AK Parti'den CHP, MHP ve HDP'ye dokunulmazlık ziyareti

Dokunulmazlıklar konusunda TBMM'de ilk trafik başladı. AK Parti heyeti Meclis'te grubu bulunan her üç partinin temsilcileriyle bir araya geldi.

Google Haberlere Abone ol
AK Parti'den CHP, MHP ve HDP'ye dokunulmazlık ziyareti

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dokunulmazlık çıkışından sonra TBMM'de hareketli saatler başladı. AK Parti'den bir heyet CHP, MHP ve HDP'yi sırasıyla ziyaret ediyor. Meclis'te fezlekeleri bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının bir defaya mahsus olmak üzere kaldırılmasına ilişkin partiler arası ilk görüşme AK Parti ile CHP arasında yapıldı. 

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği tekliflerinin, siyasi partilerin bugüne kadarki söylemleriyle örtüşen yanlarının bulunduğunu belirterek, "(Yetmez ama evet) bağlamında yerleştirebilecekleri bir teklif" dedi.

Bostancı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün ile TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, bugün, dokunulmazlıklarla ilgili Mecliste grubu bulunan siyasi partileri ziyaret ettiğini anımsattı.

TBMM Başkanlığında bulunan fezlekelerin bir kereliğine doğrudan yargıya konu edilmesini sağlayıcı teklifte bulunduklarını belirten Bostancı, bugün itibarıyla Meclis Başkanlığında 507 fezleke bulunduğunu bildirdi.

Bunların çoğunun ifade vermekle ortadan kalkacak fezlekeler olduğunu belirten Bostancı, bu düzenleme gerçekleşirse 507 fezlekenin doğrudan mahkemelere gideceğini, kovuşturma ve soruşturmanın yapılabileceğini kaydetti.

Bostancı, "Bugüne kadar partilerin söylediklerine bakıldığında, tutumları hesaba katıldığında bu teklif kimi partiler için 'yetmez ama evet' diyecekleri bir tekliftir" diye konuştu.

Anayasanın 83. maddesinin bütünüyle değişmesi; terörle bağlantılı fezlekelerin öncelikli olarak ele alınması gibi teklif olduğunu belirten Bostancı, "Bu talepleri de sınırlı bir ölçüde kucaklayan, ihtiva eden bir teklif olduğunu düşünüyoruz. Kamu vicdanının, siyasetin şartları, imkanları hesaba katılarak bu çerçevede bir düzenleme götürüldü" dedi.

YASAMAYLA YARGI ARASIDAKİ SINIR

Muhalefet partilerinin yanıtlarının olumsuz olması halinde yine de teklifi TBMM Başkanlığına verip vermeyecekleri sorusu üzerine Bostancı, varsayımlar üzerine konuşmayacağını, öncelikle siyasi partilerin yanıtları bekleyeceklerini kaydetti.

Bostancı, "Teklifin, siyasi partilerin bu güne kadar ki söylemleriyle örtüşen yanları var. 'Yetmez ama evet' bağlamına yerleştirebilecekleri bir teklif" dedi.

Naci Bostancı, teklifin, parti içerisinde yapılan görüşmeler ve değerlendirmeler neticesinde ortaya çıktığını söyledi.

"Neden kalıcı bir düzenleme yapmıyorsunuz?" sorusuna Bostancı, "Burada yapmış olduğumuz geçici düzenleme bugüne kadar intikal eden bütün fezlekeleri kapsıyor. Bir de süreci görmek lazım. Yasamayla yargı arasındaki incecik ve hassas sınır pratikte nasıl teşekkül ediyor, bir bakıma geçici düzenlemeyle bunu görme imkanımız olacak" diye konuştu.

"Yargının yaklaşımına göre mi hareket edeceksiniz?" sorusu üzerine Bostancı, "Öyle bir şey yok, pratiğe bakacağız. Yasama, yürütme ve yargı erkleri ve bunların birbirleriyle olan ilişkileri, sınırların nereden geçtiği meselesi öteden beri tartışma konusu. Bize bir pratik imkanı verecek" ifadesini kullandı.

Bostancı, bir gazetecinin, "Dokunulmazlıklar kaldırılırsa milletvekilleri tutuklanabilir mi?" sorusu üzerine "Buna ilişkin benim bir yorum yapmam doğru olmaz. Yargı nasıl davranacak, neyi, ne biçimde değerlendirecek, sonuçta kimsenin milletvekilliği düşmüş değil. Kürsü masuniyeti devam ediyor. Bizim yaptığımız yargılanmaya izin veren bir düzenleme" dedi.

