Anayasa Mutabakat Komisyonu toplandı

İlk toplantısını 4 Şubat Perşembe günü gerçekleştiren Anayasa Mutabakat Komisyonu, bugün usul ve esasların belirlenmesi bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol
Anayasa Mutabakat Komisyonu toplandı

Anayasa Mutabakat Komisyonu, Meclis Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında toplandı.

Meclis Ek Hizmet Binasında yapılan toplantıya komisyonun AK Parti'li üyeleri Ahmet İyimaya, Cemil Çiçek ve Abdülhamit Gül, CHP'li üyeleri Bülent Tezcan, Namık Havutça ve Ömer Süha Aldan, HDP'li üyeleri Meral Danış Beştaş, Mithat Sancar ve Garo Paylan ile MHP'li üyeleri Oktay Öztürk, Mehmet Parsak ve Kadir Koçdemir katılıyor.

İlk toplantısını 4 Şubat Perşembe günü gerçekleştiren komisyonun bugünkü çalışmasında, usul ve esasların belirlenmesi bekleniyor.

Komisyonun AK Parti'li üyelerinden Abdülhamit Gül, toplantıya gelişinde gazetecilerin sorusu üzerine, bugün usul ve esasları konuşacaklarını belirterek, "Dört partinin önerileri çerçevesinde yol haritasını belirleyeceğiz" dedi.

1982 Anayası'na makyaj yapmak için bir araya gelmediklerini vurgulayan Gül, toplumun komisyondan beklentisinin yeni bir anayasa yapılması olduğuna işaret etti.

Başkanlık sistemi önerisinde bulunup bulunmayacaklarının sorulması üzerine Gül, Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesinin ardından sisteme ilişkin yeni beklentilerin ortaya çıktığını ifade ederek, tüm partilerin önerilerini masaya getirebileceğini söyledi. Üniter yapının korunmasının önemine işaret eden Gül, "Kendi önerimiz olan başkanlık sistemini masaya getireceğiz" dedi.

Komisyonun çalışma süresine ilişkin sorular üzerine de Gül, makul süre olan 6 ay içinde bir metnin çıkabileceğini düşündüklerini bildirdi.

CHP'li üye Bülent Tezcan da toplantıya gelişinde, gazetecilerin soruları üzerine, sürece salt anayasa süreci olarak bakmadıklarını, Türkiye'nin darbe hukukundan kurtulmasını önemli bulduklarını belirtti.

Tezcan, komisyonun adının da "Türkiye'yi Darbe Hukukundan Arındırma Komisyonu" olması gerektiğini dile getirdi.

Komisyonun çalışma süresine ilişkin soruları da yanıtlayan Tezcan, sürenin değil, çalışma kapsamının önemli olduğuna dikkati çekti.

 

 

 

Yorumlar