Arınç: Yolsuzluk yapanların Türkiye'de kökünü kazımak görevimiz

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, siyasi iradelerinin güçlü olduğunu, görevlerinin yolsuzluk yapanların Türkiye’de kökünü kazımak olduğunu belirterek, “Yolsuzluk söz konusu olduğu bir yerde hükümetimizin yolsuzluktan yana tavır almasını hiç kimse bekleme.

Google Haberlere Abone ol
Arınç: Yolsuzluk yapanların Türkiye'de kökünü kazımak görevimiz

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, siyasi iradelerinin güçlü olduğunu, görevlerinin yolsuzluk yapanların Türkiye’de kökünü kazımak olduğunu belirterek, “Yolsuzluk söz konusu olduğu bir yerde hükümetimizin yolsuzluktan yana tavır almasını hiç kimse beklemesin.” dedi.

Dün başlatılan yolsuzluk ve rüşvet operasyonuyla ilgili AK Parti genel merkezinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında; başbakan yardımcıları Bülent Arınç, Beşir Atalay, Bekir Bozdağ ile İçişleri Bakanı Muammer Güler, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve AB Bakanı Egemen Bağış katılımıyla bir toplantı düzenlendi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, yolsuzluk ve rüşvet operasyonuyla ilgili Başbakanlık merkez binasında basın mensuplarına açıklama yaptı, sorularını cevapladı. Operasyonun başladığı günden bu zamana yaşanan gelişmeleri hatırlatan Arınç, mevcut savcılara ilaveten işleri kolaylaştırmak için iki cumhuriyet savcısı görevlendirilmesinin rutin bir işlem olduğunu hatırlatarak, görev değişikliği yapılmasına ilişkin emniyet ve valilik açıklamalarını okudu.

“YOLSUZLUK, YASAKLAR, YOKSULLUKLA MÜCADELE EDİYORUZ”

Arınç, bakan çocuklarının olduğu üç ayaklı adli bir operasyon başladığını belirterek, “On bir yıldan bu yana hükümetimizin görüşü değişmemiştir. Türkiye’de siyasetin yozlaştığı bir noktadaydık. Hükümetler uzun ömürlü olamıyorlardı. Üç şey ile mücadele edeceğimizi ifade etmiştik; yolsuzluk, yasaklar, yoksulluk. Pek çok mafya ve çeteyi yargı önüne çıkarttık, geldiğimizden bu yana.. Hükümetlerimiz döneminde suç örgütleri ile de mücadele ettik.” hatırlatmasında bulundu.

“İSİMLER KİM OLURSA OLSUN…”

Siyasi iradelerinin güçlü olduğunu işaret eden Bülent Arınç, görevlerinin, yolsuzluk yapanların Türkiye’de kökünü kazımak olduğunu vurguladı. Arınç, sözlerini, “Yolsuzluk söz konusu olduğu bir yerde hükümetimizin yolsuzluktan yana tavır almasını hiç kimse beklemesin. Yolsuzluk kara para aklama söz konusuysa yargı bunu en iyi şekilde aydınlatmalıdır. İsimler kim olursa olsun, en yakınımızdaki kişiler olursa olsun bizim nazarımızda her şey nötrdür. Yargı süreci bir an önce nihayetlendirilmelidir. Müdahili olmayacağız. Bir iddia varsa ispatlanmalıdır, gerçekler ortaya çıkartılmalıdır.” diye konuştu.

“PEŞİN HÜKÜMLE KARAR VERMEMELİ”

Muhalefete seslenen Arınç, “Bu iddialar üzerine hükümetin yıpratılmasını istemek hükümetteki isimler üzerinden, muhalefetin gayri meşru haklarının olmaması gerekir. Dikkatle takip edilmelidir süreç. Peşin hükümle karar vermek, peşinen suçlu saymak muhalefete yakışmaz. Hükümetin kendi içinde tavır almasını isteyebilirler ama ne bakanlarla ne ismi geçenlerle ilgili peşin hükme varmak doğru olmaz. Hakkaniyetli olsunlar.” dedi.

Hükümet Sözcüsü Arınç, hukukun evrensel prensiplerinden birisinin soruşturmanın gizliliği olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti:
“Hükümet olarak dosyanın içinde neler var bilmiyoruz. Boy boy resimler, alt yazılar, psikolojik savaş yakışıksız. Bize düşen sabırla ve yargının elindeki deliller, suçladıkları kişilerle bir an önce yüzleşmesidir. Bu kararı sabırla bekleyeceğiz. Lütfen insanları karalamayın. Peşin hükümle karar vermeyin. Hukuk herkese lazım, adalet herkese yol göstericidir.”

