Arınç: Tekme atan müşavirin rapor alması 'trajikomik bir olay'

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel'in, Soma'da, yerdeki göstericiyi tekmeledikten sonra doktor raporu almasını "Trajikomik bir olay" sözleriyle değerlendirdi.Bakanlar Kurulu, Recep Tayyip...

Google Haberlere Abone ol
Arınç: Tekme atan müşavirin rapor alması 'trajikomik bir olay'

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel'in, Soma'da, yerdeki göstericiyi tekmeledikten sonra doktor raporu almasını "Trajikomik bir olay" sözleriyle değerlendirdi.

Bakanlar Kurulu, Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Başbakanlık Merkez Bina'da toplandı. Yaklaşık 8 saat süren toplantı sonrası, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Arınç, açıklamalarda bulundu.

Soma ziyareti sırasında Başbakan'ın bir protestocuya tokat attığı iddiasını yalanlayan Arınç, Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel'in, yerdeki bir göstericiye tekme atarken görüntülenmesine ilişkin ise "Bu olay çok feci bir olay" ifadelerini kullandı. Arınç, Yusuf Yerkel'in olay sonrası rapor almasını ise "Trajikomik bir olay" sözleriyle değerlendirdi.

Gazeteciler, Arınç'a, Soma'da yaşanan maden faciası ve onun etrafından yaşanan gelişmelere ilişkin sorular sordu.

Başbakan Erdoğan'ın, bir markette bir kişiye yumruk attığı iddialarını cevaplandıran Arınç, yumruk atılan kişinin 4. kez ifadesini değiştirdiğini söyledi. Arınç, "Görebildiğim kadarıyla Başbakanımız kimseye yumruk atmadı. Olabilir ki olayın şokunu yaşıyordur. Olabilir ki başka birisidir. Açıkça suçlamak istemiyorum. Ama ben bulunduğum yerden Başbakanımızın yumruk attığını görmedim. O görüntülere bakarken yanlışlıklar yapıldı. Orada birinin elini tutmak için elini uzatmış olabilir. Bir başbakanın nasıl yumruk atabileceğini düşünebilirsiniz. Sizi temin ederim ki ben böyle bir şey görmedim.” diye konuştu.

Arınç, tokat iddiaları konusunda basının çok sorumlu davrandığına da dikkat çekerek, Erdoğan'ın tokat attığı kişiye söylediği iddia edilen "İsrail dölü" ifadesine ilişkin ise "Yemin ediyorum ki böyle bir cümlesini duymadım." dedi.

"MÜŞAVİRİN RAPOR ALMASI TRAJİKOMİK BİR OLAY"

Bülent Arınç, Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel'in, yerdeki bir göstericiye tekme atarken görüntülenmesine ilişkin ise "Bu olay çok feci bir olay" ifadelerini kullandı. Arınç, "Yusuf Yerkel'in olay sonra rapor almasını ise "Trajikomik bir olay" olarak değerlendirdi.

Hükümet Sözcüsü Arınç, “Çıplak gözle baktığımda yerde birisi var. İki özel hareketçı onu yere yatırmışlar, isminden bahsedilen kişi onu tekmeliyor. Bu çok feci bir olay. 'Bu doğrudur, yerindedir' diyecek halde değilim. Zaten bu adam bir eylem yapmış, polis onu etkisiz hale getirmiş. Yerde olan bir insana niçin tekme atılır? Hiçbir şekilde atılmaması lazım. Kim olursa olsun. İkincisi taşıdığı sıfat itibariyle hiçbir şekilde düşünmemek lazım. Kendisi 'çok üzüldüm' diye bir beyanda bulunmuş. Olayın iki yönü var. Bu olayı tasvip etmediğimi herkesin bu olaydan infial duymuş olabileceğini kabul ediyorum. Savunacak durumda değilim. Kim olursa olsun. Yerde yatan kişiye tekme atmış o kişi şikayet ederse, adli soruşturma yapılabilir. İkincisi bu kişi personel olduğu için idari soruşturmaya da konu olabilir. İdari soruşturma sonucunda kendisini atayan makam bir işlem yapabilir. Başbakanlık Müsteşarlığı bu olayla ve kişiyle ilgili idarii soruşturma yaparsa Başbakan ve Müsteşarlık gerekeni yapacaktır." ifadelerini kullandı.

Arınç, Yerkel’in, olaydan sonra yedi gün iş göremezlik raporu almasıyla ilgili olarak da “Rapor konusu trajikomik bir olay. Ben de ilk duyduğumda tekmelerken ayak bileğini burkmuş olmalı diye düşündüm. Elbette hükümet tabibine giderseniz, bir hastaneye giderseniz 'ayağımda şişlik var' derseniz, 'ayağımda ödem, ekimoz' derseniz size rapor verir. Ben doktoru suçlayamam. içinizden herhangi birisi gitse size iş görmezlik raporu verir. Burada olaydan sonrasına ait rapor verildiği anlaşılıyor. Tekmeyi atmış ayağında arıza oluşmuş. O kişiyle çekişme, kavga olmuş o kişi de yaralanmış olsaydı adli konu olurdu. Kim kime vurdu araştırılırdı. Ama rapor içeriği olaydan sonra kendisindeki arızanın oluştuğunu belirtiyor. Onun için bundan bahsetmemize bile gerek yok." değerlendirmesinde bulundu.

"ŞEHİT KARARI YOK"

Bülent Arınç, madende hayatını kaybeden madencilerin şehit statüsüne alınması konusunda ise Bakanlar Kurulu'nda konuşulduğunu belirterek, "Maden faciasında vefat eden işçilerimizin şehit olması konusunda konuşma yapılmıştır ama verilen bir karar yok." dedi.

"İSTİFA KONUSU"

Arınç, soruşturmaların sonunda bakanların da sorumlu çıkması halinde bir istifanın söz konusu olup olmayacağının sorulması üzerine "Bakanlarımız buradan olayı tahkik etmesi her gün denetlemesi mümkün değil. Bakanların denetim görevinden bahsedilebilir. Yasal eksiklikler giderilebilir. Etik açıdan şuanda istifa etmediklerine göre istifa yok. Ama bakanlara ileride kusur bulunursa onu Başbakanımız takdir eder." şeklinde konuştu.

"MADENLERİN KAPATILMASI"

Arınç, madenlerin kapatılmasının söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine ise "Madenlerin kapatılması konusunu gerçekçi bulmuyoruz. Mesele ekonomik açısıyla sürdürülmesi gereken bir iştir. 15 milyon ton kömür rezervi bulunan ülkede her şeyi ithal etmeye kalkışsanız cari açık büyür. Bu sektör sadece kendi içinde tek sektör değil, başka sektörleri de destekliyor." ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar