Arabulucular yüzde 98 başarı yakaladı

Öztatar, yaklaşık 1,5 yıldır uygulanan arabuluculuk yöntemiyle 265 uyuşmazlığın çözüldüğünü, yüzde 98,3 başarı yakalandığını bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
Arabulucular yüzde 98 başarı yakaladı

Adalet Bakanlığı, taraflar arasındaki birtakım uyuşmazlıkları mahkemeye gitmeden çözmek için 22 Haziran 2012'te tarihinde yürürlüğe giren 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu (HUAK) ile arabuluculuk sistemi kurdu.

Uyuşmazlığı tarafsız bir üçüncü şahıs (arabuluculuğa) yardımıyla mahkemeye gitmeden ve ya mahkeme yönlendirmesiyle çözmelerinde kullanacakları en etken yöntemlerden bir tanesi bulunan arubuluculuk kurumuyla ilgili çalışmalarını yoğunlaştıran bakanlık, arabulucuların yetiştirilmesi için de kurumsal anlaşmalar yaptı.

"Çok ekonomik ve süratli işleyen bir sistem"

Adalet Bakanlığı'nca yetkilendirilen eğitim kurumlarında "arabuluculuk" eğitimi verilen 1800 hukukçu sertifika aldı. Arabulucu olmak arzu edenler hukukçularda, yalnızca 5 yıllık kıdem şartı aranıyor.

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, AA muhabirine yaptığı izahatda, sistemin dünyada aşırı uygulandığını lakin Türkiye'nin biraz geç başladığını belirterek, "Sistemde arabuluculuğa kararını kendisi veriyor. Bu açıdan arabuluculuk sisteminin en uygar ve en çağdaş konsept olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü sonuçta, uyuşmazlık çıkan taraflar, kendi uyuşmazlıklarını bu yöntemle çözebiliyorlar" dedi.

Sistemin, eleştiri gideri, gider avansı, tanık, keşif ve bilirkişi ücreti ile temyiz harcı olmadığı için aşırı ekonomik olduğunu ve süratli işlediğini kaydeden Öztatar, "Bursa'daki bir arabulucumuz, 48 uyuşmazlığı, işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlığı 1 hafta bu şeklinde kısa bir vakitte çözdü" ifadesini kullandı.

"Başından sonuna kadar saklı bir süreç"

Öztatar, şu temel kadar, 260'ı anlaşmayla olmak üzere 265 uyuşmazlığın çözüldüğüne ve yüzde 98,3 başarı yakalandığına dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Özel yasa uyuşmazlıkları, tarafların üstünde serbestçe tasarruf edebilecekleri uyuşmazlıklar arabuluculuğa elverişli. Alacak, kiracı-ev sahibi davası, tazminat davaları, işçi-işveren arasındaki davalar, tüketici davaları, marka patent davaları arabuluculukta çözülecek davalardan birkaçı diye sayabiliriz hususi yasa uyuşmazlıklarında. Bunların arabuluculukla çözülmesinde, ekonomik olması daha basit çözülmesinin yanı dizi gizlilik de var. Ticari firmalar için veya aile mahremiyeti yönünde gizlilik aşırı önemli. Arabuluculuk süreci başından sonuna saklı bir süreç. Gizliliği ihlalin de 6 ay hapis cezası var. Esasında arabuluculuk süreci, ticari firmalar için aşırı uygun. Çünkü onlar ticari sırlarının ortaya çıkmasını, defterlerinin incelenmesini istemiyorlar. Bunların hepsini verici bir konsept bu."

"Avukatlar müvekkillerini bilgilendirecek"

Hakan Öztatar, dava yükünün aşırı yüksek bulunduğu Türkiye'de arabuluculuğa gitmenin önemine işaret ederek, "Türkiye Barolar Birliği ile yaptığımız toplantıda aldığımız karar gereğince, bundan sonra avukat arkadaşlarımız müvekkillerini arabuluculuk konusu için bilgilendirecekler. Ama onlar dava açma emri verirlerse o süre dava açacaklar. Bu da aşırı ciddi bir şey. Bu konu için karar alındı" diye konuştu.

Avrupa Konseyi ile yürüttükleri plan kapsamında yakın vakitte 32 pilot mahkeme oluşturulacağı belirten Öztatar, bu mahkemelerde arabuluculuk uygulamalarının fiilen faaliyete geçeceğini söyledi.

Öztatar, "Sanayi odaları, ticaret odaları arasında arabuluculuk merkezleri kurmak istiyoruz. Bu merkezleri kurarak da esnaflar arasındaki uyuşmazlıkların arabulucukla dostane bir biçimde çözülmesini istiyoruz. Burada neticede ele geçiren dostluklar oluyor, sulh oluyor" ifadesini kullandı.

İlk arabulucularının 14 Kasım 2013'te sicile kaydolduğunu ve o tarihten bu vakte arabuluculuğun fiilen faaliyete geçtiğini ifade eden Öztatar, mecbur arabuluculuk sistemini de düşündüklerini, bununla ilgili projelerinin olduğunu ve sistemi tanıttıkça işleyişin artacağını söyledi.

"200 işçi-işveren davası tamamen başarıyla çözüldü"

Bir davaya ansızın çok arabulucunun bakabileceği kaydeden Öztatar, "Beden dili, iletişim teknikleri, müzakere alternatifleri bu şeklinde eğitimler alınıyor. Üniversiteler içerisinde kurulan eğitim kuruluşlarınca en az 48 saat eğitim alınıyor. Sonra sırasıyla yazılı sınava ve mülakata giriliyor. Mülakatı da geçen bireyin arabuluculuk siciline kaydı yapılıyor" bilgisini verdi.

Bir sene öncelikle başlayan sistemle şu temel kadar yüzde yüzlük bir başarı oranıyla 200 işçi-işveren davasının çözüldüğünü vurgulayan Öztatar, "İnsanları bir araya getirebilirsek, bir müzakere çevresinde buluşturabilirsek orada şahısların aşırı rahatlıkla anlaşabileceklerini görebiliriz. mühim bulunan onları bir masa çevresine getirmek ve bu sistemin tanıtılabilmesi, insanlarımızın bu sistemi bilebilmesi" dedi.

Arabuluculuğu arttırmayı, sanayi-ticaret odaları arasında arabuluculara şahısların gitmesini sağlayarak davaları düşürmelerini hedeflediklerini aktaran Öztatar, "Uyuşmazlıkların tamamında öncelikle bir arabuluculuk yolu denenmeli, bu yol denendikten sonra dava yoluna gidilmeli ve dava sonradan düşünülmeli" ifadesini kullandı.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar