AB yine 'terörle mücadele yasasıyla' tehdit etti

Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker, vize serbestisinin 1 Ekim'de yürürlüğe girebilmesi için terörle mücadele yasasının değiştirilmesi gerektiğini söyledi

Google Haberlere Abone ol
AB yine 'terörle mücadele yasasıyla' tehdit etti
Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker, Türkiye'nin tüm koşulları yerine getirmesi halinde, vizesiz seyahatin 1 Ekim'den itibaren uygulanabileceğini söyledi. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, "Sığınmacıların kontrolüyle ilgili anlaşmaya doğrudan bağlı olan vize serbestisi, terörle mücadele yasası dahil, tüm koşullar yerine getirildiği takdirde yürürlüğe konabilir" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nden (AB) vizesiz seyahat hakkı almaması halinde göçmenlerin Türkiye'ye geri kabulünün durdurulacağını söylemişti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise ekim ayına kadar Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat hakkı tanınmaması durumunda, AB ile sığınmacılar konusunda 18 Mart tarihinde imzalanan geri kabul anlaşmasının dikkate alınmayacağı açıklamasında bulunmuştu.

NE OLMUŞTU?

AB Komisyonu, 4 Mayıs'ta Türk vatandaşlarının Schengen ülkelerine vizesiz seyahat etmesini öngören bir tavsiye kararı almış ancak vizelerin kaldırılabilmesi için 72 kriterden geriye kalan 5'inin de tamamlanması gerektiğini belirtmişti. Bu şartlar arasında terör tanımının değiştirilmesi de bulunurken, Avrupa Parlamentosu, tüm kriterler karşılanana kadar AB Komisyonunun teklifini oylamama kararı almıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin terörle mücadele ettiği bir ortamda ilgili kanunun değiştirmeyeceğini vurgulayarak, "Teröristlere çadır kurdurtacaksın ve onlara orada imkan sağlayacaksın ve bunu demokrasi adına yaptığını söyleyeceksin. Bize de 'Vize kaldıracağım bunun şartı, şunu değiştirmen...' Kusura bakma, hadi bakalım biz yolumuza gidiyoruz, sen de yoluna git. Kiminle anlaşabiliyorsan onlarla da anlaş." ifadelerini kullanmıştı.
ab

Yorumlar