Altan Tan: Acilen şeffaflaşmaya, uzlaşmaya, sukünete, barışa ihtiyaç var

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Türkiye'nin yönetilemez bir noktaya geldiğini belirterek acilen bir şeffaflaşmaya, berraklaşmaya, uzlaşmaya, sukünete, iç ve dış barışa, acilen yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Altan Tan: Acilen şeffaflaşmaya, uzlaşmaya, sukünete, barışa ihtiyaç var

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Türkiye'nin yönetilemez bir noktaya geldiğini belirterek acilen bir şeffaflaşmaya, berraklaşmaya, uzlaşmaya, sukünete, iç ve dış barışa, acilen yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Tan, Suriye konusunda Cenevre görüşmelerini hatırlatarak Türkiye'nin ne yapmak istediğinin belirsiz olduğunu ve hükümetin bir bilgi vermediğini kaydetti. Türkiye'nin Cenevre politikasının belli olmadığını dile getiren Tan, Rojova'da Kürtlerin bir özerklik ilan ettiklerini hatırlattı.

"TÜRKİYE ROJOVA'NIN ÖZERKLİĞİNİ TANIMALI"

Türkiye'nin politikasının belli olmadığını dile getiren Tan, "Türkiye'nin politikası belli değil, kanun dışıdır, usul dışıdır. Bu konuda hükümetin doğru düzgün bir bilgi vermesi lazım. Suriye'deki bu Kürtlerin özerkliğini tanıması lazım. Suriye'nin geleceğinde Kürtlerin statüsü nedir, Türkiye nasıl bir Suriye tasarlıyor, neye destek veriyor? Hala Suriye'deki bazı örgütlerle PYD'yi çatıştırıp oradaki Kürtlerin statülerini bozmak mı istiyor bunu açıklığa çıkartmalıdır. Kürt siyasetçilere sesleniyorum, bütün yumurtalarınızı Recep Tayyip Erdoğan'ın sepetine koyarsanız o sepet bugün topyekun gitmek üzere. Hala bugün Suriye'deki Kürtlerin kazandığı otonomiyi yok etmeye çalışıyor, hala bugün Türkiye'de demokratik adımlar atmıyor. Bütün Kürt siyasetçiler bu durumu göz önünde bulundurmalıdır." dedi.

Kürt siyasetçilere de seslenen Tan, "Bütün yumurtaları Tayyip Erdoğan'ın sebetine koyarsanız; o sepet gitmek üzeri." ifadelerini kullandı. Başbakanın halka hesap vermesi ve şeffaf olması gerektiğini vurguladı.

"CEMİL BEY GÜRLÜYOR AMA YAĞMIYOR"

HSYK değişikliği konusundaki bir soruya Tan, "Yüz sefer bu sözler verildi, birşey yok ortada. Birinci Meşrutiyet'ten beri doğru dürüst anayasa bekliyoruz, gelmedi. Cemil Bey de gürlüyor ama, yağmıyor. Ben çağrı yaptım gelmediler; peki ne yapalım? Yeni bir anayasa, demokratik bir Türkiye, uluslararası kriterler demekten dilimizde tüy bitti." şeklinde konuştu.

MHP'nin seçim bürosuna yönelik saldırı konusunda ise Tan, hayatını kaybedene Allah'tan rahmet diledi. Seçim döneminde hür türlü tahrik, provokasyonun hepsinin mümkün olduğunu belirten Tan, bunlardan kaçınmak gerektiğini vurguladı.

"BARIŞ İÇİNDE SEÇİM GEÇİRMEK İSTİYORUZ"

"Barış içinde seçim geçirmek istiyoruz. Bu olayları kim yapıyor bunun ortaya çıkartılması lazım." diyen Tan, İçişleri Bakanı'nın da ortada olmadığına dikkat çekti. Bundan önceki İçişleri Bakanı'nın oğlunun tutuklandığını ancak bakanın haberinin olmadığını anlatan Tan, "Şimdi birileri vurulmuş. Bunun cevabı kimde? Emniyette, İçişleri Bakanı'nda, valide, devlette. Bilmiyorlar. TIR'ın içinde ne olduğunu bilmiyorlar, kimin kimi öldürdüğünü bilmiyorlar, ayakkabı kutusuna parayı kimin koyduğunu bilmiyorlar. Bu tip olayları, asla tasvip etmiyoruz. Bu tahriklerin spontane bile olsa, mutlaka engellenmesi lazım." dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in suikast açıklamalarının hatırlatılması üzerine ise Tan, "Melih Gökçek'e hiçbir şey olmaz, rahat olsun. Türkiye'de bir mermiyi boşa harcayacak adam yok, rahat yatsın." değerlendirmesinde bulundu.

"YENİ BİR ANAYASAYA İHTİYAÇ VAR"

TÜBİTAK raporuyla ilgili bir soruya da Tan, Türkiye'nin yönetilemez bir noktaya geldiğini ifade etti. İtfaiye Müdürlüğü'nden Adli Tıp Kurumu'na; Adli Tıp Kurumu'ndan TÜBİTAK'a kadar bütün kurum ve kuruluşların bugün maalesef böyle bir darmadağınıklık içinde olduğunu anlatan Tan, rapor doğru ise bilgi ve belgeleri soru işaretiyle karşılayacağını söyledi. "KCK, 28 Şubat, topyekün İstiklal Mahkemeleri'nde de böyle insanları idam ettiler, sonra karar açıkladılar." diyen Tan, acilen bir şeffaflaşmaya, berraklaşmaya, uzlaşmaya, sukutene, iç ve dış barışa, acilen yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunun altını çizdi. CİHAN

Yorumlar