Ağbaba: Kayısıya destek önerisi AK Partililerin oyuyla reddedildi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Mart ayındaki don olayı nedeniyle bahçelerinin yüzde 95 zarar gören kayısı üreticilerinin zararının karşılanması için TBMM Başkanlığına verdiği araştırma önergesinin...

Google Haberlere Abone ol
Ağbaba: Kayısıya destek önerisi AK Partililerin oyuyla reddedildi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Mart ayındaki don olayı nedeniyle bahçelerinin yüzde 95 zarar gören kayısı üreticilerinin zararının karşılanması için TBMM Başkanlığına verdiği araştırma önergesinin AK Parti milletvekillerinin oylarıyla reddedildiğini belirtti.

Veli Ağbaba, yaptığı açıklamada, 23 milletvekili tarafından grup önerisi şeklinde ‘Malatya'daki kayısı üreticilerinin don felaketinden kaynaklanan zararlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi’ amacıyla TBMM Başkanlığına araştırma önergesi sunduklarını ifade etti. Önerinin Meclis Genel Kurulu'nda görüşüldüğünü söyleyen Ağbaba, şöyle devam etti: “Kayısı ağaçları 29-30 ve 31 Mart’da gerçekleşen dondan etkilendi. 30 Martta yaşanan ve Malatya'nın tamamını etkileyen afeti defalarca gündeme getirdim. 30 Mart, 8 Nisan, 23 Nisan, 21 Mayıs, 11 Haziran çiftçilerin borçlarının silinmesi, ertelenmesi ve Malatya'nın afet bölgesi ilan edilmesi defalarca gündeme geldi. Ticaret odaları, sivil toplum kuruluşları, Malatya'daki bütün örgütler bu konuyla ilgili tepkilerini, isteklerini dile getirdiler. Herkes duydu, bir tek duymayan hükümet oldu.”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in Nisan ayının ilk günlerinde Malatya’ya ziyaret ettiğini anımsatan Ağbaba, bu ziyaret sonrası sadece üreticilerin kamu bankalarına borçlarının ertelendiğini dile getirdi. Bakan Eker’in geçtiğimiz hafta kenti tekrar ziyaret ettiğini hatırlatan Ağbaba, bu ziyarette de kayısı üreticilerinin destek beklentilerine ‘Borçları erteledik ya’ şeklinde cevap verildiğini aktardı.

Tarım Sigortaları Havuzu’nun(TARSİM) sorunları çözmediğini söyleyen Eker, şunları söyledi: “Hükümet körleri, sağırları oynuyor. İktidar temsilcilerinin tuzu kuru. Onları ilgilendiren tek bir şey var, o da, maalesef uzun adam. Malatyalıya kanalizasyon borularından su kırarak kayısıları, tarım ürünlerini suluyor. Malatya'nın her yanı kan ağlıyor. Elektrik desen o ayrı bir dert. Malatya'dan arayanlar, ‘Bu yılki elektrik borcumuzu hiç olmazsa gelecek yıla erteletin.’ diyorlar. 2010’da da Malatya’da kayısı don felaketinden etkilenmişti. Merhum CHP Malatya Milletvekil Mevlüt Aslanoğlu'nun çabasıyla, o zaman yüzde 60 olan zararı 90 milyon destek karşılandı. Bu yıl da aslında çok büyük bir şey istemiyoruz. 200 milyon lira Malatya'ya para verirseniz sorun çözülecek. ‘Yok’ denilmesin çünkü olduğunu biliyorsunuz. Havuz medyasına verilenin sadece yüzde 20'si bu para” ifadelerini kullandı.

Ağbaba, CHP’nin grup önerisinin AK Parti’nin oylarıyla reddedildiği kaydetti. CİHAN

Yorumlar