Atalay: Suriyeli mülteciler için 2 milyar dolar harcadık

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, AFAD tarafından organize edilen Suriyeli vatandaşlar için yapılacak yeni yardım kampanyasının toplantısı için sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldi.

Google Haberlere Abone ol
Atalay: Suriyeli mülteciler için 2 milyar dolar harcadık

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, AFAD tarafından organize edilen Suriyeli vatandaşlar için yapılacak yeni yardım kampanyasının toplantısı için sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldi. Atalay, bugüne kadar uluslararası standartlarda teknik yardım hesabı çerçevesinde Suriyeli mülteciler için 2 milyar dolarlık yardım yaptıklarını söyledi. Sivil toplum örgütleri tarafından hazırlanan yeni yardım kampanyasına AFAD, TİKA ve Kızılay gibi kurumlarla sonuna kadar destek vereceklerini ifade eden Atalay, “Yılın son günü böyle bir kampanyayı, sivil toplum kuruluşlarımızın talebiyle başlatmış bulunuyoruz. Bu çok önemli bir insani duyarlılıktır.” dedi.

'Suriye Vatandaşlarına Yönelik Yardım Kampanyası Genelgesi' kapsamında Başbakanlık AFAD koordinasyonunda insani yardım değerlendirmesi toplantısı yapıldı. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay başkanlığındaki toplantıya; Başbakanlık AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay’ın yanı sıra Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü, Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürlüğü, Türk Kızılayı Genel Başkanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı, İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Genel Sekreterliği, Hak-İş, Memur-Sen, Kamu-Sen yetkilileri ve Uluslararası Rabia Platformu temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Suriyeliler için hazırlanan kamplarda şu an 210 bin kişi kaldığını, 30 bin kişilik ise boş kapasitenin olduğu bilgisini verdi. Türkiye’nin değişik illerinde yaklaşık 450 bin civarında kamp dışında kalan sığınmacı olduğunu belirten Atalay, koordineli olarak yapılan çalışmalarla mültecilere sahip çıktıklarını söyledi. “Şehirler bombalandı, insanların ihtiyaçları fazla, çocukların soğuktan donduğu haberleri geldi. Onun için bir defa daha yılın son günü böyle bir kampanyayı, sivil toplum kuruluşlarımızın talebiyle başlatmış bulunuyoruz. Bu çok önemli bir insani duyarlılıktır.” diyen Başbakan Yardımcısı Atalay, sivil toplum kuruluşlarının talebini desteklemekte, devlet olarak her katkıyı vereceklerini belirtti. Türkiye olarak, sığınmacıların ülkeye gelmesinden bu yana harcanan para konusunda da bilgi veren Atalay, şöyle devam etti: “Bizim AFAD kanalıyla, 1 milyar 517 milyon 558 Türk Lirasıdır. Bunun uluslararası hesaplar içinde alırsanız, yani orada çalışan insanlarınızın emeklerinin karşılığı, sizin reel harcamalara dönüşmemiş yaptığınız pek çok şey uluslararası teknik yardım konusu çok farklı değerlendirilir. Şu an mülteci kamplarında 7 bin 500 kişi görev yapıyor. Bunun için de değişik görevlerdeki personel var. Dolaylı maliyetler aldığınızda şu andaki uluslararasın standartlar için de teknik yardım hesabı 2 milyar dolar civarında bir maliyeti hesap edebiliriz.”

ULUSLARARASI KURULUŞLARIN YARDIMI BEKLENENİN ALTINDA KALDI

Suriyeli mülteciler konusunda devletin yaptığı yatırımlar hakkında bilgi veren AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay ise şu an için kamplarda problemin olmadığına değindi. Şu anda şehirlerde kalan Suriyeli mülteciler için 40 bin kişiik rezerv oluşturduklarını ifade eden Oktay, yapılan davetler üzerine 10 bin kişinin kamplara katıldığını söyledi. Uluslararası camiayı ve sivil toplum kuruluşlarını kampların dışında kalan Suriyeliler ile ilgili birlikte hareket etmek için davet ettiklerini ifade eden Oktay, “Uluslararasından aldığımız yardım beklediğimizin çok altında oldu. Bugün itibariyle 152 milyon dolardır. Bir 20 milyon dolar civarında yeni bir taahhüt vardır. Bunu 80 milyon doları Birleşmiş Milletler’in ilgili kurumları aracılığı iledir.” dedi.

Sivil toplum kuruluşları adına konuşan Memur Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu da yakın komşu Suriye’de çocukların açlıktan öldüğüne dikkat çekti. “Hem Müslüman olarak bu bizim sorumluluğumuz hem de insan olarak sorumluluğumuz. Rahat uyuyamıyoruz. Rahat uyuyamamamız lazım. Rahat uyuyorsak bizde sorun var demektir.” diyen Gündoğdu, Suriyelilere yapılacak olan yardımın Türkiye için bir diriliş olacağını ifade etti.
CİHAN

Yorumlar