"Adalet duygusu, paradan önce imanda ve vicdanda gelişir"

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, adalet duygusunun, paradan önce imanda ve vicdanda gelişeceğini, cüzdanda gelişmeyeceğini söyledi. Kaplan, "Cüzdanda adaletin yeşerdiğini gören var mı? Hangi dünyada, hangi ülkede cüzdanda adalet yetişmiş?...

Google Haberlere Abone ol
"Adalet duygusu, paradan önce imanda ve vicdanda gelişir"

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, adalet duygusunun, paradan önce imanda ve vicdanda gelişeceğini, cüzdanda gelişmeyeceğini söyledi. Kaplan, "Cüzdanda adaletin yeşerdiğini gören var mı? Hangi dünyada, hangi ülkede cüzdanda adalet yetişmiş? Copta da yetişmez, TOMA'da da yetişmez, tankta da yetişmez, gazda da yetişmez. Hoşgörüde, demokraside, hukuka inancın bilincini anaokulundan itibaren öğrettiğiniz çocuklarınıza öğreterek, özümseterek bu hayata geçebilir." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 99. birleşimi saat 14.00'te yoklama yapılmaksızın açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Sadık Yakut yönetiyor. Meclis Genel Kurulu'nda, Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın birinci bölümü, dün kaldığı yerden görüşülmeye başlandı.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, bu paketlerin hiçbirisinin ne yargının sorunlarını çözdüğünü ne de siyasal iktidarın derdine derman olduğunu söyledi. Çünkü siyasal iktidarın evde yaptığı hesabın çarşıya uymadığını belirten Öztürk, evde bir hesap yapıp bir çıkmaza girdiğini, sorunları çözmek için ise parlamentodaki çoğunluğuna dayanarak arkasını önünü düşünmeden bir yasa çıkarttığını ifade etti. Fakat o yasayla sorunları çözemeyince bir iki ay sonra tekrar bir yasa meydana getirdiğini anlatan Öztürk, "Bugün yargının hızlandırılmaktan daha önemli olan sorunu, adil doyumun sağlanması ve yargıya güvenin sağlanmayacak bir şekilde yargısal faaliyetlerin sürdürülmesidir. Buradaki ana temanın, ana esasın, Hükûmetin bu paketi getirmesindeki temel amacın, aslında, yargıda 2010 Anayasa referandumundan sonra kendilerinin sandıkları hâkim ve savcıların kendilerinden olmadıklarını anlamış olmaları üzerine, şimdi, hem Yargıtay'da hem de Danıştay'da o 'paralel yapı' dedikleri cemaati tasfiye etmek olduğuna hiç mi hiç kuşku yoktur. Nitekim getirilen Danıştay Yasası'na baktığımızda, aslında, bu Danıştay Yasası'yla ilgili idari yargılamadaki sorunları çözmek için Adalet Bakanlığı'nda sekiz yıl önce bir bilim kurulu oluşturulmuş. Bu bilim kurulunda çeşitli kurum ve kuruluşlardan gelen temsilcilerin katkılarıyla oluşan taslağın tamamı getirilmiyor, oradan istinaf kısmı alınıyor, buraya getiriliyor ve istinaflarda şimdi küçük bir Danıştay yaratılıyor. Danıştay'daki 'paralel yapı' dediğimiz yapının elemanları tasfiye edilecek ya, onun için istinaflarda bir Danıştay yaratılıyor, acaba oradaki sayıyı, dengeyi bu tarafa kaydırabilir miyiz? Yani bütün hesap, Danıştay'daki dengeyi değiştirme hesabı. Zaten bu iktidarın ben milletvekili olduğumdan yana yaptığı tek bir şey var; aritmetik hesaplarına ya da böyle denge hesaplarına dayanarak, sürekli Parlamentodaki çoğunluğa da güvenerek sürekli aritmetiksel olarak dengelerle oynamak. Aslında tabiatta denge izafi bir kavramdır. Mutlak olan şey dengesizliktir. Nadia Comaneci vardı biliyorsunuz; denge aletinde yürüyordu, o bile en sonunda düşmek zorunda kaldı. Bu siyasi iktidar böyle denge hesapları yaparken aslında kendisi de denge aletinden düşecek, bunun farkında değil. Böyle ivedi yargılama getiriyor ama ivedi yargılama yoluyla verilen kararlar istinaftan istisna tutuluyor. Yani siyasal iktidar şimdi yine bu yargının yapısını beğenmedi, kendisine göre yeni bir yargı oluşturmaya çalışıyor." şeklinde konuştu.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise şu an Anayasa'yı ihlal eden bir torbadan bahsedildiğini ifade etti. Hayatın her alanına sirayet eden torba kanun gibi bu düzenlemede yanlış yapıldığını belirten Kaplan, "Çekinceli, arızalı memleket havası yaratıyorsunuz. Türkiye niye bu kadar korkuyor? Türkiye, insanından niye korkuyor? Çocukların kendi kimlik ve kültürlerini, kendi doğal yaşamlarını yaşamaları kadar bundan daha doğal bir şey olabilir mi? Niye bundan korkuyorsunuz? Kendi dilini, kendi kültürünü birinin geliştirmesinden daha doğal ne var, insanlar arasında eşitliği yaratmaktan daha doğal ne var? Burada adalet duygusu, paradan önce imanda ve vicdanda gelişir arkadaşlar, cüzdanda gelişmez. Cüzdanda adaletin yeşerdiğini gören var mı? Hangi dünyada, hangi ülkede cüzdanda adalet yetişmiş? Copta da yetişmez, TOMA'da da yetişmez, tankta da yetişmez, gazda da yetişmez. Hoşgörüde, demokraside hukuka inancın bilincini anaokulundan itibaren öğrettiğiniz çocuklarınıza öğreterek, özümseterek bu, hayata geçebilir. Adalet ve Kalkınma Partisi'ni adalete davet ediyoruz. Hadi gelin, biraz da adaleti kendi adınızdan dolayı hayata geçirin diyoruz." diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar