AK Parti: KHK'larla ilgili AYM'ye başvurulamaz

AK Parti Grup Başkanvekili Muş, "Anayasamızın 148. maddesine göre OHAL dönemlerinde çıkarılan KHK'larla ilgili Anayasa Mahkemesine başvuru yapılamaz" dedi

Google Haberlere Abone ol
AK Parti: KHK'larla ilgili AYM'ye başvurulamaz
AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, "Anayasamızın 148. maddesine göre OHAL dönemlerinde çıkarılan KHK'larla ilgili Anayasa Mahkemesine başvuru yapılamaz. Hal böyleyken CHP’nin adeta Anayasa'yı yok sayarak Anayasa Mahkemesine başvuru yapması hukuken bir anlam ifade etmemektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Anayasa'nın 148. maddesine göre OHAL dönemlerinde çıkarılan KHK'larla ilgili Anayasa Mahkemesine başvuru yapılamayacağını ifade eden Muş, "Bu husus, hiçbir yoruma mahal bırakmayacak şekilde açıkça Anayasa'da yazılıdır. Hal böyleyken CHP'nin adeta Anayasa'yı yok sayarak Anayasa Mahkemesine başvuru yapması hukuken bir anlam ifade etmemektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Anayasa'nın 148.maddesine rağmen "ben bu maddeyi kabul etmiyorum" denilemeyeceğini vurgulayan Muş, şunları kaydetti: "Kimse Anayasa'nın kendisine vermediği bir yetkiyi kullanamaz. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi de kendisine verilmeyen bir yetkiyi, yani böyle bir denetimi yapamaz. Esas yönünden de, şekil yönünden de olağanüstü hal KHK'larıyla ilgili inceleme yapamaz. Bu KHK'ların tamamı meşrudur ve hukukidir. Bu KHK'lar kaynağını Anayasa'dan almaktadır. Milli iradenin tecelli ettiği TBMM, olağanüstü hal kararını onaylayarak bu yetkiyi hükümete vermiştir. CHP'nin 'Bu KHK’lar süresini, konusunu, amacını ve kapsamını aşıyor' eleştirisinin hukuken hiçbir karşılığı yoktur."

Yorumlar