‘‘AKP, vize muafiyeti konusunda Türkiye’nin çıkarını koruyamadı’’

CHP, Türk vatandaşlarına vizesiz Avrupa’ya seyahat etmenin önünü açacak vize muafiyeti sürecinde AK Parti’nin Türkiye’nin çıkarlarını koruyamadığını iddia etti.

Google Haberlere Abone ol
‘‘AKP, vize muafiyeti konusunda Türkiye’nin çıkarını koruyamadı’’

CHP, Türk vatandaşlarına vizesiz Avrupa’ya seyahat etmenin önünü açacak vize muafiyeti sürecinde AK Parti’nin Türkiye’nin çıkarlarını koruyamadığını iddia etti. CHP, ‘‘AKP, GKA/vize müzakere sürecini kötü ve başarısız yürütmüş, Türkiye’nin hak ve çıkarlarını koruyamamıştır’’ sözlerine yer verdi.

CHP Dış İlişkiler ve Yurtdışı Örgütlenmeler Genel Başkan Yardımcılığı, ‘‘Türkiye-AB İlişkilerinde Yeni Bir Dönemeç Geri Kabul Anlaşması (GKA) ve Vize Muafiyeti’’ başlıklı bir rapor yayımladı. Raporda, AK Parti’nin süreci başarılı bir şekilde yürütemediği iddia edilerek ‘‘GKA ile vize konuları arasında hukuki bir bağlantı bulunmamakla beraber, AB’nin bu dayatmasını AKP itirazsız kabul etmiştir. AKP, GKA/vize müzakere sürecini kötü ve başarısız yürütmüş, Türkiye’nin hak ve çıkarlarını koruyamamıştır. AKP “vize kolaylığı sağladık” propagandasıyla kamuoyumuzu aldatmaktadır.’’ denildi. Raporun sonuç bölümünde ayrıca GKA’nın Türkiye’ye toplumsal, ekonomik ve güvenlik bağlamında ağır yükümlülükler yükleyeceği savunuldu. Türkiye’nin sayıları giderek artacak yasadışı göçmenlerin barınacağı ve uzun süreler kalacağı bir ülke haline geleceği iddia edilirken ‘‘Buna karşılık vize kolaylığı en erken 3,5 yıl sonra devreye girecektir - o da farklı koşullara ve AB tarafının yapacağı değerlendirme ve karara bağlı olacaktır.’’ denildi.

‘‘TÜRKİYE’NİN ISRARCI OLMASI GEREKİRDİ’’

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) 16 Aralık 2013’de “Geri Kabul Anlaşması (GKA)” imzalanırken aynı tarihte Türkiye ile AB “Vize Muafiyeti İçin Yol Haritası” belgesine de imza konuldu. GKA, Anlaşma’nın TBMM’de onaylanması ve Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla yürürlüğe girecek. Anamuhalefet partisi, ‘‘AKP iktidarı GKA’yı yeterince müzakere etmeden kabul ederek ciddi ve ağır bir hataya imza atmıştır. Oysa müzakerelerde Türk tarafının, Türkiye’nin coğrafi konumundan kaynaklanan özellikleri ile uluslararası sözleşmeler bağlamındaki çekincelerini yansıtacak hükümlere anlaşma metninde yer verilmesi hususunda ısrarcı olması gerekirdi. AKP, bunu yapmamış ve başarısız bir müzakere süreci yürütmüştür. Öte yandan, GKA ile vize arasındaki bağlantı aslında AB tarafının kurduğu ve dayattığı bir bağlantıdır. Bu bağlantının Türkiye-AB Ortaklık Hukukunda bir yeri yoktur.’’ ifadelerine yer verdi.

‘‘VİZE MUAFİYETİ İLE GKA’NIN İLİŞKİLİ OLDUĞU DOĞRU DEĞİL’’

CHP, ayrıca hem AB’nin hem de AKP’nin, vize muafiyeti ile GKA arasında doğrudan bir ilişki olduğu algısını yaratmaya çabaladığını kaydederek ‘‘Aslında, vize muafiyetinin GKA ile doğrudan ya da dolaylı herhangi bir ilişkisi yoktur. Vize muafiyeti Türkiye’nin Schengen’e dahil olduğu anlamına gelmemektedir. Sınır polisi ya da memuru, vize muafiyeti olsa bile çeşitli gerekçelerle Türk vatandaşlarının sınır kapısından geri dönmesine karar verebilecektir.’’ dedi.
CİHAN

Yorumlar