Arınç: AKP’nin adayının açıklanması için izin çıkmadı, muhalefet bekleniyor

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, AK Parti’nin köşk adayını belirlediğini ancak muhalefetin adayını açıklamasının beklendiğini söyledi. Arınç, “Az çok biliyoruz ama henüz bir izin çıkmadı açıklanması konusunda. Biraz daha...

Google Haberlere Abone ol
Arınç: AKP’nin adayının açıklanması için izin çıkmadı, muhalefet bekleniyor

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, AK Parti’nin köşk adayını belirlediğini ancak muhalefetin adayını açıklamasının beklendiğini söyledi. Arınç, “Az çok biliyoruz ama henüz bir izin çıkmadı açıklanması konusunda. Biraz daha sabırlı olalım. Başbakanımız şimdi herhalde 15 Haziran’ı ifade etmeye başladı. Bekleyelim, zannediyorum AK Parti muhalefetin adayının açıklanmasını bekliyor.” dedi. Arınç, MHP ve CHP’nin çatı aday belirleme çalışmaları için ise “Mesela damda bir kedi var, birisi gösteriyor, çatı aday bu’ diye. Buna benzer karikatürler var. Yani ortamı yumuşatmak lazım. Bakın bir de komisyon kurmuşlar veya kuracaklar.” ifadelerini kullandı.

Arınç, Bursa’da Kestel Belediye Başkanı Yener Acar’ı ziyaret ederek, yerel seçimlerde gösterdiği başarı nedeniyle tebrik etti. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Arınç, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, cumhurbaşkanlığı seçimleri için ‘çatı aday’ belirleme konusunda bir ‘komisyon kurulmasının’ gündeme gelmesinin hatırlatılması üzerine, “Doğrusu bilmiyorum, ben Norşin’de gezerken bunlar konuşulmuş, hafizanallah daha neler duyacağız.” diye konuştu.

“BİRAZ ÇOK FAZLA İLERİ GİDİP SULANIYOR GİBİ GELDİ BANA”

Çatı aday konusunda çok ilginç karikatürler gördüğünü belirten Arınç, şöyle konuştu: “Mesela damda bir kedi var, birisi gösteriyor, çatı aday bu’ diye. Buna benzer karikatürler var. Yani ortamı yumuşatma lazım. Bakın bir de komisyon kurmuşlar veya kuracaklar. Cumhurbaşkanlığı seçimleri önemlidir. Şimdi halk tarafından seçilecek olması nedeniyle adeta yarı başkanlık sistemi de getireceği için önemli. Elbette AK Parti'nin adayı olacak ve o aday kazanacaktır. Buna karşılık gönül isterdi ki biz geçmişimizde böyle yaptık. Yani adayımızı her zaman parti olarak gösterdik. Çünkü bir parti benim cumhurbaşkanı adayım olmalı diye bir aday etrafında birleşmelidir. Biz seçilemeyeceğini bile bile Nevzat Yalçıntaş gibi isimleri aday göstermiştik. Bu 'ben bir partiyim, adayım var, halkın önüne o odayla çıkacağım’ demektir. Bu olmayacaksa parti özellikleri taşıyan insanlar üzerinde bir çalışma yapabilirler. Sayın Kılıçdaroğlu ve Bahçeli’nin de kapı kapı dolaşıp bazılarından fikir almasını, adaylar tespit etmeye çalışmasını, kendileri aday göstermiyorsa doğrusu olağan karşılıyorum. Ama bu iş sanki biraz çok fazla ileri gidip sulanıyor gibi geldi bana. Sadece dikkatlerini çekmek için söylüyorum. Siz bu çalışmaları yapmaya devam ederseniz, farkında olmazsınız, cumhurbaşkanı seçimi yapılmış olur. Bir an önce ne yapacaksanız, gidin konuşun, Sayın Demirel ile konuşmuşsunuz, o sayın Abdullah Gül’den ve Cemil Çiçek’ten bahsetmiş. Başkası başka isimler söylemiş. Kimden görüş istiyorsanız isteyin, halkın beklentilerine uygun bir çalışma yapın. Gülünç olmayalım, boşa zaman kaybetmeyelim.”

“DIŞARIDA KİMSE SELAM VERMEZ”

AKP olarak kendi adaylarını önümüzdeki günlerde ilan edeceklerini belirten Arınç, CHP ve MHP’nin belirleyeceği isme her iki partinin de destek verip vermeyeceğinin meçhul olduğunu kaydetti. Arınç, şöyle devam etti: “FP'deyken Ecevit ve Hüsamettin Özkan, Kutan'ı ziyaret etti. Beni de grup başkanvekili olarak davet etti görüşmeye. Biz de ‘Anavatan Partisi işin içinde mi?’ dedik. ‘Anavatan yok. Mesut Yılmaz'ın kendine göre hesapları var izlenimi edindim’ dendi. Formül önerdim. ‘Biz size 3 isim verelim siz o 3 isimden birini cumhurbaşkanı adayı yapalım. Ya da siz 3 isim verin bize biz destekleyebiliriz diyelim’, hoşlarına gitti. Geldiler parlamento içinden 2 dışından 2 isim önerildi. Biri de Haberal'dı. 2 gün sonra aniden bir haber geldi. Kutan'la beraberdik. Biz bunlar üzerinde çalışmayı bıraktık, ‘AYM Başkanlığı'na ne dersiniz dediler.’ Grubu topladık hemen. Sıcak bir hava oluştu. Refah'ın kapatılmasında imza sahibi olması içimizde yaradır. Ama o günkü açıklamaları hukukun üstünlüğü içinde gibiydi. Necdet Sezer'in adaylığı o gün belirlendi. Biz Köşk adaylığı konusunda rahatız. CHP içinde o kadar çok ismi geçen var ki bazen kulaklarıma inanamıyorum. MHP'de öyle. Halkta 10 kişide bile karşılığı yoktur. Siz onları güçlü gösterirsiniz ama dışarıda kimse selam vermez. Halk seçecek bunları, devir değişti. Halk bunları ister mi diye düşünmeleri lazım.”

“ADAYIMIZI AŞAĞI YUKARI BİLİYORUZ, AÇIKLAMA İZNİMİZ ÇIKMADI”

Arınç, bir gazetecinin, “Adayınızı Mayıs ayın sonunda açıklayacağınızı söylemiştiniz, açıklayacak mısınız?” şeklindeki sorusuna şu cevabı verdi: “Baş harflerini söylesem olur mu? Bugün 31 Mayıs ama cumhurbaşkanı adayımızı açıklayacak durumda değiliz, sözümü tutamadım. Az çok biliyoruz ama henüz bir izin çıkmadı açıklanması konusunda. Biraz daha sabırlı olalım. Başbakanımız şimdi herhalde 15 Haziran’ı ifade etmeye başladı. Bekleyelim, zannediyorum AK Parti muhalefetin adayının açıklanmasını bekliyor. Kendi içindeki çalışmaları bitirmiş durumda. Şu anda da bir isim açıklayacak durumda değiliz.”

İL BAŞKANLARININ İSTİFA ETMESİ

AKP’den il başkanlarının ardı ardına istifa etmesi ile ilgili olarak ise Arınç, “Bazı il başkanlarına nezaketen istifa etmeleri istenmiştir. Belki 30 Mart'la ilgili olabilir, öyle değerlendirmek lazım. Her partide olur. Olağanüstü bir durum yok.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar