AB Bakanı Çavuşoğlu’ndan Avrupa Günü’ne sitemli kutlama

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Günü’nde Avrupa Birliği’ne sitemli kutlama geldi. Çavuşoğlu, son dönemde Türkiye’de yaşanan bazı olayların AB başta olmak üzere uluslararası arenadaki yansımalarını...

Google Haberlere Abone ol
AB Bakanı Çavuşoğlu’ndan Avrupa Günü’ne sitemli kutlama

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Günü’nde Avrupa Birliği’ne sitemli kutlama geldi. Çavuşoğlu, son dönemde Türkiye’de yaşanan bazı olayların AB başta olmak üzere uluslararası arenadaki yansımalarını üzüntü ve şaşkınlıkla takip ettiklerini söyledi.

2003 yılında oluşturulan Reform İzleme Grubu’nun (RİG) 29. Toplantısı, AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu’nun ev sahipliğinde, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın katılımıyla Ankara’da gerçekleştirildi. Reform İzleme Grubu Toplantısı, Avrupa bütünleşmesi fikrinin tohumlarının atıldığı Schuman Deklarasyonu’nun yıl dönümü olan 9 Mayıs Avrupa Günü’nde düzenlendiğini ifade eden AB Bakanı Çavuşoğlu, Avrupa vatandaşlarının Avrupa Günü’nü kutladı. 2014 yılın ‘AB Yılı’ olacağını kaydeden Çavuşoğlu, ‘‘Son 1 yıl içerisinde gerçekleştirdiğimiz reform çalışmaları, Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan 2013 yılı İlerleme Raporu'nda da yer almış, hükümetimizin demokratikleşme sürecine ve reformlara bağlılığının altı çizilmiştir.’’ dedi.

‘HSYK DEĞİŞİKLİĞİNİN UYGULAMAYA YANSIMALARI GÖRÜLMEDEN ELEŞTİRİLER HAKŞİNAS DEĞİL’

Son dönemde Türkiye’de yaşanan bazı olayların AB başta olmak üzere uluslararası arenadaki yansımalarını üzüntü ve şaşkınlıkla takip ettiklerini ifade eden AB Bakanı Çavuşoğlu, AB yetkililerin Türkiye’deki demokratikleşme sürecini istismar eden çevrelere cesaret veren açıklamalar yapmalarını anlayamadıklarını söyledi. Türkiye'nin bu gayretlerine rağmen, bazı üye ülkelerin tamamen siyasi mülahazalarla Türkiye’nin önüne çıkardığı engelden söz eden Çavuşoğlu, ‘‘Milletimizin ve hükümetimizin Avrupa Birliği’nden beklentisi ve samimi arzusu artık bu sürecin hak ettiği zeminde ilerlemesidir. Ülkemizde son 12 yılda gerçekleştirilen, hukuk devleti, güçler ayrımı, yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığını güçlendirme yönünde yapılan kimi reformlar görmezden gelinerek, HSYK ile ilgili birçok AB ülkesiyle paralellik arz eden kanun değişikliğinin uygulamaya yansımaları dahi görülmeden eleştirilere maruz kalması hakşinas bir tutum değildir.’’ ifadelerini kullandı.

GELECEK RİG TOPLANTISI GAZİANTEP’TE YAPILACAK

Reform İzleme Grubu’nun (RİG) 30. toplantısının temmuz ayında Gaziantep’te düzenlenmesine karar verildi. Toplantıya ayrıca TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Ersoy, Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Tekelioğlu, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Afif Demirkıran ile Başbakanlık Müsteşarı Fahri Kasırga, Türkiye İnsan Hakları Kurumu Başkanı Hikmet Tülen ve İnsan Hakları Kurulu Üyesi Levent Korkut da katıldı. CİHAN

Yorumlar