar ve Dohuk’a olmuştur. Son incelemelerde Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin sınırları içerinde Nişabur’da bir Türkmen kampı kuruyoruz. Yerini tespit ettik ve Türkmen kampını kuruyoruz ve oranın yönetimini de kendilerine teslim edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

“TÜM YÜREĞİMLE İSRAİL’İ LANETLİYORUM”

Gazze’nin bayram süresince de İsrail tarafından bombalandığını ve bunu lanetlediğini kaydeden Atalay, ateşkesin sağlanmasının ardından bölgeye yapılacak insani yardımların ulaştırılmasında AFAD’ın bölgedeki kurumlarla koordineli bir şekilde çalışmalarına devam ettiğini belirtti Atalay, şöyle dedi: “Hayatını kaybeden insan sayısı bin 400’ü aştı. Sadece 3 bayram gününde hayatını kaybeden 380 kişi. Lanetlenmiş İsrai katliam yaptı. Bütün yüreğimle lanetliyorum İsrail’i. Dünyanın hangi tavrı takındığı görülüyor. Türkiye, hem siyasi platformda aktif olarak bu saldırıların son bulması için çaba sarf ediyor. Şu anda 72 saatlik bir ateşkes sağlanmış oldu. Biz bunun kalıcı bir şekilde olması ve mutlaka Gazze’nin açılmasını arzu ediyoruz. Mısır’ın sınırı kapatması ve Gazze’nin bu duruma düşmesi en önemli sebeplerinden biridir. Filistin’in hava alan ve dünyaya açılan yeri Mısır’dır. Biz yardımlarımızı çok çeşitli şekillerde ulaştırıyoruz. BM’nin üzerinden yardımlarımızı uzun süredir ulaştırıyoruz. Şu anda hem gıda hem ilaç konusunda yoğun çabalarımız var. TİKA kanalıyla 5 milyon dolarlık bir yardım ulaştırılmaya çalışılıyor. Ateşkes’ten sonra inşallah bu yardımların ulaştırılması rahatlayabilir. Yaşananların insani boyutunu rakamlara sığdıramazsınız.”

“SURİYE’DEKİ KAMPLARDA 30 BİN KİŞİLİK KAPASİTE VAR”

Suriye’ye yapılan yardımlara da değinen Atalay, sıfır noktasından Kızılay ile insani yardımları gönderdiklerini belirterek, bugüne kadar yapılan yardımlar hakkında bilgi verdi. Atalay, “22 kampımız Türkiye’de şu anda kamplarımızda 220 bin kişi kalıyor. Halen 30 bin kişilik kapasite var. Kamplarımız iyi şartlardadır. Dünya’da örnek gösteriliyor. Bizim fiili harcamamız 2 milyar 134 milyon 599 bin TL’dir. BM hesaplarına göre 3 buçuk milyar dolarlık yardım söz konusudur. Kamp dışında kalan nüfusumuz 1 milyon 104 bin kişidir. Bunların hepsini bir kayıt altına alma çabamız sürüyor.” diye konuştu.

“DİLENCİLİK GÖRÜNTÜLERİNE İZİN VERİLMEYECEK”

Atalay ayrıca, kamplarda kalmayanların dilencilik gibi görüntüler oluşturulmasına izin vermeyeceklerini ifade ederek, “Bütün valiliklerimize genelge gönderdik. Kamplarda yerlerimiz var. STK’lar da bu insanlarla ilgilenebilirler. Ama kamplarda da yerlerimiz var. Yeni kamplar da oluşturabiliriz. Bununla ilgili yer arama çalışmalarımız var.” açıklamasında bulundu.

CİHAN

Yorumlar