Adalet Bakanı Bozdağ: Türkiye’de ‘fişleme vardır’ diyen yalan söylüyordur

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye’de fişleme olmadığını ‘fişleme vardır’ diyenin de yalan söylediğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Adalet Bakanı Bozdağ: Türkiye’de ‘fişleme vardır’ diyen yalan söylüyordur

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye’de fişleme olmadığını ‘fişleme vardır’ diyenin de yalan söylediğini belirtti. Bozdağ ayrıca “Geçici 2. madde de yürürlükten kaldırılıyor. Böylelikle uygulamamızda mevcut bulunan TMK 10’a göre görevli ağır ceza mahkemeleri ile eski CMK 250’e göre görevli ağır ceza mahkemeleri kaldırılıyor” dedi.

Bozdağ, Ankara’da düzenlenen adli yargı hâkim ve cumhuriyet savcı adayları atama törenine katıldı. Çıkışta basın mensuplarının sorularına cevap veren Bozdağ, ÖYM’lerin kaldırılacağını söyledi. Yapılacak düzenleme Anayasa Komisyonu’nda görüşülmekte olan demokratikleşme paketi ile birleştirilebileceğini dile getiren Bozdağ, “Tamamı ile Meclis'e ait bir iş. Yapılacak düzenleme içerisinde TMK 10’a göre yapılan soruşturma ve kovuşturma usulü uygulamasına son verilmektedir. Ayrıca CMK 307’e göre görevli mahkemeler vardı. Onların kaldırılmasına ilişkin tasarı kabul edildi. Ancak görülen davaların sonuçlanıncaya kadar mahkemelerin devamı yönünde geçici bir hüküm konulmuştu. Yapılacak düzenleme ile geçici 2. madde de yürürlükten kaldırılmakta böylelikle uygulamamızda mevcut bulunan TMK 10’a göre görevli ağır ceza mahkemeleri ile eski CMK 250’e göre görevli ağır ceza mahkemeleri kaldırılıyor. Bunların soruşturma ve kovuşturma sırasında, diğer kovuşturma ve soruşturmalardan farklı olarak sahip olduğu bir takım usulü farklılıklar da kaldırılmaktadır. Şu anda ilk derece mahkemelerinde görülen davalar ilgisine göre görevli ve yetkili mahkemelere intikal etmiş oldu” ifadelerini kullandı.

"KESİNLEŞEN DAVALAR ETKİLENMEYECEK"

Yapılacak olan düzenlemelerden kesinleşen davaların etkilenmesinin söz konu olmadığını vurgulayan Bozdağ, “Bu görülmekte olan davalarda ilgili görevli olan mahkemelerin değişmesi sonucunu doğuracaktır. TMK 10’a göre görevli ağır ceza mahkemeleri değil de, diğer ağır ceza mahkemelerine dosyalar devredilmiş olacak. Ancak hükmü bağlanmış veya hükme bağlanıp da kesinleşmiş olan davalar bundan etkilenmeyecektir. Kesinleşmemiş olanlar Yargıtay tarafından eğer bozmaya tabi olursa onlarda, yeni usule tabi olacaklar. Yeniden yargılanma ile ilgili olarak Adalet Bakanlığı’nın çalışması sürüyor. Çalışma bittiği zaman, bu konu ile ilgili bir adım atılacaksa nasıl atılacak, bu çalışmanın nihayetine göre kamuoyu ile paylaşılacaktır.” dedi.

Özel hayatın gizliği konusunda ki soruya ise Bozdağ, “Bizim yasalarımızda fişlemeyi yasaklayan hükümler var. Fişlemeleri suç kabul eden hükümler var. Bunları ilişkin cezai müeyyide uygulayan hükümler var. Zaman içerisinde özel hayatının gizliliğini ihlal eden, insanların lekelenmeme hakkını zedeleyen konularla ilgili de önemli adımlar atacağız.” şeklinde cevap verdi.

GÖREVDEN ALMALAR

Görevden almaların fişlemelere göre yapıldığı belirtiliyor. Eğer fişleme yoksa bu tasfiyeleri nasıl değerlendirmek lazım” sorusuna ise Bozdağ şu şekilde cevap verdi: “ Türkiye bir hukuk devletidir. Türkiye’de fişleme yoktur. ‘Fişleme vardır’ diyenler yalan söylüyorlar. Hükümete dönük bir karalama kampanyası içerisindeler. AK Parti iktidarları döneminde insanları kodlayan, fişleyen bütün uygulamalara geçmiş dönük olanlar da dahil hepsine son verilmiştir. Böyle bir şey yoktur. Olması da mümkün değildir. Görevden el çektirme diye, bir şey de yok. Görev yeri değişiklikleri yapılıyor. Bir yerde görev yapan kamu görevlisi, dün o görevi ona anayasa ve yasalara uygun nasıl veriyorlarsa, bugün görev yeri değişiklikleri de anayasaya uygun bir şekilde yapılmaktadır.”

20 kişilik bir listenin yeniden yargılama konusu üzerinde çalıştığı sorusuna ise Bozdağ, “Böylesi bir şey bizim taslağımızda yok. Kamuoyu tartışıyor. Gazetelerde yer alıyor. Biz de oradan takip ediyoruz. Ama bizim çalışmalarımızın içerisinde kıdemlilerin yargılaması diye bir şey yok. Konu üzerinde bir müzakere yapmıyoruz. Onu doğru da görmüyoruz” cevabını verdi.

“Adalet Akademi Başkanı’nın sizden randevu talebi oldu mu?” sorusuna cevap vermeyen Bozdağ, Fatih Hilmioğlu ile ilgili olarak ise “Raporlar olumsuz raporlar olarak görülüyor. Yeni bir rapor istenirse, bunun kararını adli tıp verecek. Buna dair bizim, bir şey söylememiz mümkün değil. Anayasa Mahkemesi kendi kararını kendisi verecektir” dedi.

Bozdağ ayrıca eski bakanlara ait fezlekelerle ilgili daha önce açıklama yaptığını daha önceki açıklamalarının geçerli olduğunu belirtti.


CİHAN

Yorumlar