Alevilerin HDP izahatsı AK Parti'yi etkiler mi?

Haber 7 yazarı Mehmet Acet, Avrupa Alevi derneklerinin HDP'ye oy vereceklerini izahatsının siyasi tabloya muhtemel etkilerini yazdı.

Google Haberlere Abone ol
Alevilerin HDP izahatsı AK Parti'yi etkiler mi?

Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu, 14 Mart Cumartesi günü Frankfurt’ta yaptığı toplantıda 7 Haziran seçimlerini etkileyecek mühim bir karar aldı.

268 Alevi örgütünden müteşekkil federasyonun başkanı Turgut Öker, “Bu bir stratejik işbirliğidir” sözleriyle seçimlerde HDP’yi destekleyeceklerini açıkladı.

Federasyon hesabına bir heyet, önceki gün Ankara’ya geldi ve Selahattin Demirtaş’la buluşarak tıpkı kararı bir de burada deklare etti.

Bu yeni mutabakatın esas hedefini tıpkı gün Turgut Öker, dün de Demirtaş, beraber kararlaştırıldığı izlenimi sağlayan beraber cümlelerle ortaya koydular.

“Tayyip Erdoğan’ı başkan yaptırmayacağız!”

Avrupalı Alevilerin mühim bir bölümünü temsil eden bu Federasyonun “oyumuzu bundan sonra HDP’ye vereceğiz” demesinin, baraj sıkıntısı yaşayan bu partiye yurtdışı oylarında mühim bir avantaj sağlayacağı kesin.

Ama sorun bununla kısıtlı değil.

Avrupa’daki Alevi Birlikleri Federasyonu’nun Türkiye’deki Alevi dernekleri ile de yakın bir birlikteliği var.

Hatta Türkiye’deki Alevi derneklerinin mühim bir bölümünün ‘fonlamasının’ bu federasyon üstünden sağlandığı düşünüldüğünde bunun düz şekilde bir ilişkiden ziyade bir‘nüfuz ilişkisi’ olduğu da söylenebilir.

Bu durumda, Avrupa’daki işbirliğinin bir benzerinin Türkiye’de de gerçekleşeceği, bugüne kadar çoğunluğu CHP’ye giden Alevi oylarının bundan sonra HDP’ye yöneleceğini hesap etmek mümkün.

Selahattin Demirtaş’ın 28 Şubat’ta açıklanan Dolmabahçe bildirisini ‘asık bir sima ifadesiyle’ karşılamasının asıl gerekçesi de böylece ortaya çıkmış oldu.

Neden derseniz, bu ittifak karşılığında kendisinden istenen şey, seçim kampanyasına‘barış iklimi’ ile değil, ‘gerilim iklimi’ ile girilmesinden diğer bir şey değildi de onun için.

Demirtaş o günkü lisan-ı vaziyeti ile Dolmabahçe bildirisinin bu ittifaka ziyan vereceğini düşündüğü çevrelere ‘mutsuz adam’ duruşuyla mesaj vermiş oluyordu.

(Burada Demirtaş’ın Öcalan’la saklı bir rekabete girmesi tezi üstüne de üç beş kelam edilebilmektedir ama onu diğer bir vakte bırakalım)

OLAN YİNE CHP’YE OLACAK

Dün yazıya oturmadan evvela yaptığı tetkiklerin seçim rakamlarını tutturması meselesi için rüştünü ispat etmiş bir anket firmasının yöneticisiyle bu konuları konuştum.

Yaptıkları son tetkikte HDP’nin yüzde 9’u aşarak baraj sınırına geldiğini söylerken bunun gerekçesini bugüne kadar CHP’ye giden Alevi oylarının HDP’ye kaymaya başlamış olması şekilde açıkladı.

Şubat araştırmasında HDP baraj sınırına gelirken, CHP’nin oyları yüzde 26’dan 24’e düşmüştü.

Bu da demek olmaktadır ki, HDP Şayet barajı aşabilirse bu, kocaman ölçüde CHP’den kayan oylarla olası olacak.

Yukarıda sözünü ettiğim ittifakın AK Parti’yi direk etkileyebilecek bir boyutu var mı? Var elbet.

HDP seçim barajını aşabilirse AK Parti’nin anayasayı tek başına değiştirebilecek 330 artı mebus sayısına ulaşması zor görünüyor.

Ancak bugünkü koşullarda HDP’nin yüzde 10 haddini aşmasının, var halde AK Parti’nin tek başına iktidarını sürdürmesi ihtimalini tehlikeye sokacak bir boyutu da bulunmuyor.

Yani AK Parti yüzde 46-49 bandındaki oylarını koruyor.

Bu halde HDP’nin bugünkü mebus sayısının üstüne koyacağı yeni vekillerin kocaman kısmı CHP’nin kayıplarıyla bu partiye eklenmiş olacak.

Bu yeni rüzgar, Sol oylara-Alevi oylara-Ulusalcı oylara 13 yıldır “mecburen sandığa gideceksiniz” kolaycılığı ve konformizmi ile yaklaşan Kılıçdaroğlu CHP’sini ciddi açıdan zorlayacak bunun şeklinde gözüküyor.

Sonuçta siyasette, bireylere anlatacak bir hikayeniz varsa/kalmışsa var olmaya yada iddialı olmaya devam edebiliyorsunuz.

CHP’nin bu topluma anlatabileceği kaç adet hikayesi kaldı ki? 

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar