AK Parti'nin 4 bakan hakkındaki Meclis Soruşturma Önergeleri okundu

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 82. Birleşimi saat 15.00'te yoklama yapılarak açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Şükran Güldal Mumcu yönetiyor. CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, 1 Mayıs İşçi Bayramı sebebiyle...

Google Haberlere Abone ol
AK Parti'nin 4 bakan hakkındaki Meclis Soruşturma Önergeleri okundu

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 82. Birleşimi saat 15.00'te yoklama yapılarak açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Şükran Güldal Mumcu yönetiyor. CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, 1 Mayıs İşçi Bayramı sebebiyle gündemdışı konuşması için kürsüye karanfille çıktı.

Mumcu'ya da karanfil veren Çelebi, 1 Mayıs'ın İşçi Bayramı olarak 125 yıldan bu yana bütün ülkelerde kutlandığını hatırlatarak "Keşke bugün özgürce kutlama hakkına sahip olsaydık. Kölelik koşullarında çalışma bu ülkede olmasaydı. Yasakların egemen olduğu, tanziminin iktidar tarafından şekillendiği 1 Mayıs sürecini, yeniden gerilim süreci olarak yaşıyoruz. Bunu, bu ülke hak etmiyor." şeklinde konuştu.

Gündem dışı konuşmaların ardından milletvekilleri yerlerinden kısa konuşmalar yaptı. Daha sonra TBMM Başkanvekili Mumcu, yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında 4 eski bakan hakkında AK Parti tarafından hazırlanan Meclis Soruşturma Önergelerini okuttu. TBMM Genel Kurulu'nda, daha önce verilen ancak sonra AK Parti tarafından geri çekildikten sonra tekrar hazırlanan eski bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar hakkındaki soruşturma önergeleri okutuldu.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise daha önce AK Parti'nin verdiği soruşturma önergelerinin iç tüzüğe aykırı olduğunu söylediklerini ve iade edilmesini istediklerini hatırlattı. Ancak bu iadenin yapılmadığını dile getiren Hamzaçebi, iç tüzüğe aykırı davranıldığını belirterek usul tartışması açtı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Doğan Kubat, geçen ay içinde benzer önergeler verdiklerini hatırlatarak muhalefetin eleştirilerinin dikkate alınarak tekrar önergelerin hazırlandığını kaydetti. Verdikleri Meclis Soruşturma Önergeleriyle 100 ve 107. maddelerde belirtilen usuli şartların tamamının karşılandığının çok net bir biçimde önergeler okunduğunda görüleceğini söyleyen Kubat, iç tüzük ve Anayasaya aykırı bir durum olmadığını vurguladı.

"AK PARTİ ÖNERGELERİ İADE ETMEDİĞİ İÇİN HUKUKU ÇİĞNEDİ"

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, önergenin iç tüzüğe uygun olmadığını ve bu suçların görevde işlenip işlenmediğinin belli olmadığını ifade etti. İç tüzüğe saygının gereği bunun düzeltilmediğini belirten Hamzaçebi, ört bas edilemediği için telaşla bu önergelerin yazıldığını kaydetti. Yolsuzluğun ört bas edilmek istendiğini vurgulayan Hamzaçebi, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in AK Parti'nin önergelerini iade etmediği için hukuku çiğnediğini ifade etti. AK Parti Grubunun bunda iyi bir sınav vereceğine inandığını kaydetti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bingöl Milletvekili İdris Baluken ise AK Parti'nin önergelerinin iç tüzüğe uygun olmadığını daha önce söylediklerini hatırlattı. Parmak çoğunluğuna güvenerek AK Parti'nin muhalefetin uyarılarını dikkate almadığını belirten Baluken, çok ayıp edildiğini ve sürekli yanlışlara imza atıldığını söyledi. Meclis Başkanının daha önce bu önergeleri geri göndermemesiyle ayıp ettiğini belirtti. Asıl sorunun 17 Aralık'tan sonra AK Parti'nin takındığı tavır olduğunu dile getiren Baluken, AK Parti'nin verdiği önergelerle CHP'nin verdiği önergelerin önünün alınmak istendiğini savundu. Paralel devlet ile mücadelenin de gündemden düşürülmemesini istedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın da 55 milletvekili ile muhalefetin bu soruşturma komisyonunu talep edebileceğine dikkat çekti. AK Parti'nin komisyon talebi olmadan muhalefetin böyle bir talep de bulunmadığını belirten Aydın, samimiyetsizlikle suçladı ve yolsuzluğun üzerine sonuna kadar gidileceğini vurguladı.

Hamzaçebi, gerçeğe aykırı Aydın'ın bu açıklamalarını yadırgadığını kaydetti. Fezlekelerin Meclis Başkanı ile birlikte AK Parti tarafından gizlendiğini ifade eden Hamzaçebi, Meclisin aceleyle tatil edildiğini ifade etti. Baluken, soruşturma ve araştırma önergelerinden korkulmaması gerektiğini vurguladı.

Başkanvekili Mumcu, AK Parti'nin Meclis soruşturma önergesini okuttuğunu hatırlatarak "En geç bir ay içinde görüşülür ve karara bağlanır" hükmü doğrultusunda gündeme alınacağını kaydetti. CİHAN

Yorumlar