“SAFLIĞIMIZA VERİN”

Bülent Arınç, ‘olayların bugün cereyan ediyor olması farklı bir anlam kazanıyor mu’ şeklindeki soruya, “Üç dört gün öncesinden başlayarak bu tür insanların suçlamalarla karşı karşıya kalacağı, güler mi ağlar mı twittleri işaret vermişler üç dört ay önce. Biz şimdi farkına varıyoruz.
Bu kadar alçalabileceğini, bazılarını gerçekten düşünmemiştik. Saflığımıza verin. Taraf ve konular farklı. Meşhur bir sanatçı ile evli olan iş adamı grup var. TOKİ ve belediyelerin kurulların haksız kazanç temin ettikleri. Bu üç farklı konuların aynı soruşturmada yapılmasını anlamak mümkün değil. Kötü şeyler duyduk ve hissettik. Az çok planlayıcıların biliyoruz. Ama zamanı gelince belki açıklayabiliriz. Bir içişleri bakanının, oğlunun gözaltına alınmasını basından duymasından daha acı bir şey olabilir mi? Batıda böyle mi oluyor bilmiyorum. Ama bizim kolluk güçlerimizin üst rütbesine haber vermesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“ÇOK PLANLI PSİKOLOJİK HARP BENZERİ OLAYLA KARŞI KARŞIYAYIZ”

"Çok planlı psikolojik harp benzeri bir olayla karşı karşıyayız." diye devam eden Arınç, “Hükümetimizi yıpratmak istiyorlar. Önce Gezi ile şimdi bu tür olaylarla kamuoyunda yıpratılmak isteniyoruz. ANAP için yapılanlar şimdi yapılanlar arasında bir fark yok. Yerel seçimler ve önümüzdeki seçimlere yönelik yapılması komplo teorisi değildir. Karalamak, küçük düşürülmek amaçlanmış olabilir.

“EN YAKINDAN EN UZAĞA İDDİALAR ARAŞTIRILMALI”

Ortada bir iddia olduğunu, en yakından en uzağa kadar sonuna kadar iddiaların araştırılması gerektiğini kaydeden Arınç, “Kim hüküm giyecekse bizi ilgilendirmiyor. Yolsuzluklarla savaşmayı varlık sebebi saymış bir hükümetiz. Dikkatlerden kaçmasın. Niçin bu zamanda bu eksikliklerle yapılıyor. Bu operasyon da hükümeti yıpratmak için, zor durumda bırakmak için. Kamuoyunun gözünden düşürmek için. Bu işi yapanları en kısa zamanda bulacağız. Devlet içine yuvalanmışları bulmak boynumuzun borcu olsun.” şeklinde konuştu.

“BAKANLARIN NE YAPACAĞINI YAKINDA GÖRÜRSÜNÜZ”

Bülent Arınç, kabine revizyonuna yönelik bir soru üzerine ise “15 günü geçti Bakanlar Kurulu yapılmayalı. Bakanlar aday olduğu takdirde ocak ayından itibaren aday olarak çalışacaklarını, bakanlıktan ayrılacaklarını söylemişti Başbakan. Kişiliğinize saygım olmasa farklı düşüneceğim. Ben dahi kimin hangi şubede çalıştığını bilmiyorum. Bakanların ne yapacağını yakından görürsünüz. Başbakan karar verecek. İdare soruşturmalardır. Biz operasyon makamı değiliz, yargı da değiliz. Bizim işimiz idari soruşturmalarda. Şu andaki kanaatimiz bunun planlı bir harekat olduğu. Özellikle yollar kesilmişse bunu araştırmaya bir ihtiyaç vardır.”

BAŞBAKAN’IN DİNLENMESİ

Toplantıda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dinlendiğine dair somut bir konuşma yapılmadığını belirten Arınç, “Zirve de yapmış değiliz. Beklenen açıklamayı yapıyoruz. Duyumlarımız ve elimizdeki bilgileri değerlendirdik, çocukları sebebiyle istifa talepleri bu da dahil olmak üzere. Sayın bakanlarımızı seviyoruz ama bir suça karışmışlarsa onları koruyacağımız anlamına gelmez. Suçluluğu hükmen sabit olmayınca masumdur. Siyaseten ne yapacaklarını yakın zamanda görürüz.” diye konuştu

Arınç, başka bir soruya karşılık olarak da fitneyi söndürmek istediklerini belirterek, cemaate olan sevgisinin ne kadar büyük olduğunu her yerde söylemiş insan olduğunu, onlara mal etmenin haksızlık olduğunu sözlerine ekledi.

CİHAN

Yorumlar