AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin'in istediği cumhurbaşkanı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, muhalefetten bir cumhurbaşkanının iktidardan gelen her türlü kararnameyi, tasarıyı engelleyeceğini ve Türkiye'nin gelişmesi önünde engel olacağını savunarak, "Hükümetle frekansları...

Google Haberlere Abone ol
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin'in istediği cumhurbaşkanı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, muhalefetten bir cumhurbaşkanının iktidardan gelen her türlü kararnameyi, tasarıyı engelleyeceğini ve Türkiye'nin gelişmesi önünde engel olacağını savunarak, "Hükümetle frekansları uyuşan bir cumhurbaşkanına ihtiyacımız." dedi.

Mehmet Ali Şahin, AK Parti Karabük İl Teşkilatı'nın Çebioğlu Gold Recidance'de düzenlenen iftar yemeğinde konuştu. Şahin, Türkiye'de insanların huzur içinde oruçlarını tutuğunu ancak Ortadoğu'da Müslümanların büyük bir zulüm altında Ramazanlarını geçirmek zorunda bırakıldığını belirtti. "Gazze'de son birkaç gündür 300'den fazla Müslüman hayatını kaybetti. Peygamber Efendimiz buyuruyor ki, 'bir kötülük gördüğünüze onu önce elinizle düzeltmeye çalışın, elinizle düzeltmeye gücünüz yetmiyorsa dilinizle düzeltin, ona da gücünüz yetmiyorsa kalbinizle buğzedin, bu da imanın en büyük derecesidir.' Şimdi bu zulmü elimizle düzeltmeyi arzu ederdik. Öyle bir güce, öyle bir muktedir duruma sahip olmayı arzu ederdik ama şu anda o imkana sahip değiliz. Ama hiç olmazsa buradaki zulme dünya insanlığının dikkatini çekmek için dilimizi kullanabilmeliyiz. Birleşmiş Milletler'i göreve davet eden, oradaki zulme dünya insanlığının dikkatini çeken çalışmaları ve çabaları gösteriyoruz yetersiz bile olsa. Ve memnuniyetle görüyorum ki ülkemizde insanlarımız bu zulüm karşısında sesiz kalmadı. Türkiye'nin her yerinde yürüyüşler yapıyorlar. İsrail'in Türkiye'deki büyükelçilik ve konsolosluklarına yürüyüşler yaparak tepkilerini ortaya koyuyorlar. Koyabiliyorlar. Suudi Arabistan'da halk bir eylem içerisinde bulunabiliyor mu? Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunabiliyor mu? Diğer körfez ülkelerinde böyle bir şey var mı? Duymadık, olsaydı basına yansırdı. Oradaki insanlar, Müslümanlar tepkilerini dile getirmek isteseler bile korkularından bunu yapamıyorlar çünkü oralarda diktatörler iş başında. Türkiye bunu yapıyor çünkü demokratik bir ülke. Özgür bir ülke. Vatandaşlarımız tepkileri yasalar çerçevesinde özgürce dile getirebiliyorlar. Biz demokrasi zengini olmayı petrol zengini olmaya tercih ederiz. Ancak hem petrol hem de demokrasi zengini çok daha iyidir kuşkusuz. Ama demokrasiden yoksun petrol zengini olmanın insanları tepkisiz kıldığını görünce duyarlı insanların yaşadığı, geliştiği ülkede yaşamak herhalde çok daha faziletli, çok daha aranılan bir durumdur diye değerlendiriyorum."

'TIPIŞ TIPIŞ OY VERMEYE GİDİN DİYORLAR'

Cumhurbaşkanını halk seçsin diye 2007 yılında bir anayasa değişikliği yaptıklarını anlatan Şahin, "Anayasa değişikliğini yaptık, cumhurbaşkanını halk seçsin diye, muhalefet buna karşı çıktı. Dediler ki cumhurbaşkanını halkın seçmesini biz doğru bulmuyoruz. Halkın bu konuda isabetli karar vereceği kanaatinde değiliz, karşı çıktılar. Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, bu anayasa değişikliğini veto etti. Dedi ki Türkiye, Türk halkı cumhurbaşkanı seçemez gerekçesiyle iade etti. Parlamento'da tekrar görüştük ve ikinci kez veto etme hakkı olmadığı için referanduma gitme durumunda kaldık. Biz Parlamento'da muhalefete rağmen bu anayasa değişikliğini gerçekleştirdik. Şimdi referandumda da 'Hayır' vereceksiniz diyenler, şimdi tıpış tıpış oy vermeye gidin diyorlar. Aslında onların tıpış tıpış gitmelerini sağlayan halkımızdır." şeklinde konuştu.

'FREKANSLARI TUTMAYAN CUMHURBAŞKANI'

Ahmet Necdet Sezer'in muhalefet cumhurbaşkanı gibi hareket ettiğini savunan Şahin, "Kararnamelerimizi defalarca geri gönderdi. Biz AK Parti olarak en önemli reformlarımızı, Türkiye'de vesayet rejimini de gerileten, gerçekten demokrasiye geçiş ile ilgili adımlarımızı Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı döneminde yapabildik. Kendisi ile uyum içerisinde çalıştık ve çünkü frekanslarımz tutuyordu. İktidar ile frekansları tutmayan cumhurbaşkanı Türkiye'nin gelişmesi önünde engeldir. O bakımdan Türkiye'nin istikararı için AK Parti iktidarı ile uyumlu çalışacak bir cmhurbaşkanına ihtiyaç var. Kazanacağı kanaatinde değilim ama İhsanoğlu cumhurbaşkanı olursa, genel sekreteri CHP'den olacak, genel sekreter yardımcısı MHP'den olacak. Çünkü iktidardan gelen her türlü kararnameyi, tasarıyı engellemek için. Orada muhalefet oluşturmaya çalışıyorlar. Şu sorular sorulabilir, kim genel başkan kim başbakan olacak. Bunları cumhurbaşkanı seçtikten sonra görüşürüz kararı veririz. En isabetli şekilde kararımızı veririz, yolumuza size hizmet aşkıyla devam ederiz." ifadelerini kullandı.

Çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun bir televizyon programında sarf ettiği cümleleri hatırlatılan Şahin, "Bir haber televizyonunda sorulara cevap verirken bu konuda 'Biz İsrail Filistin ihtilafında tarafsız olmalıyız' dedi. Bu cümle başına bela oldu. Daha sonra açıklamalar yaptı ama o arşivde kayıtlarda aynı şekilde mevcudiyetini muhafaza ediyor. O cümleyi söyledikten daha sonra yapmış olduğu açıklamaların hiçbir kıymeti yok. Bizim kafamızda ve gönüllerimizi o ihtilafta biz tarafsız olmalıyız cümlesi kafalarda yer alıyor. Onun gerçek düşüncesi odur. Kamuoyu tepkisi sonrası Filistin yanında olmalıyız demesi kıymet ifade etmiyor." dedi.

İsrail'in Türkiye ile diplomatik seviyeyi aşağıya düşürme kararı aldığı yöndeki bir soruyu ise Şahin, şu şekilde cevapladı: "Bizim İsrail'le diplomatik seviyemiz çok aşağılardadır. O bakımdan İsrail'in düşürmesi bizim açımızdan bir anlam ifade etmiyor. Bu zulüm karşısında bizim böyle ülkeyle ilişkilerimizi devam ettirmemiz insanlık ayıbı olurdu." CİHAN

Yorumlar