Görüşmelerde eski bakanlar konusunun gündeme gelmediğini ama sözü edilen siyasetçilerin, eski bakan oldukları için her türlü korumadan muaf olduklarını belirten Bostancı, bir gazetecinin "Eski bakanların yargıya gidebilmeleri için Mecliste yeniden soruşturma mekanizmasının çalışması gerekiyor. Bunun önünü açacak mısınız?" sorusuna, "Bakarız onlara" karşılığını verdi.

CHP'NİN AÇIKLAMASI

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı saat 14.30'da CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ile bir araya geldi.

CHP'li Levent Gök görüşme sonrası kısa bir açıklama yaptı. Gök, ''Sayın Naci Bostancı'nın şahsımı arayarak randevu talebinde bulunması üzerine görüşme gerçekleşti. Biz CHP olarak anayasanın 83. maddesinin değişimi ifade etmişti. CHP kürsü dokunulmazlığı dışında bütün dokunulmazlıkların kaldırılmasını ifade etmektedir. 83. maddede değişikliğin yapılmasının daha doğru olacağını ifade ettik'' diye konuştu.

MHP İLE DE GÖRÜŞÜLDÜ

AK Parti heyeti daha sonra MHP ile görüştü. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural tarafından karşılanan heyet arasında yapılan görüşmede dokunulmazlıklar meselesi konuşuldu. 

Vural, ''AK Parti anayasa geçici madde önerisi yaptı. Partiler arası mutabakatın yanındayız. Geçici değil kalıcı çözüm olmalı. Gelin hep beraber birlikte teröre destek sağlayanlara karşı saflarımızı bir tutalım. Dokunulmazlığın sınırlandırılması ve kaldırılmasınının sonuna kadar yanında olduğumuzu ifade etmek isterim. Bizim önerimiz 83. maddede değişiklikle bunu kalıcı hale getirmek gerekiyor'' dedi.

SON GÖRÜŞME HDP İLE

AK Parti'nin üçüncü ve son durağı ise saat 15.30'da HDP oldu. Naci Bostancı ve Ayhan Sefer Üstün, dokunulmazlıklara ilişkin anayasa değişikliği tekliflerini, HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'e iletti. HDP Grubu'nda gerçekleşen görüşme, yarım saat sürdü.

Önder, partinin eş genel başkanları ve yöneticilerinin, Nevruz etkinlikleriyle ilgili seçim bölgelerinde olduğunu hatırlatarak, "İlkesel olarak bu konuda daha önce ne dediysek, milim şaşmadan söylediklerimizin arkasındayız. Pratiğimizde buna göre şekillenecektir" dedi.

Önder, ilk izlenimlerini paylaştığını ifade ederek kendilerinin bu meselenin kalıcı ve köklü bir revizyonla ele alınmasından yana olduklarını, "geçici, bir defaya mahsus değil, kürsü dokunulmazlığının dışında her türlü dokunulmazlığın bütün milletvekilleri için geçerli olmamasından yana olduklarını, bunun kendilerinin ilkesel yaklaşımı olduğunu" vurguladı.

Önder, "Hem pratik olarak hem de gereğini yapmak gerektiğinde bu tutumumuzdan zerrece taviz vermeyeceğiz. Gelinen noktada bu getirilen teklifi Nevruz etkinliklerimiz bittikten sonra başta eş genel başkanlarımız, parti yetkili kurullarımız ve Meclis grubumuzla ayrıntılı olarak ele alıp cevabımızı bildireceğiz." diye konuştu.

AK PARTİ'NİN DOKUNULMAZLIK TEKLİFİ

NTV'nin haberine göre AK Parti'nin teklifi, anayasaya geçici madde eklenmesini öngörüyor. 

Buna göre, kanun yürürlüğe girdiği tarihte Başbakanlık tarafından TBMM Başkanlığı'na havale edilen ve esas numarası olan yasama dokunulmazlığı tezkereleri ile Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon'da bulunan milletvekillerine ait yasama dokunulmazlığı dosyalarına dair, ilgili milletvekilleri hakkında Anayasa'nın 83. Maddesi'nin 2. fıkrasındaki "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz" hükmü uygulanmayacak.

Kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren TBMM Başkanlığı ve Karma Komisyon Başkanlığında bulunan yasama dokunulmazlığı tezkereleri ve eki dosyalar 15 gün içinde ilgili yargı mercilerine gönderilmek üzere Başbakanlığa iade edilecek.

Yorumlar