AGİT’in gözlemci heyeti, Türkiye’deki görevine resmen başladı

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) temsilcileri, Türk makamların davetine icabet ederek Ağustos ayında yapılacak cumhurbaşkanı seçimlerini gözlemek üzere Türkiye’ye geldi. AGİT’e bağlı Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları...

Google Haberlere Abone ol
AGİT’in gözlemci heyeti, Türkiye’deki görevine resmen başladı

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) temsilcileri, Türk makamların davetine icabet ederek Ağustos ayında yapılacak cumhurbaşkanı seçimlerini gözlemek üzere Türkiye’ye geldi. AGİT’e bağlı Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi (ODİHR) tarafından ilk turu 10 Ağustos'ta gerçekleşecek cumhurbaşkanı seçimleri için Türkiye’de bulunan sınırlı seçim gözlem heyeti resmen göreve başladı. Heyet, Büyükelçi Geert- Hinricj Ahrens başkanlığında Ankara’da görev yapacak 13 uzmandan oluşan ana ekibin yanı sıra Türkiye çapında görev alacak 16 uzun dönemli gözlemciden oluşuyor.

AGİT’in Sınırlı Seçim Gözlem Heyeti’nin cumhurbaşkanı seçimlerinde sayım ve sonuçların tasnifinde gözlem yapmayacağı öğrenildi. Kendilerinin herhangi bir şekilde seçim sonuçlarıyla ilgilenmediklerinin altını çizen AGİT gözlemcileri, Türkiye'de görev yapmaları için gerekli desteğin verileceğine inandıklarının altını çiziyor.

Heyet Başkanı Ahrens, cumhurbaşkanı seçimlerini AGİT taahhütleri ve demokratik seçimler için kabul edilmiş olan diğer uluslararası standartlar ve iç hukuk açısından gözleyeceğini kaydetti. Sınırlı Seçim Gözlem Heyeti ayrıca kapsamlı bir medya izlemesi de yapacak. Gözlem sırasında heyet çeşitli devlet yetkilileri siyasi partiler, adaylar ve sivil toplum, medya ve uluslararası organizasyonların temsilcileriyle görüşmeler yapılacağını kaydeden AGİT Temsilcisi Ahrens, "Seçim heyetimiz, seçim günü sınırlı sayıda sandığı ziyaret edecek. Heyet tarafından seçim günü oy verme, sayım ve sonuçların sınıflandırılması ile ilgili olarak herhangi bir sistematik gözlem yapılmayacak. Seçim gözlem heyetimizin buradaki rolü seçimleri gözlemektir. Herhangi bir şekilde müdahale etmek değildir. Dolayısıyla herhangi bir şekilde biz seçim sonuçlarıyla ilgilenmiyoruz. Bundan ziyade seçimlerin doğru bir şekilde yürütülmesi ve saydam bir şekilde ele alınmasıdır." diye konuştu.

KAMU KAYNAKLARIN NASIL KULLANILDIĞINA BAKACAKLAR

Başbakan Erdoğan’ın seçim sürecinde adil bir yarış olması için istifa etmesi gerektiği görüşünün sorulması üzerine AGİT Heyet Başkanı Ahrens, kampanya sürecinin gözlemlenmesi sonucunda kamu kaynaklarının nasıl kullanıldığına dair bir değerlendirme yapacaklarını kaydetti.

TRT’nin adaylar arasında adil olmayan yayın saatleri hususunda ise Ahrens, "Burada bulunduğumuz süre boyunca medya izlemesi de yapacağız. Kapsamlı bir izleme olacak. Ancak sürecin tamamını gözlemledikten sonra ancak bir görüş bildirebiliriz. Medya, seçim kampanyasında çok önemli bir rol oynuyor." ifadelerini kullandı.

‘SEÇİMLERDE BÜTÜN SÜREÇLERE ERİŞİMİN SAĞLANMASI ÇOK ÖNEMLİ’

Geçtiğimiz seçimlerde sandıktaki sonuçların merkezdeki sonuçlarla örtüşmediği yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine ise AGİT Temsilcisi Ahrens, "Seçimlerde bütün süreçlere erişimin sağlanması çok önemlidir. Seçimlerin gözlemlenmesi gereken çeşitli yönlerini tespit edip bizim de mümkün olduğunda saydam bir süreçte ilerlememiz için bize bu fırsatın verileceğini düşünüyorum. Verileceği konusunda umutluyum." diyerek Yüksek Seçim Kurulu başkanının kendilerini kabul ettiğinden söz etti.

KAPSAMLI RAPOR SEKİZ HAFTA SONRA YAYIMLANACAK

Seçimden bir gün sonra düzenlenecek basın toplantısında ilk bulgular ve sonuçlara dair bir ön rapor açıklanacak. Kapsamlı raporun ise seçimlerden sekiz hafta sonra tamamlanarak yayınlanacağı duyuruldu.

2002 yılından itibaren Türkiye’de üç milletvekili seçimini gözlediklerini ifade eden AGİT Temsilcisi Ahrens, cumhurbaşkanı adaylarına yönelik bağışlar konusunda bir personelin sırf bu işle görevlendirildiğini sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar