AK Parti % 50'ye koşuyor, muhalefet lider arıyor

Ada Araştırma Şirketi'nin araştırmasından AK Parti yüzde 47,3 ile ilk sırada çıktı. CHP ve MHP'de ise lider arayışı dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol
AK Parti % 50'ye koşuyor, muhalefet lider arıyor

Türkiye 7 Haziran 2015'te yapılacak mebus umumi seçimlerine hazırlanırken tetkik şirketleri de seçmenlerin nabzını tutmaya devam ediyor. Genel seçim öncesi Ada Araştırma Şirketi'nce yapılan Türkiye Siyasi Gündem Araştırması, seçimlere ait mühim ipuçları verdi.



30 büyükşehirde, 25 Şubat-3 Mart tarihleri içerisinde 5 bin 259 kişiyle yüzyüze yapılan çalışmada, 'Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz' diye soruldu. AK Parti'ye oy verecek seçmenin oranı yüzde 47.3. CHP yüzde 24,4, MHP 14,8 ile AK Parti'yi izliyor. HDP ise 9,2 ile barajı zorluyor. Anket neticesine nazaran Saadet Partisi'nin oy oranı yüzde 1,2. Diğerleri ise 3,1.

İNCE, SARIGÜL, VURAL, AKŞENER

Araştırma muhalefet seçmeninin lider arayışında olduğunu ortaya koydu. Toplam seçmenin dörtte birisi yeni bir siyasal oluşum beklentisi içinde. Bu oranın hemen hemen tümü muhalefet seçmeni. Yeni bir siyasal oluşuma CHP seçmeni yüzde 34,4 oranında evet derken, MHP seçmeninin ise takribî üçte biri, yani 27,8'i yeni bir lider arayışında olduğunu dile getirdi. Yeni oluşumun önderi noktasında da kilit adlar ön plana çıktı. Yeni bir siyasal oluşum dileyen CHP seçmeninin yüzde 23,8'i Muharrem İnce ismini ön plana çıkarırken, yüzde 13,6 oranında ise Mustafa Sarıgül'ün ismi geçti. MHP seçmeni ise yüzde 17,5 oranıyla Oktay Vural derken, seçmenlerin yüzde 16,7'si Meral Akşener'in yeni oluşumda lider olmasını istiyor. Oranlar muhalefet içindeki çatlağı da gözler önüne serdi. Saadet Partisi seçmeninin yüzde 44'ü Fatih Erbakan'ı partinin başında görmek istiyor.

DÖRTTE BİRİ OY VERMEYECEK

Ankete nazaran kararsızım diyen seçmenin ½ si niye kararsız olduğunu bilmiyor. Kararsız seçmenin yüzde 10'u yeni parti arıyor. Anket sonuçlarına nazaran CHP seçmeninin yüzde 25,4'ünün CHP'ye oy vermeyeceğini dile getirmesi dikkati çekti. Bu seçmenin de yüzde 15,6'sı henüz kararsız.

Anketteki enteresan ayrıntılardan birisi ise seçmenlerin yaşı. AK Parti'nin seçmen kitlesinin kocaman kısmı 35-45 ıslak aralığından, CHP'nin seçmen kitlesinin kocaman kısmı 46 ıslak üzeri vatandaşlardan, MHP'nin seçmen kitlesinin kocaman kısmı ise 18-29 ıslak aralığındaki gençlerden oluşuyor. Bu pazar seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz sorusuna 30-45 ıslak arası seçmen grubunun yüzde 46,2'si AK Parti yanıtı verdi. Bu ıslak aralığında CHP yüzde 18, MHP yüzde 10 oy oranına sahip. 46 ıslak ve üzeri oy kullanan seçmenlerin nabzı ölçüldüğünde AK Parti oyları umumi oy oranına nazaran azda olsa düşerken, CHP oyları hemen hemen yüzde 100 arttı. Bu ıslak aralığındaki seçmenin yüzde 27'si CHP dedi. 46 ıslak üstündeki seçmende en az oy oranına sahip parti ise MHP.

KADINLAR AK PARTİ DİYOR

Ankete gelenların yüzde 50,6 bey ve yüzde 49,4 hanım seçmen. Seçimlerde oy kullanacak bayanların yüzde 46'sı ile bayların yüzde 37,9'u AK Parti'ye oy veriyor. Bu rakamlar AK Parti'nin kadınlardan daha çok rağbet gördüğünü gösteriyor. Araştırmanın seçmen analizine nazaran CHP'ye oy verici memurların oranı AK Parti'ye ve MHP'ye oy verici memurlardan ikişer kat fazla. AK Parti'ye oy verici işçiler de CHP'ye ve MHP'ye oy verici işçilerin takribî ikişer katı. Ankete gelen ev hanımlarının yüzde 45,5'i AK Parti derken, CHP diyen ev eşi oranı yüzde 17,1, MHP diyenlerin oranı ise yüzde 12,2.

ÇALIŞKAN VEKİL İSTEĞİ

Seçmenlerin mebus adaylarında aradığı en mühim özellik yüzde 35 oranında dürüstlük olurken, bu oranı yüzde 9,7 oranıyla halkla içiçe olması ve 8,9 oranıyla çalışkan olması takip etti. AK Parti seçmenin yüzde 39,7'si milletvekilleri adaylarında dürüst olma ayrıcalığı arıyor. Yüzde 10,5'lik AK Parti seçmeni ise mebus adayının çalışkan olmasını istiyor. CHP seçmeninin yüzde 32,5'i mebus adaylarının dürüst olmasını isterken, bu nispet MHP'de 34,6, HDP'de de 31,4'ü adayın dürüst olmasını istiyor.

CHP'nin oyları HDP'ye kayıyor

Anket, 30 Mart 2014'te yapılan mahalli seçimlerde partilerin aldığı oy oranları, 7 Haziran 2015'te yapılacak umumi seçimlerde partiler içerisinde yaşanması beklenen oy kaymalarıyla ilgili ipuçları da verdi. Ankete nazaran CHP'den HDP'ye takribî 3,8 oranında oy kayması en belirgin nispet şekilde öne çıktı. Yine mahalli seçimlerde CHP'ye oy verici seçmenin yüzde 2,6'sı ise MHP'ye oy vereceğini söyledi. Anket sonuçlarına nazaran MHP'den de CHP'ye 2,7 oranında oy kayması beklenirken, HDP'ye oy verici seçmenin ise 1,4'ü CHP'yi tercih edeceğini bildirdi.

MHP'ye oy verici lakin milliyetçi olmayan çok

Araştırmaya gelen ve kendini milliyetçi şekilde tanımlayanların oranı yüzde 18,5. Bunu yüzde 15,1 oranıyla İslamcı şekilde tanımlayanlar izliyor. Muhafazakar şekilde tanımlayanların oranı yüzde 14,1'de kalırken, Atatürkçü şekilde tanımlayan seçmenlerin oranı ise 3,6. Bu oranların partiye nazaran dağılımlarına bakılınca ise AK Parti'ye oy verici seçmenin 76,8'i kendini muhafazakar, CHP'ye oy verici yüzde 63,5'lik kesim kendini laik şekilde tanımlıyor. MHP'ye seçmeninin sırf yüzde 44,9'unun kendini milliyetçi şekilde tanımlaması da dikkat çekti.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar