Altay: Milletvekillerine yönelik yurt dışı yasağı demokrasilerde kabul edilemez

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, hukuk sisteminin baştan sona sorgulandığı günümüzde, milletvekillerine yönelik yurt dışı yasağının demokrasilerde kabul edilemez olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Altay: Milletvekillerine yönelik yurt dışı yasağı demokrasilerde kabul edilemez

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, hukuk sisteminin baştan sona sorgulandığı günümüzde, milletvekillerine yönelik yurt dışı yasağının demokrasilerde kabul edilemez olduğunu söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek ile çeşitli davalardan yargılanan ve yurt dışı yasağı bulunan milletvekillerinin durumunu görüştü. Mecliste bir basın toplantısı düzenleyen Altay, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den İtalya'ya yapacağı gezi için CHP'ye davet gönderdiğini hatırlattı ve bundan memnuniyet duyduklarını kaydetti. Görevlendirdikleri milletvekillerinin yurt dışı yasağı bulunduğunu dile getiren Altay, bu yasağın hukuksuz olduğunu ifade etti. Tedbiren iki başka milletvekilini görevlendirdiklerini anlatan Altay, ancak konuyu Meclis Başkanı ile de paylaştıklarını söyledi.

Türk hukukunun siyasalaştığını, taraflaştığını, kirlendiğinin görüldüğünü belirten Altay, hukuk sisteminin baştan sona sorgulandığı günümüzde, milletvekillerine yönelik yurt dışı yasağının demokrasilerde kabul edilemez olduğunu vurguladı. Konunun Yüksek yargıya hatırlatılmasında fayda olduğuna dikkat çekti. Konunun yeniden değerlendirilip hukuksuz hukuk kararının ortadan kaldırılmasını talep etti.

Geçtiğimiz hafta tahliye olan BDP'li milletvekillerine yurt dışı yasağı konulmayıp CHP'li vekillere bu yasağın uygulanmasını da manidar bulduklarını kaydetti. CHP'li milletvekillerinin yurt dışı yasağı bulunmasından dolayı Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun Amerika ziyaretine katılamadıklarını söyledi. Cumhurbaşkanının dikkatini konuya çekmek istediklerini dile getiren Altay, konuya ilişkin mahkemeye başvuru yapıldığını ve Aygün'e red kararı verildiğini ancak Haberal ile ilgili henüz bir karar bulunmadığını ifade etti.

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısında değişiklik öngören kanun teklifiyle ilgili Anayasa Komisyonunun toplanmamasının söz konusu olmadığını dile getiren Altay, toplanmaması halinde 26. maddeye göre çok büyük bir suç işlemiş olacağını kaydetti. Burhan Kuzu'nun komisyonu toplamama gibi bir durumunun olmayacağını anlatan Altay, komisyon toplandıktan sonra AK Parti'nin oy çokluğuyla 'bunu görüşmüyoruz' diyebileceğini söyledi. "Komisyon toplanmaz demek anarşistlik olur." diyen Altay, Kuzu'nun anarşist bir tavır takınacağına imkan vermediğini belirtti. CİHAN

Yorumlar