Anayasa değişikliği teklifi kabul edildi

Anayasa değişikliği teklifi TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi.

Google Haberlere Abone ol
Anayasa değişikliği teklifi kabul edildi

AK Parti'nin, politik partiler hakkındaki kapatma davasının Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın talebi üstüne Meclis'te kurulacak komisyonun izni ve Genel Kurul'un onayı üstüne açılmasını, politik partilerin "temelli" kapatılması hükmünün yürürlükten kaldırılmasını öngören Anayasa değişikliği teklifi TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi.

SİYASİ PARTİLERİN GELİR VE GİDERLERİ

Siyasi partilerin gelir ve giderlerinin amaçlarına müsait olması gerekecek. Bu kuralın uygulanması kanunla düzenlenecek. Siyasi partilerin mali denetimi Sayıştay sebebi ile yapılacak. Sayıştayca politik partilerin mal edinimleri ile gelir ve giderlerinin kanuna uygunluğunun tespiti, bu hususun kontrol yolları ve aykırılık biçiminde uygulanacak yaptırımlar kanunda gösterilecek. Sayıştay'ın bu kontrol sonunda vereceği kararlar kati olacak.

KAPATMA DAVASINA MECLİS İZNİ

Siyasi partilerin kapatılmasına ait dava talebi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nca TBMM'ye ulaştırılacak. TBMM'de alakanın ulaştığı tarihte grubu olan her politik partinin beşer üyeyle temsil edildiği komisyon 30 gün arasında oluşturulacak. Meclis Başkanı komisyona başkanlık edecek lakin oy kullanamayacak. Komisyonun dava açılmasına izin verilmesi yada ters yöndeki kararını kuruluşundan itibaren en geç 30 gün arasında organ tam sayısının üçte iki çoğunluğu ve saklı oyla verecek.

Komisyonun kararı TBMM Genel Kurulu'nda en geç 30 gün arasında umumi görüşme usulüne oranla görüşülerek, saklı oyla karara bağlanacak. Genel Kurul'da karar kafi sayısı organ tam sayısının üçte ikisi olacak. Genel Kurul'un vereceği karar yargı denetimi dışında tutulacak.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar