Atalay: Çözüm süreci olgunlaşıyor, siyaset alanı genişliyor

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, hükümet olarak çözüm sürecinin olgunlaşmaya başladığını düşündüklerini söyledi. Sürecin devamının garantisi açısından da tasarının önemli olduğunun altını çizen Atalay, Meclis iradesini...

Google Haberlere Abone ol
Atalay: Çözüm süreci olgunlaşıyor, siyaset alanı genişliyor

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, hükümet olarak çözüm sürecinin olgunlaşmaya başladığını düşündüklerini söyledi. Sürecin devamının garantisi açısından da tasarının önemli olduğunun altını çizen Atalay, Meclis iradesini devreye sokarak siyaset alanının genişletileceğini ifade etti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na gönderilen 6 maddelik AK Parti iktidarı tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulu'nca 18/6/2014 tarihinde kararlaştırılan 'Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı' İçişleri Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. Tasarı görüşmelerinin başında MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural tarafından usul tartışması açıldı.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, temel bir problemi çözme aşamasında olduklarını söyledi. Ötekileştirilmemesini isteyen Aydın, birlik ve kardeşlik adına, toplumsal bütünleşme adına, devlet politikasına dönüşmesi adına son derece önemli bir tasarı olduğunu vurguladı. Usul açısından bir sıkıntı bulunmadığını savundu.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, sürecin Oslo'da başladığını, şeref laflarının dolaştığını ve gelinen noktada terör örgütü PKK'nın bölgede yaptıklarını sıraladı. Bu tasarının anayasanın başlangıç hükümlerinin tamanına, hukuk devleti hükmüne, ülkenin bölünmez bir bütündür ifadesine, egemenlikle ilgili hükümler başta olmak üzere birçok maddeye aykırı olduğunu vurguladı. Bu sebeple tasarının görüşülemeyeceğinin altını çizdi.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Türkiye'nin bugün geleceğini konuştuğunu ifade etti. MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri ise işin başında usul anlamında bütün prosedürlerin tamamlanmadığının açık olduğunu kaydetti.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, terör meselesi ve altındaki problemlerinin çözümü için ciddi bir çalışma yürüttüğünü kaydetti. İstismar alanları ve sorunların ortadan kaldırılması için çalıştıklarını anlatan Atalay, riskler üstlendiklerini ifade etti. Özgürlükler için güvenlikten, güvenlik için özgürlükten vazgeçmediklerini vurgulayan Atalay, çözüm sürecini başarıya ulaştırarak bu yakıcı sorunu geride bırakacaklarını söyledi.

Çözüm sürecinin amacının terör ve şiddetin sona ermesi, söylecek sözü olan herkesin her türlü düşüncesini özgürce ifade etmesi ve özgürce siyaset yapabilmesi olduğunu anlatan Atalay, büyük kamuoyu desteğiyle ortaya çıkan provakasyonların aşıldığını söyledi.

Teröristlerin silahlarının bırakması ve bunlara devletin de gereken desteği vermesi için çalıştıklarını anlatan Atalay, partiler üstü milli bir mesele olarak ele alınmasını istedi. Meclis iradesini devreye sokarak siyaset alanının genişletileceğini belirten Atalay, milli iradenin bütün meselelerini değerlendirip çözüm bulmasının esas olduğunu kaydetti. Tasarının siyaset alanını genişletici bir özellik taşıdığını dile getiren Atalay, çözüm süreci sayesinde akan kanın durduğunu ve anaların gözyaşının dindiğini vurguladı.

10 yıllardır beklenen normalleşme görüntülerinin ortaya çıktığını ve amacın bunun kalıcı hale gelmesi olduğunu dile getiren Atalay, bölge insanının normal bir hayatı yeni yaşamaya başladığına dikkat çekti. Anaların protestosunun çözüm süreci sayesinde ortaya çıktığını anlatan Atalay, çok yönlü, çok boyutlu, çok amaçlı bir strateji üzerinde çalışmaya devam ettiklerini ifade etti.

Sürecin olgunlaştığı bir sürecin yaşandığını ve sürecin olgunlaşması sebebiyle bu çerçeve yasanın ortaya çıktığını anlatan Atalay, sürecin ilerletilmesi ve zamanında etkili ve koordineli bir şekilde hareket edilmesi için bunun gerekli olduğunu ve siyasi büyük bir talep olduğunu vurguladı. Sürecin devamının garantisi açısından da önemli olduğunun altını çizen Atalay, tasarının içeriği hakkında bilgi verdi ve çerçeve yasa olduğuna dikkat çekti. CİHAN

Yorumlar