AK Parti'nin Soma için verdiği kanun teklifi Meclis'te

AK Parti, 301 işçinin hayatını kaybettiği Manisa Soma maden faciasının ardından yasa teklifi hazırladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunulan yasal düzenlemelere göre, yardımcı hizmetler ve teknoloji alanları dışında...

Google Haberlere Abone ol
AK Parti'nin Soma için verdiği kanun teklifi Meclis'te

AK Parti, 301 işçinin hayatını kaybettiği Manisa Soma maden faciasının ardından yasa teklifi hazırladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunulan yasal düzenlemelere göre, yardımcı hizmetler ve teknoloji alanları dışında taşeron çalıştırılmayacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca hazırlanan ve Bakanlar Kurulu'nca 21.5.2014 tarihinde kararlaştırılan ve Maden Kanununda da bazı düzenlemeleri içeren "İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına gönderildi. Toplam 60 maddeden oluşan kanun tasarısında, 22.5.2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun yürürlüğe girmesinden bu yana uygulamada karşılaşılan sorunlar, yargı kararları açısından yapılan değerlendirmeler ve akademik çalışmalar incelendiğinde, çalışma hayatının tüm taraflarının asıl işveren-alt işveren ilişkisinin değişime ihtiyaç duyulan bir alan haline geldiğini gösterdiği ifade edildi.

Tasarıda; "Alt işveren işçilerinin iş mevzuatından kaynaklanan haklarını kullanmalarını sağlayan, hak kayıplarını ortadan kaldıran, ücretlerini garantiye alan, kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan alt işveren sözleşmeleri ve uygulamalarının iş mevzuatına uygunluğunu sağlayan, alt işverenlik ile ilgili düzenlemeler ile alt işveren yanında çalışan işçilerin hak kayıplarının sosyal hukuk devleti olmanın gereklerine uygun olarak ortadan kaldırılması, alt işverenlik ilişkisinin kanuni sınırlar içinde özellikle kamu kesiminde daha sınırlı fakat işlevsel olarak kullanılmasına imkân sağlayan, yer altında çalışan işçilerin haftalık çalışma süreleri ve yıllık ücretli izin sürelerinin yeniden düzenlenmesini sağlayan, yer altında çalışan işçilere fazla çalışma yaptırılmasını yasaklayan, bu işçilerin iş güvencesi hükümlerinden yararlanmasını kolaylaştıran" düzenlemeler yapılıyor.

ÖLÜM AYLIĞI BAĞLANACAK

Bir diğer düzenleme ile ise 13.5.2014 tarihinde Manisa ilinin Soma ilçesindeki maden ocağında meydana gelen ve 301 işçinin hayatını kaybettiği faciada, bu tarih itibarıyla 5510 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olanlara veya bunların hak sahiplerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca belirlenecek sürede aylık net ücretleri tutarında ödeme yapılması öngörülüyor.

Bu kazada hayatını kaybeden işçilerin geride kalan hak sahiplerinden, ölüm aylığı bağlanabilmesi için 5510 sayılı Kanunda aranan prim ödeme süresi şartını yerine getiremeyenlerin hak sahiplerine de prim ödeme şartı aranmaksızın ölüm aylığı bağlanması, ölen sigortalının Sosyal Güvenlik Kurumuna olan her türlü borçlarının terkin edilmesi, anne ve babaya gelir ve aylık bağlanırken muhtaçlık şartının aranmaması ve yakınlarından bir kişiye kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilebilme hakkı verilmesi amacıyla düzenleme yapılıyor.

KATMA DEĞER VERGİSİ MUAFİYETİ

İşveren sendikaları açısından önemli bir değişiklik de, bu sendikaların atıl olan nakit mevcudunun kullanımı ile ilgili. Tasarıda yer alan düzenleme ile nakit mevcudun yüzde 25’ini geçmemek üzere işveren dayanışma ve yardım fonu kurulabilmesi ve oluşturulan bu fondan yardım alan üye işyerlerinin, işçilerin sigorta primlerinin işveren payını ödeyebilmesine imkân sağlanması amaçlanıyor. Ayrıca tasarı ile sosyal güvenlik sisteminin iyileştirilmesi ve uygulamada ortaya çıkan ihtiyaçların giderilmesi amacıyla düzenlemeler yapılıyor.

Teklifin genel gerekçe bölümünde, "Sosyal Güvenlik Kurumunun prim borcuna mahsuben aldığı taşınmazların satışının hızlandırılması ve değerlendirilmesi amacıyla katma değer vergisi muafiyeti getirilmiştir. 3201 sayılı Yurt dışında bulunan Türk Vatandaşlarının Yurt Dışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanunun uygulanmasında, yargı kararlan da dikkate alınarak doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığım kaybedenlerin Türk vatandaşı olarak çalıştıkları süreleri borçlanmalarına imkân tanınmış, ayrıca sosyal güvenlik sözleşmesi yapılan ülkedeki ilk işe giriş, tarihinin Türkiye'de ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilmesi sağlanmıştır." deniyor.

TÜP BEBEK DENEMESİ VE DOĞUM BORÇLANMASI HAKKI 3’E ÇIKARILIYOR

Tüp bebek denemesinin ve doğum borçlanması hakkının ikiden üçe çıkarılmasının öngörüldüğü teklifte, "Disiplin cezası sonucu memuriyetleri sona eren ve af kanunlarıyla cezalan kaldırılan memurlardan borçlanma için verilen süreyi kaçıranlara yeni bir hak verilmesi, daha önceki borçlanmada kendileri tarafından ödenmiş prim tutarlarının iadesi ve borçlanılan sürelerin kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesi sağlanmıştır. Diğer taraftan, 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden sonra sigortalılığı başlayan ve maden işyerlerinin yer altı işlerinde sürekli veya münavebeli olarak çalışan sigortalıların emeklilikleri için 5510 sayılı Kanunda 55 olarak öngörülen yaş şartı, yer altı işlerinin diğer işlere göre daha ağır ve tehlikeli olduğu hususu gözönüne alınarak 50'ye düşürülmekte, ayrıca maden ocakları (elementer cıva bulunduğu saptanan cıva maden ocakları hariç), kanalizasyon ve tünel yapımı gibi yer altında yapılan işlerde çalışan sigortalıların bu işlerde, herhangi bir nedenle fiilen çalışmadıktan sürelerin de fiili hizmet süresi zammı kapsamında değerlendirilmesi amaçlanmaktadır." görüşlerine yer veriliyor. CİHAN

Yorumlar