Ahmet Türk: Büyükşehir Belediyesi'nin 1 katrilyon lira borçla devraldık

30 Mart yerel seçimlerinde Mardin BüyükşehirBelediye Başkanlığı'nı kazanan Ahmet Türk, İl Seçim Kurulu'ndan mazbatasını aldı.

Google Haberlere Abone ol
Ahmet Türk: Büyükşehir Belediyesi'nin 1 katrilyon lira borçla devraldık

30 Mart yerel seçimlerinde Mardin BüyükşehirBelediye Başkanlığı'nı kazanan Ahmet Türk, İl Seçim Kurulu'ndan mazbatasını aldı. Belediyeyi 1 katrilyon lira borçla devraldıklarını söyleyen Ahmet Türk, Mardin Büyükşehir Belediyesi'nin çalışamaması için hem İl Özel İdaresi'nin hem de Mardin Belediyesi'nin mal varlığının usulsüz şekilde tasfiye edildiğini iddia etti.


Büyükşehir Eş Belediye Başkanı Februniye Akyol ve Artuklu Belediye Başkanı M. Emin Irmak, Artuklu Belediyesi Eş Başkan Sevinç Bozan, BDP İl Başkanı Reşat Kaymaz ve 9 ilçe belediye başkanı ile birlikte Mardin Adliyesi'ne gelen Ahmet Türk, mazbatasını aldıktan sonra gazetecilere dışarıda açıklamalarda bulundu,

"TAŞINMAZ MALLAR BELEDİYEYE DEVREDİLMEDİĞİ TAKDİRDE AİHM'E BAŞVURACAĞIZ"

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, kapatılan İl Özel İdare'nin taşınmaz mallarının belediyeye devredilmemesi halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağını söyledi. Sorunun çözülmesi için bütün hukuki yollara başvuracaklarını belirten Başkanı Ahmet Türk, AKP'nin kazanacağı hesabı ile taşınmaz malların Artuklu Belediyesi'ne devredildiğini ifade etti. Burada ne yasal ne de hukuki ne de etik bir yanı olmayan tasfiye kurulunun aldığı kararın bulunduğunu ifade eden Türk,” Biz buradan halkımıza söz veriyoruz. Gereken çalışmaları yapacağız. Suç duyurusunda bulunacağız. Yürütmeyi durdurma kararı alacağız. Sayıştay’a başvuracağız. İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağız. En önemlisi de, halkımız burada belediyenin malına sahip çıkacak.” dedi.

"BELEDİYEYİ 1 KATRİLYON BORÇ İLE DEVRALDIK"

Mardin Büyükşehir Belediyesi'ni 1 katrilyon lira borç ile devraldıklarını belirten Türk, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ancak bütün bu hedeflerimize rağmen bugün belediyemizi büyük bir borç yükü ile devraldık. Belki ifade edilmesi zor olan bir şey, belediyeyi 1 katrilyon borçla devralıyoruz. Yine tasfiye kurulu belediyenin bütün mallarını talan, yağmalayarak başka yerlere intikal ettirerek, belediyenin çalışamaz halde bırakmayı esas alan bir yaklaşım göstermiştir. Atatürk Kültür Merkezi Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü tarafından kuruldu. Özel İdare tarafından yapılmasına rağmen tasfiye kurulu ve valilik burayı, hazineye devretmiş. Yine Kızıltepe Havaalanı'nın bulunduğu yerlerde, 4 parsel Özel İdare'nin malı olan araziler, Hazineye devredildi. Meclisimizin çalışma yaptığı binayı Yatırım İzleme Komisyonu'na devredilmiş. Hizmet araçları büyük bir çoğunluğu başka kurumlara devredildi. Sadece Büyükşehir eğer Barış ve Demokrasi Partisi alacaksa veya Bağımsız Ahmet Türk alacaksa, tüm malların tasviyesi esas alınmıştır. Ama gördüğümüz kadar ikinci bir plan yapılmış. AKP’nin, belediyeyi alması halinde başka bir tavsiye planı hazırlandığını bize ihbar edildi. “

"BİZ HALKIMIZIN MALIMI KİMSEYE YEDİRMEYİZ"

Bu haksız ve hukuksuz işleri mutlaka durduracaklarını vurgulayan Başkan Ahmet Türk,”Mardin Büyükşehir Belediyesi yeni kuruldu. Yasa çok açık. Mardin Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi'ne dönüşüyor. Buna rağmen AKP, kazanacağı hesabı ile Mardin Belediyesi'ni Artuklu’ya devretti. Burada ne yasal ne de hukuki ne de etik bir yanı olmayan tasfiye kurulunun aldığı karar var. Biz buradan halkımıza söz veriyoruz. Gereken çalışmaları yapacağız. Suç duyurusunda bulunacağız. Yürütmeyi durdurma kararı alacağız. Sayıştay’a başvuracağız. İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağız. En önemlisi de, halkımız burada belediyenin malına sahip çıkacaktır. Bunu açık bir şekilde söylüyorum. Biz halkımızın malımı kimseye yedirmeyiz. Belediyemiz devletten daha zengin değildir." şeklinde konuştu.

"DEMOKRATİK ÖZERK BİR YAPIYI OLUŞTURMAK İSTİYORUZ."

Özerklik tartışmalarına da değinen Ahmet Türk, "Biz özlediğimiz ve gerçekleştirmek istediğimiz demokratik özerk bir yapıyı oluşturmak istiyoruz. Halkımız ile birlikte demokratik katılımcı çoğulcu bir belediye anlayışı gerçekleştireceğiz. Ben bugün buradan şu mesajı vermek istiyorum. Bu belediye halkımızın belediyesidir. Mardin’de Araplar var, Süryaniler var, Kürtler var. Mihallemiler var. Herkese eşit yaklaşacağız. Süryani halkımıza, Arap halkımıza pozitif ayrımcılık yapacağız. Burada kimsenin endişesi olmasın. Çünkü biz, halklarımızı sevgi ile kucaklaştırmayı hedefliyoruz. Biz halkımızın gönlünü kazanmaya çalışacağız. Arap kardeşlerimizin, Süryani kardeşlerimizin Mahellemi kardeşlerimizin bu konuda hiçbir endişesi olmasın. Biz kucaklayıcı kapsayıcı bir belediyecilik anlayışı gerçekleştireceğiz. İnşallah halkımıza mahcup kalmayız. Elbette bizim görevimiz ve sorumluluğumuz halkımıza hizmet etmektir. Olabildikçe kucaklayıcı kapsayıcı bir belediyecilik anlayışını gerçekleştirmektir. “şeklinde açıklamalarda bulundu.

Daha sonra ilçe belediye başkanları ve partililerle birlikte Mardin Adliyesi'nden ayrılan Ahmet Türk, Büyükşehir Belediye binasına kadar yürüdü. Burada belediye çalışanları tarafından karşılanan Türk, belediye makam koltuğuna oturmadan önce BDP’nin renkli siması ve İl Başkanı Reşat Kaymaz’ın eş başkanı olan Hasibe Ekol’u oturtması ise dikkat çekti.

CİHAN

Yorumlar