ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı, Adana’daki Suriye kampını gezdi

Amerika İdare ve Kaynaklardan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Heather Higginbottom, Suriyeli sığınmacıların barındığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Adana Sarıçam Konaklama Tesisi’ni ziyaret etti.

Google Haberlere Abone ol
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı, Adana’daki Suriye kampını gezdi

Amerika İdare ve Kaynaklardan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Heather Higginbottom, Suriyeli sığınmacıların barındığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Adana Sarıçam Konaklama Tesisi’ni ziyaret etti.

Vali Yardımcısı Durmuş Gençer ve çadırkent görevlileri tarafından karşılanan Higginbottom, yaptığı açıklamada Türkiye’de bulunmaktan mutlu olduğunu belirtti. Suriye’deki savaşı sonlandırıp kalıcı bir barışın sağlanması yönünde çaba gösterdiklerine dikkat çeken Higginbottom, “ABD bölgedeki insani yardımını devam ettirecek. Bunu yaparken aynı zamanda şiddete son verecek kalıcı bir çözüm ve Suriye halkının saygınlığına, isteklerine ve evrensel insan haklarına saygı duyan barışçıl bir politik geçiş getirme yolunda çalışmaya kararlıdır.” dedi.

Türkiye’nin Suriye halkına verdiği desteği görmenin güzel olduğunu belirten Heather Higginbottom, Türk halkına ve gönüllü yardım kuruluşlarına bu cömertliklerinden dolayı teşekkür etti. Suriye halkının giderek artan meydan okumalarla karşı karşıya bulunduğunu ifade eden Dışişleri Bakan Yardımcısı Higginbottom, ABD’nin kendisini Türkiye ile ortak çalışmaya devam etmeyi arzu ettiğini vurguladı. Yaralı mültecilerin ve incinen Suriyelilerin ihtiyaçlarına cevap vermek için ellerinden geleni yapacağını bildiren Higginbottom, ABD’nin bölgedeki insani yardım faaliyetleri için 1.7 milyar dolar, Türkiye’deki faaliyetler için ise 127 milyon dolardan fazla yardımda bulunduğunu ifade etti. Higginbottom, “Bizim yardımımız, Birleşmiş Milletler ve sivil toplum kuruluşları aracılığıyla yiyecek, çadırlar, battaniyeler ve kamplardaki ve şehirlerdeki sağlık hizmetleri olarak dağıtılmaktadır. Aynı zamanda, okullar ve çocukların oyun oynayabilecekleri ve öğrenebilecekleri alanları da desteklemekteyiz. Ama daha yapılacak çok fazla şey var. Bu krizin göçmenlerin yüzlerine düşen yansımalarını görüp de etkilenmemek mümkün değil.” diye konuştu. Suriyeli ailelerin evlerini ve tüm dünyevi varlıklarını kaybettiğini hatırlatan Higginbottom, “Eşler kocalarını, çocuklar ebeveynlerini kaybetti. Bu çocuklar kan ve gözyaşı dökülerek daha bir yılı daha okula gitmeksizin geçiremezler.” şeklinde konuştu.

Vali Yardımcısı Durmuş Gençer ise Adana’daki kampta yaklaşık 12 bin Suriyelinin misafir edildiğini kaydetti. Ulusal ve uluslararası yardım kuruluşlarının burada hizmet sunduğuna işaret eden Gençer, ziyaretin burada kalan insanlara moral ve motivasyon verdiğini dile getirdi. ABD Adana Konsolosu John L. Espinoza, 2. Konsolos J.M. Saxton-Ruiz’in de katıldığı programda daha sonra Dışişleri Bakan Yardımcısı Heather Higginbottom’a çadır kentte kalan Suriyeli çocuklar çiçek sundu. Higginbottom ve beraberindeki heyet, kamptaki kreş, okulöncesi, ilkokul ve el sanatları atölyesi ve revirde incelemelerde bulundu. Öğrencilerin Arapça ve İngilizce seslendirdiği şarkılara eşlik eden Heather Higginbottom, onlarla fotoğraf çekti. Kadınların yaptığı elişi ürünlere ilgi gösteren Higginbottom, Suriyeli bebekleri kucakladı. Higginbottom, temaslarının ardından İncirlik Hava Üssü'ne geçti.
CİHAN

Yorumlar