Altan Tan: Başbakan Kemalistlerle işbirliğine girdi, tarih affetmeyecek

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Başbakan'ın Kemalistlerle işbirliğine girdiğini iddia ederek, tarihin onu affetmeyeceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Altan Tan: Başbakan Kemalistlerle işbirliğine girdi, tarih affetmeyecek

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Başbakan'ın Kemalistlerle işbirliğine girdiğini iddia ederek, tarihin onu affetmeyeceğini söyledi. Tan, "Bu yola giren hiç kimse iflah olmadı. Kemalistlerle, askerle, orduyla ittifaka girerek, biraz daha iktidarda kalayım diyorsan; gidişin daha çabuk olacak." dedi.

Ameliyat geçirdiği için kolundaki alçı ile Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Altan Tan, 34 kişinin hayatını kaybettiği Uludere olayına ilişkin Askeri Savcılık'ın verdiği kararı sert sözlerle eleştirdi. "Tek kelimeyle bir rezalettir. Bunun başka bir izahı yok. Askeri Savcılığının kararı bir rezalettir ve bir skandaldır." diyen Tan, Başbakana "Rezalet kararla ilgili paralel devlet mi, askeriye içine sızdı, bu kararı verdi? Roboski rezaletini, nasıl örteceksin, bunun altından nasıl kalkacaksın?" diye sordu.

Olayın üstünün örtülemeyeceğini, saklanamayacağını, gizlenemeyeceğini belirten Tan, Başbakan'ın bu rezaletin bir numarası ve mesülü olduğunu savundu ve yüzyıl sonrada olsa, bunun hesabını Başbakan'ın vereceğini kaydetti. Başbakan'ın Başdanışmanı'nın 'kumpas' sözünü hatırlatan Tan, "Kerameti kendinden menkul danışmanına soruyoruz; bu milli ordu, hangi ordu." diye konuştu. Geçmişten örnekler veren Tan, "Kumpas kurulan ordu, hangi ordu?" ifadelerini kullandı. "Sen 12 yıldır kumpas kurulurken, neredeydin, yatıyor muydun?" diye konuştu.

Başbakan'ın geçmişte Ergenekon ve Balyoz davaları için savcısı olduğunu söylediğini aktaran Tan, şimdi avukatlığa soyunduğunu belirterek "Bir avukat yetmedi, iki avukat mı oldu?" şeklinde konuştu. "Başbakan, Kemalistlerle işbirliğine girdin, tarih seni affetmeyecek." diyen Tan, bütün hırsızlıkların üzerinin açılacağını ve hesabının verilmesi gerektiğini vurguladı.

Hesap verildikten sonra Ergenekon ve Balyoz'a varsa, bir yanlışlık gelineceğini anlatan Tan, "Bu yola giren hiç kimse iflah olmadı. 'Kemalistlerle, askerle, orduyla ittifaka girerek biraz daha iktidarda kalayım' diyorsan; gidişin daha çabuk olacak."

"Mahallenin güzel kızı, kötü yola düştü." diye bir söz olduğunu dile getiren Tan, "Maalesef Başbakan, kötü yola düştü. Mahallenin delikanlısı, kötü yola düştü. Bu yol, yol değil; bu yoldan biran önce çıkman lazım. Tek yol, demokrasiyi güçlendirmek, genişletmek, kuvvetlendirmek, yeni reformlar yapmak. Tek yol, acilen yeni bir Anayasa. Bütün kokuşmuş sistemden arındırılması, hırsızların ortaya çıkarılması." dedi.

İzmir'deki yolsuzluk operasyonunu da hatırlatan Tan, "Bir 'zamanlama manidar'dır almış başını gidiyor. Zamanlama manidar. Ne zaman olsun, ne zaman gelelim." diye konuştu.

HSYK'nın yapısının değiştirilmesine yönelik çalışmanın sorulması üzerine ise Tan, "Bu da rezalet. Bütün hakimleri de ben atarım. Hakimi sen atıyorsun, savcıyı sen belirliyorsun. Kendi hakimini, savcını atarsan, seni kim yargılayacak? Bu iş, karakolda biter. Memleketin çivisi çıktı. Asla düzenleme, kabul edilemez. Keyfime göre düzenleme; mahkemeyi kapat, kendin karar ver. Otur, canın ne istiyorsa öyle ver. Varlığımız sana armağan olsun." değerlendirmesinde bulundu.
Tan, "Hangi hukuk, tiyatro." dedi. CİHAN

Yorumlar