AK Parti ve HDP kazandı CHP kaybetti

Hükümet ve HDP'nin yaptığı tarihi çağrıyı değerlendiren araştırma şirketleri, kazananın AK Parti ve HDP, kaybedenin ise CHP olduğunu söyledi

Google Haberlere Abone ol
AK Parti ve HDP kazandı CHP kaybetti

Dolmabahçe'den silahların bırakılması anlamında yapılan çağrıyla çözüm sürecinde mühim bir eşik aşıldı. Türkiye, 30 yıldan bu güne kadar özlediği barışa şimdi aşırı daha yakın. Yaklaşık 40 bin bireyin hayatına ve 600 milyar dolarlık direk zarara yol açan terör hakkında atılan bu adım sulh umutlarını tekrar yeşertti. Toplumun yüzde 75'inin sürece destek verdiğini hatırlatan uzmanlar, seçmenin 7 Haziran'da çözüme destek verenleri ödüllendireceğini, karşı çıkanları da cezalandıracağını düşünüyor. Uzmanlara göre, silahsızlanma çağrısının kazananı AK Parti ve HDP, kaybedeni ise CHP olacak.

SÜREÇTE AÇMAZI VAR

A&G Araştırma Şirketi Sahibi Adil Gür: Çözüm sürecine toplumun mühim bir kesimi destek verdi. MHP'nin tabanı karşı bulunduğu için onları aşırı çok etkileyeceğini düşünmüyorum. Burada kritik bulunan CHP. Partinin Alevi ve sol kanadı sürece destek verirken, ulusalcı kanadı karşı çıkıyor. Dolayısıyla CHP'nin böyle bir açmazı var. Gelinen noktada sürece destek verirse ulusalcı kanadını MHP'ye, karşı çıkarsa sol kanadını HDP'ye kaptırabilir.

SEÇMEN CEZALANDIRACAK

GENAR Araştırma Şirketi Genel Müdürü Mustafa Şen: Seçmen, süreçten yana bulunan partilere destek verirken, sürecin karşısında olanları da cezalandıracaktır. Yani varılan nokta seçimlerde AK Parti ve HDP'ye olumlu, CHP ve MHP'ye menfi yansıyacaktır. Geçen hafta yaptığımız son ankete kıyasla AK Parti 30 Mart seçimlerinin 3-5 puan üzerine çıkmış durumda. CHP'nin liberal sol kanadında cumhurbaşkanlığı seçimlerinde HDP'ye doğru bir kayma oldu. Süreçle ortak CHP'den HDP'ye yüzde 1.5-2 puan kayma olabilir. 

AK PARTİ VE HDP'YE YARAYACAK

ANDY-AR Araştırma Şirketi Başkanı Faruk Acar: Seçmen ilk defa çözüme dair somut adımı gördü. Çözüm süreci başladığından bu güne kadar AK Parti bu konu için başrolü oynadı. HDP de mühim bir aktör biçimine geldi. Bu tesir en iyi AK Parti ve HDP'ye yarayacaktır. Bu işin kaybedenin ise CHP olacağını düşünüyorum. CHP bir seçenek oluşturamadığı bunun şeklinde bu konu için net bir naz de sergileyemedi. Bu nedenden CHP'nin oyları HDP'ye kayacaktır diye düşünüyorum.

BU SEÇİMDEN ZARARLI ÇIKACAK

ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu: Türk toplumunun çözüm sürecine verdiği destek yüzde 75. Toplum bundan böyle sulh istiyor. Bu büyüme AK Parti seçmeninin güvenini daha da pekiştirdi. Barış çağrısının HDP'ye de mühim yardımı olacaktır. Burada en kritik halde CHP'dir. Sürece destek verirse ulusalcıları MHP'ye, karşı durur ise sol liberal kitleyi HDP'ye kaptırabilir. 

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar